Επηρέαζε τους χρήστες του Mozilla Firefox,
Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε τον Firefox για την περιήγησή σας στο διαδίκτυο και δεν έχετε κάποιο άλλο antivirus (κακώς), αλλά το προεγκατεστημένο Windows Defender του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, ίσως να έχετε παρατηρήσει κάποια προβλήματα απόδοσης. Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε δει υψηλή χρήση CPU, καθυστερήσεις ή αργή φόρτωση σελίδων και άλλα μικρά κολλήματα. Όχι, δεν είστε μόνοι. Αυτό το σημαντικό πρόβλημα επηρεάζει όλους τους χρήστες του Firefox από τον Μάιο του 2018 και προκλήθηκε από ένα bug στην υπηρεσία Antimalware Service Executable του Windows Defender.
Το bug σχετιζόταν με τον τρόπο με τον οποίο το Windows Defender επεξεργαζόταν τα ETW events (Event Tracing for Windows) από άλλες διεργασίες. Το ETW είναι ένας μηχανισμός που επιτρέπει σε εφαρμογές και στοιχεία του συστήματος να καταγράφουν διαγνωστικές πληροφορίες για σκοπούς αντιμετώπισης προβλημάτων. Ωστόσο, το Windows Defender δημιουργούσε πάρα πολλά ETW events και χρησιμοποιούσε πολύ την CPU για να τα χειριστεί, ειδικά όταν εκτελούνταν ο Firefox. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια αξιοσημείωτη υποβάθμιση των επιδόσεων για τους χρήστες του δημοφιλούς προγράμματος περιήγησης σε σύγκριση με άλλα ανταγωνιστικά λογισμικά, όπως ο Chrome και ο Edge.
Το πρόβλημα αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην πλατφόρμα Bugzilla της Mozilla πριν από πέντε ολόκληρα χρόνια! Τελικά, οι μηχανικοί της Mozilla συνεργάστηκαν τώρα με την ομάδα της Microsoft για να εντοπίσουν και να επιλύσουν το θέμα. Διαπίστωσαν ότι η προστασία πραγματικού χρόνου του Windows Defender καλούσε το VirtualProtect, μια λειτουργία που αλλάζει τα χαρακτηριστικά προστασίας των σελίδων μνήμης, αρκετές φορές περισσότερο από το κανονικό όταν εκτελούνταν ο Firefox. Αυτό προκαλούσε υπερβολικές κλήσεις στο VirtualProtect, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδοτούσαν τα ETW events και την υψηλή χρήση της CPU.
Μετά από μισή δεκαετία λοιπόν, η Microsoft διόρθωσε τελικά το bug στο Windows Defender, με μια ενημέρωση που κυκλοφόρησε στις 4 Απριλίου. Σύμφωνα με το συγκριτικό γράφημα που μοιράστηκε ο Yannis Juglaret, ένας προγραμματιστής του Firefox, η ενημέρωση έχει τεράστιο αντίκτυπο στην απόδοση του συστήματος. Υπάρχει σχεδόν βελτίωση της τάξεως του 75%.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ λοιπόν, όπως λέει και η γνωστή παροιμία.
Πηγή: unboxholics.com