Auto & Moto

To activesphere δείχνει το μέλλον της Audi

Τι είναι αυτό «περίεργο» πρωτότυπο που βλέπουμε στις φωτογραφίες; Τι αντιπροσωπεύει και τι μας δείχνει για το μέλλον της Audi; Είναι κάτι που θα το δούμε να κυκλοφορεί στον δρόμο; Αν ναι, πότε;

Ας ξεκινήσουμε από το την κατασκευαστική συνέχεια που έχει εφαρμόσει η Audi. Πριν από περίπου δύο χρόνια (2021) παρουσίασε το πρωτότυπο skysphere, ένα εντυπωσιακό μεγάλων διαστάσεων αμιγώς ηλεκτροκίνητο roadster με το οποίο ήθελε να μας προετοιμάσει γι’ αυτά που θα ακολουθούσαν.

Δεν ήταν άλλα από τα -εξίσου εντυπωσιακά- αμιγώς ηλεκτρικά grandsphere και urbansphere τα οποία είδαμε πέρυσι τον Απρίλιο. Το πρώτο ήταν ένα μεγάλο τετράθυρο όχημα και το δεύτερο ένα monovolume το οποίο σχεδιάστηκε κυρίως για την κινεζική αγορά και είχε την αντίστοιχη αισθητική.

Συνεπώς, το επόμενο βήμα είναι το activesphere, ένα crossover όχημα το οποίο ενδεχομένως να αποτελέσει τη βάση για μια νέα κατηγορία οχημάτων στην γκάμα τής Audi. Γράφουμε «ενδεχομένως» επειδή η κατασκευαστική ουσία τού συγκεκριμένου πρωτότυπου είναι να αποτελέσει ένα πεδίο έρευνας και εφαρμογής νέων ιδεών των ανθρώπων της γερμανικής εταιρείας.

Η βασική φιλοσοφία
Ξεκινώντας για τη δημιουργία τού activesphere οι άνθρωποι της Audi έθεσαν ένα πλαίσιο για το τι αντιπροσωπεύει και πώς θα μπορούσε να είναι το νέο πρωτότυπο. Συγκρίνοντας την ονομασία του με αυτή των τριών πρωτοτύπων που προϋπήρξαν διαπιστώνουμε ότι όλα προσδιορίζονται με σύνθετη ονομασία, η οποία έχει κοινή τη δεύτερη λέξη (σημ: «sphere»).

 

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας, αυτή έχει επιλεγεί προσεκτικά και αποτελεί κομβικό ρόλο για το μέλλον της, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην τεχνολογία που θα παρέχουν στους επιβάτες τα καινούργια μοντέλα της, στην εποχή της ηλεκτροκίνησης. Πρόθεσή τους είναι να αποτελούν μια τεχνολογική «σφαίρα» η οποία θα τους προστατεύει αλλά και θα τους επιτρέπει να κινούνται με άνεση σε ένα φιλικό περιβάλλον, δηλαδή στο εσωτερικό του οχήματος.

Ταυτόχρονα, να είναι σχεδιαστικά ελκυστικό, τόσο στο αμάξωμα όσο και στο εσωτερικό του, έχοντας στοιχεία από την τέλεια, κεκλιμένη επιφάνεια μιας σφαίρας (σημ: σφαιρικό αντικείμενο), υιοθετώντας τις ιδιότητες της συνοχής της και της ομορφιάς που αποπνέει ως σχήμα.

Έχοντας αυτά κατά νου, τα στελέχη του Σχεδιαστικού Τμήματος της Audi στο Malibu (ΗΠΑ) δημιούργησαν το activesphere. Σύμφωνα με τον Gael Buzyn, τον Διευθυντή αυτού, με το συγκεκριμένο πρωτότυπο θέλησαν να μεταφέρουν σε ένα όχημα την ομορφιά και του τοπιού που βλέπουν καθημερινά στον περιβάλλοντα χώρο στον οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του. Όπως δήλωσε «θελήσαμε να συνδυάσουμε την κομψότητα ενός Sportback μοντέλου της Audi με την πρακτικότητα και την ικανότητα κίνησης εκτός δρόμου ενός SUV οχήματος».

Η δημιουργία του Audi activesphere
Το καινούργιο πρωτότυπο βασίστηκε στην σύγχρονη πλατφόρμα «PPE» την οποία έχει κατασκευάσει ο Όμιλος Volkswagen για να τη χρησιμοποιήσει αρχικά στα μοντέλα της Audi και της Porsche.

Με την πρώτη ματιά, το activesphere σε ελκύει τόσο με το «απρόσμενο» της όψης του όσο και με τη φαινόμενη κομψότητα που του δίνουν οι απλές και ρέουσες γραμμές του αμαξώματός του. Ένα αμάξωμα το οποίο πληροί την έννοια του crossover. Γιατί; Επειδή αυτό που βλέπουμε ως ένα κομψό, υπερυψωμένο, σπορ coupe SUV μπορεί να μετατραπεί σε ένα pickup εντός λίγων δευτερολέπτων.

Ο Oliver Hoffmann, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Τεχνολογικό Τμήμα της εταιρείας, προσδιόρισε τον χαρακτήρα και εξήγησε τον λόγο δημιουργίας τού πρωτότυπου. Όπως είπε: «Τα πρωτότυπα που έχουν σφαιρικό σχήμα δείχνουν το όραμά μας για την πολυτελή μετακίνηση στο μέλλον. Αυτή την περίοδο βιώνουμε το παράδειγμα της μεταβολής στην αυτοκίνηση και ιδίως σε ό,τι αφορά στα μελλοντικά μοντέλα της Audi.»

«Το εσωτερικό (των αυτοκινήτων) θα μετατραπεί σε ένα μέρος όπου οι επιβάτες θα αισθάνονται όπως στο σπίτι τους. Ταυτόχρονα, θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται με τον έξω κόσμο. Η σημαντικότερη τεχνολογική καινοτομία τού Audi activesphere είναι η προσαρμογή μας στην επαυξημένη πραγματικότητα για την κινητικότητα. Δημιουργεί την τέλεια σύνθεση μεταξύ τού περιβάλλοντας και της ψηφιακής πραγματικότητας».

Διαστάσεις
Το νέο πρωτότυπο της Audi έχει μήκος 4,98 μέτρα, πλάτος 2,07 μέτρα και ύψος 1,60 μέτρα. Καθότι αμιγώς ηλεκτρικό, έχει εκ κατασκευής τη δυνατότητα να παρέχει μεγάλο εσωτερικό χώρο.  Σε αυτό συμβάλλει και το γεγονός ότι το μεταξόνιό του φτάνει τα 2,97 μέτρα, επιτρέποντας μεγάλο ωφέλιμο μήκος για τους επιβαίνοντες.

Οι τροχοί του είναι διάστασης 22 ιντσών και συνδυάζονται με ελαστικά διάστασης 285/55 R22 τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για το activesphere. Προσφέρουν τη μέγιστη πρόσφυση τόσο εντός δρόμου όσο και εκτός αυτού, ενώ οι τροχοί διαθέτουν ενεργά «πτερύγια» τα οποία διαδραματίζουν τον ρόλο τους κάθε φορά.

Η ηλεκτροπνευματική ανάρτησή του επιτρέπει την ανύψωση του αυτοκινήτου κατά 40 χλστμ. Η Audi, ανακοίνωσε ότι το ελάχιστο ωφέλιμο ύψος από το έδαφος είναι 208 χλστμ. ενώ ανακοίνωσε και τις γωνίες για την εκτός δρόμου κίνηση -γεγονός σπάνιο για πρωτότυπο όχημα. Έτσι, η γωνία προσέγγισης είναι 18,9 μοίρες και η γωνία διαφυγής 28,1 μοίρες.

Εφόσον το όχημα κινείται σε ασφαλτόδρομο, αυτά παραμένουν κλειστά συμβάλλοντας στη βελτιστοποίηση της αεροδυναμικής. Όταν αυτό κινείται εκτός δρόμου, άρα με μικρότερη ταχύτητα, αυτά ανοίγουν για να επιτρέπουν την καλύτερη κυκλοφορία τού αέρα και την ψύξη στα συγκεκριμένα τμήματα. Τέλος, αντί για εξωτερικούς καθρέφτες υπάρχουν μικροκάμερες οι οποίες εκτός από το ότι δεν διαταράσσουν την αισθητική τού αμαξώματος δεν επηρεάζουν την αεροδυναμική του.

Εσωτερικά
Ίσως είναι το βασικότερο τμήμα τού νέου πρωτότυπου. Στην Audi, έβαλαν τον άνθρωπο στο επίκεντρο της δημιουργίας τού νέου πρωτότυπου περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Οι (στην ίδια πλευρά του οχήματος) πόρτες του ανοίγουν αντίρροπα, αποκαλύπτοντας την ευρυχωρία του αλλά και τη μινιμαλιστική διαμόρφωσή του.

Το activesphere προσφέρει τη δυνατότητα να κινείται είτε πλήρως αυτόνομα είτε να το χειρίζεται ο οδηγός όποτε το επιθυμεί. Για τον λόγο αυτό, οι άνθρωποι της Audi διαμόρφωσαν κατάλληλα το ταμπλό του.

Το τιμόνι παραμένει ενσωματωμένο σε αυτό (ταμπλό) και ανασύρεται όταν ο οδηγός έχει πρόθεση να αναλάβει ο ίδιος τον χειρισμό του αυτοκινήτου. Σε ό,τι αφορά στους συνεπιβάτες του, αυτοί μπορούν να προσαρμόζουν ανεξάρτητα τις πληροφορίες που θέλουν να έχουν κάθε στιγμή στις οθόνες τους, ενώ δύνανται να ρυθμίζουν ανεξάρτητα τα καθίσματα και τα παράθυρα.

Η «υπερβολή» αλλά και η σημασία του «Audi Dimension»
Στην Audi, πρόσθεσαν ένα ακόμα τεχνολογικό χαρακτηριστικό με την ευκαιρία δημιουργίας τού activesphere. Για πρώτη φορά στην ως τώρα ιστορία τους εφοδίασαν το όχημα με το ψηφιακό «οικοσύστημα» το οποίο ονομάζουν «Mixed Reality» («Μικτή Πραγματικότητα») και συνδυάζει την πραγματικότητα με την εικονική πραγματικότητα.

Κεντρικό εξάρτημα αυτού είναι τα γυαλιά VR που φορά ο οδηγός ή οι συνεπιβάτες του μέσω των οποίων μπορούν να βλέπουν εμπρός τους (συνδυαστικά) την εικόνα του περιβάλλοντος στην οποία κινείται το όχημα και τις πολλαπλές ενδείξεις και πληροφορίες, ψηφιακά. Ουσιαστικά, είναι ένα υβρίδιο όπου προβάλλονται τρισδιάστατα εμπρός στα μάτια του χρήστη της εν λόγω τεχνολογίας πολλές πληροφορίες για να περνά πιο ευχάριστα την ώρα του.

Τα στελέχη της γερμανικής εταιρείας κάνουν λόγο για την «Audi Dimension», δηλαδή τη (νέα) διάσταση που θέλουν να δώσουν στους πελάτες τους. Με τη χρήση τής συγκεκριμένης τεχνολογίας, αυτός που θα φορά τα γυαλιά θα μπορεί να αλληλοεπιδρά στο προβαλλόμενο ψηφιακό περιβάλλον, είτε μέσω κινήσεων των χεριών του είτε μέσω φωνητικών εντολών.

Τι είναι το activesphere, τελικά; Σε ό,τι αφορά την καθαυτή ύπαρξή του, τίποτε περισσότερο από ένα πρωτότυπο που δεν θα μπει σε διαδικασία παραγωγής. Όμως, σε ό,τι αφορά τις ιδέες που εφαρμόστηκαν για τη δημιουργία του είναι πολύ σημαντικό.

Είναι ένα όχημα το οποίο δείχνει την κατεύθυνση που πιθανότατα θα ακολουθήσουν στην Audi υπό το πλαίσιο της ηλεκτροκίνησης, της αυτόνομης οδήγησης και της εν γένει κινητικότητας. Σε αυτή, ο οδηγός δεν έχει τον κύριο λόγο, όμως ο άνθρωπος είναι στο επίκεντρο. Αναμφισβήτητα, έχει και αυτό τη σημασία του.

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Τα πιο γρήγορα 300άρια scooter από φανάρι σε φανάρι

TEO

Αυτή η Mercedes-AMG GT63 επιταχύνει σαν dragster

TEO

Red Bull: Λώσον αντί Πέρεζ

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies