Τα έντεκα πιο σημαντικά αυτοκίνητα από τη Γαλλία, είναι εδώ σε μια λίστα που μας φέρνει μπροστά σε καινοτομίες και τεχνολογικές εφαρμογές που άνοιγαν το δρόμο για τις μελλοντικές εξελίξεις στην παγκόσμια αυτοκίνηση
Φυσικά και δεν χωρούσαν όλα τα αυτοκίνητα από τη Γαλλία στη λίστα που έχουμε εδώ αλλά σας δίνουμε μια εντεκάδα που εύκολα προκαλεί το «Vive la France» αίσθημα.
Η Γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει να επιδείξει μερικά από τα πιο επιδραστικά μοντέλα στην παγκόσμια αυτοκινητιστική σκηνή. Στην παρακάτω λίστα, έχουμε αλφαβητικά μερικά μόνο από τα σημαντικότερα μοντέλων των «τρικολόρ», με λίγα στοιχεία για το αποτύπωμά τους στο αυτοκινητιστικό στερέωμα.
Alpine A110
Η Alpine A110 που γνωρίζουμε σήμερα ως ένα εξαιρετικό σπορ αυτοκίνητο, έλκει στις ρίζες του και μάλιστα με πολύ «ραλιτζίδικο» ύφος στην A110 του 1961. Η επιτυχία του μοντέλου στα ράλι, ήρθε στο τέλος της κυκλοφορίας του αυτοκινήτου όπου η ισχύς του τοποθετημένου πίσω κινητήρα του, είχε φτάσει στους 138 ίππους.
Χάρη στην ελαφριά δομή του με τα μεγάλα πάνελ από fiberglass και το εξαιρετικό του στήσιμο, το μικρό coupe έδειχνε το δρόμο σε πολλούς δυνατότερους συνδυασμούς σε δύσκολα περιβάλλοντα με πολλή λάσπη και δύσβατα χώματα. Το «αρχικό» Α110, κατασκευαζόταν έως το 1977 και μάλιστα παράλληλα με το διάδοχο και πολύ εξελιγμένο Α310.
Bugatti Veyron
Δεν έχει και μεγάλη σχέση με τη Γαλλική προέλευση των μοντέλων της εταιρείας από το 1909 όταν και ξεκίνησε η Bugatti τις δραστηριότητές της αλλά η Veyron θεωρείται ακόμα και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα στην παγκόσμια αυτοκινητιστική ιστορία. Ήταν το μοντέλο με το οποίο ο όρος supercar ξεπεράστηκε και περάσαμε σε αυτόν των hypercars, με εξωπραγματικό κινητήρα και ανάλογη απόδοση.
Από το 1998 που η μάρκα ανήκει στον Όμιλο VW, έχουμε δει πολλά και ενδιαφέροντα αλλά τίποτα δεν φτάνει σε φήμη και επιδραστικότητα τα στοιχεία της Veyron, που με τους 1.001 ίππους του W16 κινητήρα της με τα τέσσερα turbo (που αργότερα στην έκδοση Super Vitesse έφτασε τους 1.201 ίππους), έφερε πραγματική επανάσταση στην hi end κατηγορία των αυτοκινήτων.
Citroen 2CV
Στον Andre Citroen μπορεί να χρωστάμε το όνομα της εταιρείας, τη χαρά που έχει μεταδώσει σε εκατομμύρια φίλους της αυτοκίνησης το 2CV, τη χρωστάμε στον Pierre Boulanger που ήταν υπεύθυνος για την εξέλιξη και την προώθησή του στην παραγωγή. Το μοντέλο ήταν σχεδιασμένο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Τα πρώτα πρωτότυπα είχαν ένα μόνο προβολέα εμπρός και έμειναν κρυμμένα σε αχυρώνες για να μην πέσουν στα χέρια των Γερμανών κατακτητών. Τελικά, η έκδοση παραγωγής έκανε την εμφάνισή της το 1948 και έμελλε να μείνει έως το 1990, με 3,8 εκατομμύρια 2CV να μεσολαβούν. Προφανώς, το νούμερο αυτό που αντανακλά και την αγάπη που εισέπραξε το μοντέλο από το κοινό το οποίο λάτρεψε τις απλές λύσεις, βάζει το μοντέλο σε ένα ολιγομελές πάνθεον μαζί με τα Mini και VW VBeetle.
Citroen DS
Δεν είναι τυχαίο το ότι το χρησιμοποιούμε και ως cover για το θέμα με την ενδεκάδα των σημαντικότερων Γαλλικών μοντέλων. Η DS είναι για πολλούς ο ορισμός του αυτοκινήτου– και για πολλούς περισσότερους, ο ορισμός του Γαλλικού αυτοκινήτου. Όταν κυκλοφόρησε το 1955, ήταν εξαιρετικά τολμηρό, τόσο σε εμφάνιση, όσο και στην εφαρμοσμένη τεχνολογία.
Οι κομψές γραμμές του συνδυάστηκαν με την έξυπνη υδροπνευματική ανάρτηση που κράταγε το αυτοκίνητο παράλληλα με το δρόμο ανεξαρτήτων φορτίου, ενώ έδινε και τη δυνατότητα στον οδηγό του να επιλέξει την απόσταση από το έδαφος προκειμένου να κινηθεί ακόμα και σε κακούς χωματόδρομους. Με τη συγκεκριμένη ανάρτηση, η DS μνημονεύεται ακόμα και σήμερα για την ανώτερης ποιότητας κύλιση και την άνεση που προσέφερε στους επιβάτες της.
Citroen Traction Avant
Πώς να «φύγουμε» από τη Citroen χωρίς να αναφερθούμε στο αυτοκίνητο που τα άλλαξε όλα σε μια πολύ δύσκολη εποχή για τα αυτοκίνητα; Έχοντας και αυτό (όπως και τα άλλα δύο Citroen της λίστας) τη σχεδιαστική υπογραφή του γλύπτη Flaminio Bertoni, η Traction Avant έμεινε στην παραγωγή από το 1934 έως το 1957. Όπως λέει και το όνομα του μοντέλου, η καινοτομία του ήταν η διάταξη του κινητήρα και της κίνησης εμπρός, ενώ ήταν και το πρώτο μοντέλο της αγοράς με αυτοφερόμενο αμάξωμα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο κινητήρας των 1,9 λίτρων της Traction Avant, «πέρασε» αυτούσιος στη μεταγενέστερη DS (όχι χωρίς προβλήματα είναι η αλήθεια) σηματοδοτώντας αν μη τι άλλο την πολύ καλή δουλειά των μηχανικών της Citroen (αλλά και την έλλειψη πόρων για την εξέλιξη καινούργιου κινητήρα). Άνετη και πολυτελής, η Traction Avant ήταν η «λιμουζίνα για το ευρύ κοινό» που έφτασε να παραχθεί σε 760.000 μονάδες.
Matra Bagheera
Το Matra Bagheera κερδίζει τη θέση του μεταξύ των σημαντικότερων γαλλικών αυτοκινήτων όχι λόγω των επιδόσεών του αλλά για την overkill εμφάνισή του. Κάτω από το εντυπωσιακό συνθετικό αμάξωμα (με πολύ fiberglass), το Bagheera έκανε προσιτή στο ευρύ κοινό την επιλογή αυτοκινήτου με τον κινητήρα στο κέντρο. Έμεινε στην παραγωγή από το 1973 έως το 1980 και πουλήθηκε σε λιγότερα από 48.000 μονάδες.
Στα highlights του, ήταν και η τριθέσια καμπίνα, με δύο σχετικά στενές θέσεις να βρίσκονται δεξιά του οδηγού, αυξάνοντας κατά μια τις θέσεις που θα περίμενε κανείς σε ένα αυτοκίνητο του είδους. Η ανάρτηση και το χαλύβδινο πλαίσιο, προσέφεραν πολύ καλή οδική συμπεριφορά για τα δεδομένα της εποχής αλλά ατυχώς, οι κινητήρες της Simca που είχαν την ευθύνη, δεν υποστήριζαν όπως έπρεπε το σύνολο.
Matra-Simca Rancho
Όσοι αναρωτιέστε για το σημείο «εκκίνησης» της κατηγορίας των crossover/SUV, μην ψάχνετε άλλο. Το Rancho ήταν η απάντηση που είχαν οι Γάλλοι στις σχετικές ανησυχίες του αγοραστικού κοινού των αυτοκινήτων, από το 1977 κιόλας. Για να τονίσουμε και λίγο το Εθνικό μας φρόνημα, τη σχεδίαση του μοντέλου «υπογράφει» ο Έλληνας Αντώνης Βολάνης (είχε βάλει το χέρι του και στο Bagheera αλλά και στο Espace που θα δούμε πιο κάτω).
Βασισμένο στο μικρό van Simca 1100, το Rancho απέκτησε πίσω καθίσματα, παράθυρα και μια σειρά από πρόσθετα στο αμάξωμα που έκαναν την εμφάνισή του πολύ περιπετειώδη, με πολύ χαρακτηριστικούς τους προβολείς στη βάση του παρμπρίζ στην έκδοση Safari. Δεν υπήρχε τετρακίνηση αλλά σε μια από τις εκδόσεις του προσφερόταν μπλοκέ διαφορικό, που βοηθούσε πολύ στις εκτός δρόμου αναζητήσεις- μαζί με το περιορισμένο συνολικό βάρος μια και όλη η κατασκευή στο πίσω μέρος ήταν από fiberglass.
Peugeot 205 GTI
Ένα από τα αυτοκίνητα «εκ Γαλλίας» που θα μπορούσε να διεκδικήσει τον τίτλο ως το καλύτερο στην ιστορία, είναι αναμφίβολα το Peugeot 205 και πολύ περισσότερο μάλιστα, στην έκδοση GTI. Είναι σίγουρα ένα από τα εμβληματικότερα hot hatch της δεκαετίας του 1980 και «ήρθε» ως εξέλιξη του 104 που έβαλε τον κόσμο στην κουλτούρα της συγκεκριμένης συνομοταξίας αυτοκινήτων.
Είτε με τον 1.600άρη των 105 ίππων, είτε με το μεγαλύτερο των 1,9 λίτρων που είχε 130 ίππους, το 205 GTI έδινε στον κόσμο τα «φώτα των Γάλλων» σε ότι είχε να κάνει με τη δυναμική οδική συμπεριφορά. Ακόμα και σήμερα μνημονεύεται η έφεσή του σε «κλειστές» διαδρομές, με το πάτημα του 205 GTI να δίνει στον οδηγό την άνεση να «αμφισβητήσει» οδηγούς με δυνατότερα αυτοκίνητα- ακόμα και τετρακίνητα.
Peugeot 504
Με το Peugeot 504 η Γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία έφτασε κυριολεκτικά στα πέρατα του κόσμου. Ένα μεσαίο αυτοκίνητο με τον κινητήρα εμπρός και την κίνηση πίσω, που έμεινε στην αγορά από το 1968 έως το 1983, φέρνοντας τον όρο «αξιοπιστία» σε νέα, δυσθεώρητα ύψη για το Γαλλικό και όχι μόνο ανταγωνισμό.
Με αμαξώματα για κάθε γούστο, από δίθυρο coupe και cabrio, τετράθυρο, station wagon και ημιφορτηγό, το 504 «ταξίδεψε» την Peugeot σε όλον τον κόσμο χάρη στη στιβαρή δομή του αμαξώματος, τη μεγάλη διαδρομή της ανάρτησης και τον άξονα μετάδοσης κίνησης που είναι «προστατευμένος» σε ένα περίβλημα –μαζί και το διαφορικό. Κατέκτησε τον τίτλο του Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς το 1969, ενώ το 2013 οι Los Angeles Times του απένειμαν τον τίτλο του «απόλυτου εργαλείου της Αφρικής».
Renault 4L
Η απάντηση της Renault στο Citroen 2CV, έπρεπε να είναι εξίσου απλό σε κατασκευή και τεχνολογικές εφαρμογές που θα επέτρεπαν στον ιδιοκτήτη του να κάνει ο ίδιος και τις εργασίες συντήρησης. Το «Κατρέλ» έμεινε στην παραγωγή από το 1961 έως το 1994 και χάρη στο μεγάλο πίσω άνοιγμα ολόκληρης της πόρτας, έχει τον τίτλο του πρώτου hatchback ευρείας παραγωγής στον κόσμο.
Για τη Renault, ήταν το πρώτο οικογενειακό αυτοκίνητο με κίνηση στους μπροστινούς τροχούς που παρήγαγε η –μεταπολεμικά, κρατική- Γαλλική εταιρεία. Η μαλακή του ανάρτηση και το χαμηλό συνολικό βάρος, κατέστησαν δυνατή την εκπλήρωση των οικογενειακών μεταφορικών υποχρεώσεων για το 4L, ακόμα και στην έκδοση με τον κινητήρα των 603 κ.εκ. με τον οποίο ήταν αρχικά διαθέσιμο το μοντέλο.
Renault Espace
Η Renault το 1984 τόλμησε αυτό που κανείς στην Ευρώπη δεν είχε προλάβει. Με το πρώτο Espace, το πρώτο επιβατικό «ενός όγκου» με διαστάσεις μεγάλου αυτοκινήτου, έφερε το προσκήνιο την κατηγορία που έμελλε να μας απασχολήσει ποικιλοτρόπως από τότε και μέχρι σήμερα. Τώρα που βρισκόμαστε αισίως στην πέμπτη γενιά του μοντέλου, η Renault έχει εξελίξει και στο σχήμα.
Παράλληλα, το έχει εφοδιάσει με ότι πιο σύγχρονο υπάρχει σε επίπεδο εξοπλισμού άνεσης και ασφάλειας, κάνοντας το Espace ικανό να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον πολυτελείς προτάσεις «εναλλακτικής λιμουζίνας». Τα τραπεζάκια αεροπορικού τύπου στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων, ήταν μια από τις πολλές έξυπνες λύσεις που οι σχεδιαστές της Renault ενσωμάτωσαν στο πρώτο πολυμορφικό τους μοντέλο.
Πηγή: newsauto.gr