Auto & Moto

Yamaha Tracer 7 – Test

Το Yamaha Tracer 7 συνεχίζει να εντυπωσιάζει ακόμα και σήμερα με τον πολυδιάστατο χαρακτήρα του και την χρηστικότητά του, 8 χρόνια μετά από την πρώτη μας γνωριμία με τη μοτοσυκλέτα που θα γινόταν, όχι μόνο ένα από τα best seller της ιαπωνικής μάρκας, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής αγοράς.

Τιμή: 9.390 ευρώ

Τι νέο φέρνει:
– Νέα έγχρωμη οθόνη TFT 5” με συνδεσιμότητα smartphone
– Νέα μεγαλύτερα δισκόφρενα στα 298 χλστ.
– Αναθεωρημένες ρυθμίσεις στην εμπρός ανάρτηση

+Πολυδιάστατος & φιλικός χαρακτήρας, απόδοση κινητήρα
-Μικρή ζελατίνα για ταξίδι

Οι άνθρωποι του Iwata όταν σχεδίαζαν τον μικρότερο “ιχνηλάτη”, είχαν στο μυαλό τους μία μοτοσυκλέτα που να κάνει σχεδόν τα πάντα, από το να κυκλοφορεί ευέλικτα στη “ζούγκλα” της πόλης μέχρι να ταξιδεύει με άνεση εκτός αυτής. Και όπως αποδεικνύουν και τα νούμερα της αγοράς, το κατάφεραν με κάθε επιτυχία. Το στοίχημα όμως για τους Ιάπωνες είναι ένα, πως θα κάνουν το Tracer 7 ακόμα καλύτερο;

Εμφάνιση-Ποιότητα κατασκευής

Η εμφάνιση της Yamaha Tracer 7 έχει γίνει πλέον το χαρακτηριστικό “γνώρισμα” του μοντέλου, που αναγνωρίζεται από πολλούς – γνώστες και μη, στο φανάρι ή ακόμα και στην κίνηση. Η εκκεντρική αλλά συνάμα επιθετική σχεδιαστική φιλοσοφία της Yamaha, έχει υιοθετηθεί και από την μικρότερη Tracer, αποκτώντας φανατικό κοινό. Σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, οι διαφορές στην εξωτερική εμφάνιση είναι μηδαμινές, έχοντας τα ίδια “δίδυμα” χαρακτηριστικά LED φωτιστικά σώματα – προτζέκτορες που συνοδεύονται από δύο LED λωρίδες για φώτα θέσης. Μιλώντας για φωτισμό, αξίζει να αναφέρουμε πως η απόδοσή τους είναι αρκετά ικανοποιητική και ξεκούραστη, “γεμίζοντας” και καλύπτοντας το οπτικό πεδίο του δρόμου. Παρόμοιας τεχνολογίας είναι και τα φλας, τα όποια αποτελούν μία όμορφη προσθήκη κάτω από τις πλαστικές χούφτες, των οποίων ο ρόλος είναι ξεκάθαρα διακοσμητικός.

Το μισό φέρινγκ της μοτοσυκλέτας συμπληρώνεται από το σχετικά μυώδες πλαστικό ρεζερβουάρ που φτάνει τα 17 λίτρα σε όγκο, συνεισφέροντας στην αεροδυναμική προστασία. Προχωρώντας προς τα πίσω, το μάτι ακολουθεί τις γραμμές της ενιαίας σέλας δύο επιπέδων που καταλήγει σε μία λεπτεπίλεπτη ουρά. Αυτή φιλοξενεί τις κομψές και πρακτικές χειρολαβές καθώς και το γνώριμο LED φανάρι του μεγαλύτερου αλλά προηγούμενης γενιάς “αδελφού” Tracer 900.

Η ποιότητα των υλικών, η συναρμογή και η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι ανάλογη της ιαπωνικής φήμης, με τα καλώδια να είναι όλα τακτοποιημένα και καλά κρυμμένα κάτω από τα πλαστικά που “κουμπώνουν” χωρίς ατέλειες μεταξύ τους. Το όμορφο σύνολο αναδεικνύει και ο νέος χρωματικός συνδυασμός Midnight Black, με τη Yamaha να ακούει το κοινό και να προσθέτει στην χρωματική της παλέτα το μαύρο ματ χρώμα, εκτός του Icon Performance και Redline. Η λεπτομέρεια όμως που κάνει τη διαφορά εδώ, είναι οι ματ χρυσές 17άρες ζάντες που “σπάνε” το total black look τραβώντας τα βλέμματα.

Άνεση-Εργονομία

Οι παλιοί αναβάτες της Yamaha Tracer 7 δε θα καταλάβουν καμία διαφορά στη θέση οδήγησης του ανανεωμένου μοντέλου. Ο αναβάτης κάθεται “μέσα” στη μοτοσυκλέτα, με τα μαρσπιέ να βρίσκονται σχετικά ψηλά και πίσω τοποθετημένα, δάνειο του πιο streetάδικου MT-07. Ωστόσο, ο κορμός έρχεται σε όρθια στάση με τα χέρια να βρίσκουν το τιμόνι στην ιδανική απόσταση, με τους ώμους και τους αγκώνες να ανοίγουν τόσο-όσο. Το μόνο πρόβλημα που θα συναντήσουν οι ψηλότεροι αναβάτες (1,90 μ. και άνω) είναι πως τα γόνατά τους θα αναγκαστούν να λυγίσουν παραπάνω προκειμένου να “κουμπώσουν” στα μαρσπιέ, χωρίς όμως να κουράζουν στην πολύωρη οδήγηση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που ενισχύει την άνεση αλλά και τον τουριστικό χαρακτήρα του μικρού Tracer 7 είναι το μισό φέρινγκ, που όπως είπαμε παρέχει ικανοποιητική κάλυψη από τον αέρα για τα δεδομένα της κατηγορίας. Αν και θα θέλαμε μία ψηλότερη ζελατίνα για τις πιο ταξιδιάρικες συνθήκες, μέσα στην πόλη αλλά και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο ο αναβάτης δε θα καταλάβει καμία ενόχληση. Στα θετικά της όμως, προστίθεται το γεγονός ότι είναι ρυθμιζόμενη, με το “ανεβοκατέβασμα” των 65 χλστ. να γίνεται πανεύκολα με το ένα χέρι, ακόμα και εν κινήσει.
Επιστρέφοντας στην σέλα, αυτή διαθέτει αρκετό και μαλακό αφρώδες και μία εργονομία που επιτρέπει στον αναβάτη να “φωλιάσει”. Ο συνεπιβάτης κάθεται μερικά χιλιοστά ψηλότερα, προσφέροντας τα ίδια επίπεδα άνεσης, παρά το λεπτοκαμωμένο design της ουράς. Αξίζει να επισημάνουμε τις δύο μικρές οπές πίσω από το οπίσθιο φωτιστικό σώμα, οι οποίες σε συνδυασμό με τις πρακτικές χειρολαβές παρέχουν μία έξτρα δυνατότητα πρόσδεσης αντικειμένων.

Σε αυτό το σημείο, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πρώτη και μία τις πιο βασικές διαφορές του ανανεωμένου Yamaha Tracer 7 για το 2023. Η οθόνη TFT μεγέθους 5 ιντσών αναλαμβάνει το ρόλο του πίνακα οργάνων, με την ποιότητά της να είναι ανάλογη της υπόλοιπης μοτοσυκλέτας, έχοντας έντονα χρώματα και υψηλή ευκρίνεια ακόμα και κάτω από έντονη ηλιοφάνεια. Το ψηφιακό background μπορεί να αλλάξει ανάλογα τα “γούστα” του αναβάτη, σε δύο θέματα Touring και Street με το πρώτο να εμφανίζει κυρίως ένα ψηφιακό “αναλογικό” στροφόμετρο, ενώ το δεύτερο παρουσιάζει τις πλούσιες πληροφορίες με μια πιο μοντέρνα άποψη, όπως το στροφόμετρο σε στιλ μπάρας. Πλέον επιτρέπεται και η συνδεσιμότητα smartphone μέσω της εφαρμογής My Ride, δίνοντας τη δυνατότητα λήψης ειδοποιήσεων για κλήσεις, μηνύματα και email, ενώ η πλοήγηση και ο χειρισμός τους γίνεται εύκολα από μία απλή ροδέλα στο δεξί χειριστήριο του τιμονιού.

Κινητήρας

Ο CP2 της Yamaha δε χρειάζεται πλέον συστάσεις. Όντας ένας από τους πιο επιτυχημένους κινητήρες της εταιρείας των τριών διαπασών, καταφέρνει να συνδυάσει την Cross Plane τεχνολογία (εξού και το όνομα) και την ασύμμετρη αλληλουχία ανάφλεξης στους δύο κυλίνδρους. Σχεδόν 10 χρόνια μετά την παρουσίασή του (από το 2014 για την ακρίβεια) έχει αποδείξει την αξιοπιστία του, δημιουργώντας φανατικό κοινό που πίνει νερό στο όνομά του.

Η απόδοσή του παραμένει στους σχεδόν 73 ίππους από τα 689 κ.εκ. καθώς η ροπή φτάνει τα 67 Nm στις 7.750 σ.α.λ. ενώ παράλληλα υπάρχει και η περιορισμένης απόδοσης έκδοση για Α2 κατηγορίας δίπλωμα. Βέβαια, τα νούμερα ωχριούν μπροστά σε αυτό που νιώθεις στο γύρισμα του δεξιού καρπού, με τη δύναμη να έρχεται από αρκετά χαμηλά και τόσο ομαλά που δε σε τρομάζει, αλλά αντιθέτως σε κάνει να θέλεις να “παίξεις” με ασφάλεια και να νομίζεις πως οδηγείς μοτοσυκλέτα μεγαλύτερης κατηγορίας.

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα λάμπουν δια της απουσίας τους από την Tracer 7. Η πολύ καλή γραμμικότητα που παρουσιάζει ο CP2 δεν έχει ανάγκη από διαφορετικούς χάρτες απόδοσης ή traction control για να το “δαμάσουν”, ενώ σίγουρα είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που η τιμή της παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Τώρα σε ότι αφορά την κατανάλωση, σύμφωνα με τις μετρήσεις μας σε μεικτό κύκλο “καίει” κοντά στα 5 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, ωστόσο σε επαρχιακό οδικό δίκτυο σίγουρα θα υπάρχουν και τιμές περίπου στα 4 λίτρα.

Επιδόσεις
0 – 50 (δευτερόλεπτα) 1,8
0 – 100 (δευτερόλεπτα) 4
60 – 120 με 4η (δευτερόλεπτα) 4,6
100 – 0 (μέτρα) 44,2
Κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) 5
Πλαίσιο-Αναρτήσεις-Φρένα

Το Yamaha Tracer 7 βασίζεται στο MT-07 κι όπως γίνεται κατανοητό, μοιράζεται το ίδιο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο τύπου “διαμάντι” που συνεργάζεται με ένα αλουμινένιο ψαλίδι στο πίσω μέρος. Οι μηχανικοί της Yamaha, από την αρχή ήθελαν να σχεδιάσουν ένα σασί που να αποτελέσει βάση για πολλά μοντέλα -κάτι που το πέτυχαν και εδώ όπως και στο Tracer 9 MT 09- προσδίδοντάς του ένα πολυδιάστατο χαρακτήρα. Σε αυτό οφείλει την πιο δυναμική οδήγηση και τις σπορ επιδόσεις όταν οι στροφές αρχίζουν να “πυκνώνουν”, αλλά και την ταξιδιάρικη πτυχή του όταν οι ευθείες αρχίζουν και “μακραίνουν”. Είναι τόσο άκαμπτο όσο χρειάζεται ώστε να παραμένει πάντα υπάκουο στις εντολές του αναβάτη, που ακόμα και “φορτωμένο” με συνεπιβάτη και μπαγκάζια ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις.

Σε ότι αφορά τις αναρτήσεις, το μοντέλο του 2023 διαθέτει αναθεωρημένες ρυθμίσεις στο εμπρός πιρούνι των 41 χλστ. που το κάνουν πιο σφιχτό στην αίσθηση και στις στροφές. Παράλληλα, το αμορτισέρ συνεχίζει να είναι ρυθμιζόμενο ως προς την απόσβεση επαναφοράς και την προφόρτιση του ελατηρίου, εξαιρετικά χρήσιμη δυνατότητα που συνεισφέρει στον παράγοντα άνεση. Μεταξύ άλλων, η Yamaha αναβάθμισε τον τομέα της πέδησης, αυξάνοντας τη διάμετρο των δίσκων στα εμπρός δισκόφρενα – πλέον στα 298 χλστ. από τα 282 χλστ. που ήταν πριν, κάτι που αποδεικνύεται και στις μετρήσεις μας αφού η απόσταση φρεναρίσματος από τα 100 χλμ./ώρα ήταν κατά 1,1 μ. μικρότερη. Το παρών συνεχίζουν να δίνουν οι τετραπίστονες δαγκάνες εμπρός, ενώ πίσω παραμένει ως έχει η μονοπίστονη δαγκάνα με τον δίσκο των 245 χλστ. και στάνταρ το ABS.

Στον δρόμο

Οδηγώντας τη Yamaha Tracer 7 καταλαβαίνεις αμέσως γιατί το συγκεκριμένο μοντέλο έχει τόσο επιτυχημένη εμπορική καριέρα. Είναι μία μοτοσυκλέτα που μπορεί να κινηθεί σβέλτα και με αρκετή “χάρη” μέσα στην πόλη, με την ελαστικότητα του κινητήρα και την φιλικότητα που προσδίδει να στέκονται σύμμαχοί σου στο αστικό περιβάλλον. Το τιμόνι και οι συνολικές διαστάσεις της μοτοσυκλέτας, διαθέτουν το κατάλληλο μέγεθος για να χωράει ανάμεσα στα αυτοκίνητα που παραμένουν ακινητοποιημένα στην κίνηση, με το μεγάλο κόψιμο να βοηθάει ακόμα περισσότερο στους ελιγμούς. Σαφώς εδώ παίζει ρόλο και το χαμηλό βάρος της μοτοσυκλέτας -197 πλήρες υγρών, το χαμηλότερο στην κατηγορία της- που συνεισφέρει στη συνολική ευελιξία. Ο συμπλέκτης είναι αρκετά μαλακός χωρίς να ξενίζει τους νέους αναβάτες που πιθανόν να θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα με την Tracer 7, ενώ οι αλλαγές ταχυτήτων κουμπώνουν απρόσκοπτα με το κιβώτιο να έχει τη σωστή κλιμάκωση, κάνοντας το ταξίδι πιο απολαυστικό και το “σταμάτα-ξεκίνα” της πόλης ακόμα πιο ξεκούραστο.

Μιλώντας για ταξίδι, το Tracer 7 παίζει στο γήπεδό του χωρίς να κρύβει τα sport-touring γονίδιά του. Στον αυτοκινητόδρομο θα κινηθεί άνετα με ταχύτητες 140-150 χλμ./ώρα ακόμα και με συνεπιβάτη στην πίσω θέση, με τους λοιπούς κραδασμούς να απουσιάζουν και την κάλυψη του αέρα να γίνεται πιο ενοχλητική σε υψηλότερες ταχύτητες. Με την αυτονομία του μπορεί να καλύψει περισσότερα από 300 χλμ. χωρίς στάσεις, αφού η άνετη σέλα αναβάτη-συνεπιβάτη και η θέση οδήγησης δεν αφήνουν περιθώριά για… παράπονα!

Επειδή όπως δηλώνει και η Yamaha μιλάμε για ένα sport-touring μοντέλο, η Tracer 7 τα καταφέρνει αρκετά καλά και στο επαρχιακό “στροφιλίκι”, με τις πιο σφιχτές αναρτήσεις και το στιβαρό πλαίσιο να ακούν τις εντολές του αναβάτη στις στροφές παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση. Οι κοντές σχέσεις στο κιβώτιο σε συνδυασμό με τη μπόλικη ροπή από χαμηλά, βοηθούν τη μοτοσυκλέτα να φορτώσει χιλιόμετρα επιταχύνοντας, χαρίζοντας ταυτόχρονα πολλά χαμόγελα πίσω από το κράνος. Από την άλλη, τα αναβαθμισμένα φρένα είναι εκεί για να επιβραδύνουν με ευκολία τα 197 κιλά της, με το ABS να επεμβαίνει διακριτικά. Όπως προείπαμε, τα ηλεκτρονικά βοηθήματα απουσιάζουν σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, ωστόσο με τη γραμμικότητα του CP2 δεν τίθενται θέματα εμπιστοσύνης ακόμα και υπό συνθήκες βροχής, με το γκάζι της Tracer να μη σε τρομάζει νιώθοντας ασφάλεια.

Η άποψη μας

H Yamaha με τη σειρά Tracer φαίνεται πως έχει βρει την προσωπική της μυστική συνταγή της επιτυχίας. Ο Βενιαμίν της οικογένειας όμως, διαθέτει τον πιο “all-around” χαρακτήρα που ταιριάζει τέλεια στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς με τις καινούργιες αναβαθμίσεις του ανταπεξέρχεται ακόμα καλύτερα στις νέες απαιτήσεις της αγοράς. Αποτελεί ιδανική επιλογή για όσους αρχάριους αναβάτες θέλουν να κάνουν το επόμενο βήμα στη μοτοσυκλετιστική τους καριέρα, ενώ για τους υπόλοιπους μπορεί να αποτελέσει τον “ελβετικό σουγιά” που τα κάνει όλα ταξίδι, commuting και σπορ οδήγηση. Τώρα αν βάλεις στο παιχνίδι και την τιμή του στα 9.390 ευρώ, τότε αμέσως σκαρφαλώνει πάνω-πάνω στην λίστα επιλογών σου.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Κινητήρας
Τύπος 4T, 2K, Υ/Ψ, 8β, 2ΕΕ
Κυβισμός (κ.εκ.) 689
Διάμετρος Χ Διαδρομή (χλστ.) 80 Χ 68,6
Συμπίεση (:1) 11,5
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.) 72,5/8750
Ροπή (kgm/σ.α.λ.) 6,85/6500
Τροφοδοσία Ηλ. Ψεκασμός
Χωρητικότητα Ρεζερβουάρ (λίτρα) 17
Κατανάλωση (Μέση  λτ./100 χλμ.) 5
Πλαίσιο – Αναρτήσεις – Φρένα
Τύπος Ατσάλινο σωληνωτό
Αναρτήσεις Ε / Ρυθμίσεις Τηλεσκοπικό πιρούνι 41 χιλ. ΑΕ, ΠΕ
Διαδρομή (χλστ.) 130
Αναρτήσεις Π / Ρυθμίσεις Διπλό αμορτισέρ, ΑΕ, ΠΕ
Διαδρομή (χλστ.) 142
Φρένα Ε (χλστ.) 2Δ/298, 4Ε, ABS
Φρένα Π (χλστ.) Δ/245, 1Ε, ABS
Τροχοί – Ελαστικά
Ελαστικό Ε 120/70-17
Ελαστικό Π 180/55-17
Διαστάσεις / Βάρος
Μήκος (χλστ.) 2140
Πλάτος (χλστ.) 840
Μεταξόνιο (χλστ.) 1460
΄Ύψος σέλας (χλστ.) 835
Βάρος (κιλά) 197
Εξοπλισμός
ABS / Ρυθμ. Ν/Ο
Τraction Control / Ρυθμ. Ο/Ο
Στροφόμετρο Ν
Immobilizer Ν
Yπολογιστής ταξιδιού Ν
Μερικός χιλιομετρητής Ν
Ένδειξη βενζίνης Ν
Δείκτης θερμοκρασίας Ν
Θερμοκρασία περιβάλλοντος Ν
Ζελατίνα / Ρυθμ. Ν/Ν
Ρυθμιζόμενες μανέτες Σ/Φ Ν/Ν
Πλάγιο σταντ Ν
Κεντρικό σταντ Ο
Χειρολαβές / Σχάρα Ν/Ο
Ρυθμιζόμενες αναρτήσεις Ε/Π Ν/Ν

Πηγή: mototriti.gr

Related posts

Harley-Davidson Χ440: Παρουσιάστηκε επίσημα στην Ινδία

TEO

To Lada Niva ποτέ δεν πεθαίνει

TEO

VOGE SR4 MAX: Premium χαρακτηριστικά και εξοπλισμός

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies