Πώς συγκρίνονται τα E-Class, EX30, Model Y και ET5 Touring ως προς το σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης; Πρόσφατα, δόθηκε η απάντηση.
Με όλα τα σύγχρονα συστήματα υποβοήθησης, τις κάμερες, τους αισθητήρες κ.ο.κ. που εξοπλίζονται τα περισσότερα νέα αυτοκίνητα, το παρκάρισμα είναι πλέον μία πολύ εύκολη διαδικασία.
Πολλώ μάλλον δε σε προηγμένα οχήματα, τα οποία διαθέτουν και σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης. Ωστόσο, αυτό δε λειτουργεί πάντα εντελώς εύρυθμα ή μάλλον όχι τόσο ιδανικά.

Πρόσφατα, το AMuS σύγκρινε τα συστήματα των Mercedes E-Class, Volvo EX30, Tesla Model Y και Nio ET5 Touring, δοκιμάζοντας την ανίχνευση του χώρου στάθμευσης, τον αριθμό των ελιγμών και φυσικά το τελικό αποτέλεσμα.
Στο τέλος, η Mercedes ξεχώρισε με την ακρίβεια και την αξιοπιστία του συστήματός της. Αρωγός σε αυτό ήταν η τετραδιεύθυνση και ας ήταν το μακρύτερο αυτοκίνητο της δοκιμής.
Το Volvo EX30 των 4,23 μέτρων αποδείχθηκε επαρκώς αποτελεσματικό, ενώ τα Tesla και Nio υστέρησαν σε συνέπεια, καθώς είτε πάρκαραν στραβά είτε δεν αναγνώριζαν αποτελεσματικά τις κενές θέσεις για στάθμευση.

Συνολικά, η ανίχνευση των θέσεων αποδείχθηκε ασταθής σε όλα τα αυτοκίνητα της δοκιμής, ειδικά σε χώρους παράλληλου παρκαρίσματος. Βέβαια, αυτό επηρεάστηκε και από τις συνθήκες της δοκιμής.
Κατά τη στάθμευση πάντως, η Mercedes σημείωσε τον καλύτερο συνδυασμό ταχύτητας και ακρίβειας κινήσεων, ενώ το Tesla στάθμευσε πολλές φορές εντελώς στραβά και το Nio έμεινε ακανόνιστα κοντά σε διπλανά αυτοκίνητα.

Στις διαγώνιες θέσεις στάθμευσης, όλα τα συστήματα αποδίδουν καλύτερα, αν και σημειώνουν αστάθεια στους χρόνους και στους ελιγμούς.
Η δοκιμή επιβεβαιώνει ότι τα αυτόματα συστήματα στάθμευσης δεν είναι ακόμη πλήρως αξιόπιστα, κυρίως λόγω προβλημάτων στην αναγνώριση των θέσεων και στις λεπτομέρειες του ελιγμού.
Ωστόσο, δεν προέκυψε καμία επαφή με άλλα οχήματα, ενώ τα πιο χρήσιμα στοιχεία παραμένουν οι βασικές τεχνολογίες, δηλαδή οι αισθητήρες υπερήχων και οι κάμερες.
Πηγή: newsauto.gr