Στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, θα λάβει χώρα η εικαστική-ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς «Θαλασσογραφία σε κήπο», στις 14 και 15 Ιουλίου 2023, με ελεύθερη είσοδο.
Ο πολιτιστικός οργανισμός Between the Seas και η επιμελήτρια Ακτίνα Σταθάκη προσκαλούν την Ελληνίδα εικαστικό, Κατερίνα Καρατζαφέρη, και τον Αιγύπτιο συνθέτη και μουσικό, Ahmed Saleh, να συνεργαστούν για πρώτη φορά σε µια µουσική και εικαστική σύµπραξη, που χαρακτηρίζεται τόσο από τις κοινές οικολογικές ανησυχίες τους, όσο και από τις ετερόκλητες πολιτισμικές καταβολές τους.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την συνδιαλλαγή δύο διαφορετικων πολιτισμικών αφηγήματων για την προστασία και τους κινδύνους του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αυτά παρουσιάζονται στη γλυπτική εγκατάσταση της Κατερίνας Καρατζαφέρη, που εμπνέεται από την ιαπωνική παράδοση Komomaki της περίοδου Έντο (1603 – 1867) και την ελληνική παραδοσιακή υφαντουργία· και παράλληλα, τη ζωντανή μουσική περφόρμανς του Ahmed Saleh, που έχει ως έναυσμα τις ακουστικές του μνήμες από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και τη δυστοπική προφητεία της βύθισης της σύγχρονης Αλέξανδριας, λόγω της ανερχόμενης στάθμης της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής.
Η πολυεπίπεδη σύνθεση των δύο καλλιτεχνών συνομιλεί με την αρχαιολογία, την ιστορική μνήμη, τη φύση και τον μύθο και το σύνολό της νοηματοδοτείται εκ νέου στον ιστορικό και συμβολικό χώρο της Δήλου, μία τοποθεσία που αποτέλεσε σημείο συνάντησης πολιτισμών και είναι συνυφασμένη με μία συλλογική εμπειρία ιστορικότητας.
Η εγκατάσταση θα λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας, με το ηχητικό της μέρος να επαναλαμβάνεται ως λούπα. Η ζωντανή περφόρμανς θα παρουσιαστεί συνολικά δύο φορές, μία φορά την κάθε ημέρα, στις 18:30 το απόγευμα.
Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συντελεστές:
Γλυπτική εγκατάσταση: Κατερίνα Καρατζαφέρη
Ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς ηλεκτρονικής μουσικής: Ahmed Saleh
Επιμέλεια: Ακτίνα Σταθάκη
Παραγωγή: Between the Seas: Mediterranean Performance Lab
Βοηθός παραγωγής: Λυδία Λαμπροπούλου
Υπεύθυνος ήχου: Λευτέρης Δούρος
Σχεδιασμός αφίσας: Νίκος Κοσμαδάκης
Με την υποστήριξη του Mykonos Arts Festival και την ευγενική χορηγία της Κοινοπραξίας Επιβατηγών Πλοίων Μυκόνου-Δήλου.
Πληροφορίες:
Τοποθεσία: Αρχαιολογικός χώρος Δήλου
Ημερομηνίες: 14 και 15 Ιουλίου 2023
Ώρες: Η εικαστική και ηχητική εγκατάσταση θα λειτουργούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η μουσική περφόρμανς του Ahmed Saleh θα ξεκινά στις 18.30 και τις δύο ημέρες της εκδήλωσης.
Διάρκεια: 45 λεπτά
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το μόνο αντίτιμο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο Δήλου (8€ κανονικό, 4€ μειωμένο).
Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης.
Για περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις: digitalculture.gov.gr
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ
O Ahmed Saleh είναι µουσικός ερµηνευτής, συνθέτης και καλλιτέχνης ήχου, που γεννήθηκε και ζει στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Αποτελεί, σύµφωνα και µε τον Αιγυπτιακό τύπο, έναν απο τους πρωτοπόρους της ηλετρονικής µουσικής σκηνής στην Αίγυπτο (Cairo Scene Magazine, Μάρτιος 2015). Η µουσική του αισθητική είναι βαθειά επηρρεασµένη απο την παιδεία του στις εικαστικές τέχνες. Συνέθεσε την πρώτη του σόλο ζωντανή περφόρµανς στο 100LIVE Festival το 2009. Εκτοτε έχει δώσει συναυλίες διεθνώς (Friche la Belle de Mai και MUCEM στη Μασσαλία, Στέγη Γραµµάτων και Τεχνών στην Αθήνα, Institut du monde arabe στο Παρίσι, Biennale Dakar στη Σενεγάλη, Chicago Cultural Cente κ.α). Είναι µέλος και συνιδρυτής του γκρούπ Τelepoetic ενώ συνθέτει συχνά για ταινίες, σύγχρονο χορό και θέατρο. Οι συνθέσεις του έχουν µεταδοθεί σε ραδιοφωνικές εκποµπές στην Πολωνία, ΗΠΑ, Ιταλία, Γερµανία, Γαλλία, Λονδίνο και Αίγυπτο. Εχει συνεργαστεί µε τους Oliver Coates (Λονδίνο), Mehdi Haddab (Γαλλία), Mederic Collignon (Γαλλία), Phillippe Gleizes (Γαλλία), Predrag Sestic (Βελιγράδιι), Alessio Ballerini (Ιταλία), Abdullah Miniawy (Αιγυπτο), Marc Nammour (Γαλλία) and Phillip Geist (Γερµανία), Tomeka Reid (ΗΠΑ), Nick Mazzarella (ΗΠΑ), Ryan Ingebritsen (ΗΠΑ), Erica Mott (ΗΠΑ), Jamie Scott (ΗΠΑ), Shaymaa Shoukry (Αιγυπτος), Konstantyn Napolov (Ολλανδία). Η µουσική του κυκλοφορεί απο τη Γαλλική εταιρεία Full Fridge και την ιταλική εταιρεία Unexplained sounds.
https://ahmedsalehmusic.wixsite.com/music
https://soundcloud.com/ahmed-saleh
Η Κατερίνα Καρατζαφέρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Από τον Οκτώβριο του 2022 πραγµατοποιεί το µεταπτυχιακό της στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Από το 2015 έως το 2020 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και έχει λάβει µέρος σε οµαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής. Έχει συµµετάσχει σε προγράµµατα φιλοξενίας καλλιτεχνών στους Δελφούς και στις Σπέτσες. Πραγµατοποίησε πρακτική άσκηση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στη συντήρηση και αρχειοθέτηση έργων τέχνης και στο 12/θεσιο Πειραµατικό Δηµοτικό Σχολείο του Πανεπιστηµίου Αθηνών (Μαράσλειο). Έχει εργαστεί εθελοντικά στο Ελληνικό Παιδικό Μουσείο και πλέον εργάζεται στον τοµέα της εκπαίδευσης των εικαστικών. Την ενδιαφέρει στο εικαστικό της έργο να εντάσσει λαογραφικά στοιχεία και σύµβολα διάφορων πολιτισµών ανά τους χρόνους, καθώς και παραδοσιακά µοτίβα που εµφανίζονται σε επιφάνειες υφάσµατος. Εκφράζεται κυρίως µέσα από την πρακτική του κεντήµατος και της υφαντικής. Δουλεύει µε ποικίλα υλικά, αλλά στην παρούσα φάση νιώθει πιο οικεία µε το ύφασµα, το µαλλί πλεξίµατος και το χαρτί αφής. Γι’ αυτό το λόγο παρατηρώντας το έργο της, εντοπίζει συνδέσεις και σχέσεις µε τη Soft Sculpture, ένα είδος γλυπτικής στο οποίο συχνή είναι η χρήση υφασµάτων, πλαστικού, χαρτιού και ελαστικών υλικών.
Instagram: @Katerinakaratzaferi
Η Ακτίνα Σταθάκη (υπεύθυνη παραγωγής/επιµέλεια) είναι απόφοιτος της Δραµατικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου, και κάτοχος διδακτορικού απο το Πανεπιστήµιο του Τορόντο στο θέατρο και τις µεταποικιακές σπουδές. Ίδρυσε και διευθύνει τον Μεσογειακό οργανισµό Between the Seas µε έδρες στη Νέα Υόρκη και στη Μονεµβασία µε στόχο την προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών µεταξύ Μεσογείου και Αµερικής (2011-2019). Ο οργανισµός έχει πραγµατοποιήσει 7 διεθνή φεστιβάλ Μεσογειακών παραστατικών τεχνών στη Νέα Υόρκη, Μεσογειακό πρόγραµµα φιλοξενίας καλλιτεχνών στο Κάστρο Μονεµβασίας απο το 2016 έως σήµερα καθώς και εκθέσεις, παραστάσεις και θεατρικά αναλόγια στην Αθήνα. Το 2019 η Ακτίνα ίδρυσε στην Κυψέλη το 1927 Art Space, έναν χώρο καλλιτεχνικής έρευνας, διασύνδεσης θεωρίας και πράξης και διεθνών ανταλλαγών. Παράλληλα µε την δουλειά της στο χώρο του θεάτρου και του καλλιτεχνικού προγραµµατισµού, έχει συνεργαστεί σε διοικητικές θέσεις και ως παραγωγός µε τα: The Joyce Theatre (New York), Women’s Project Theatre (New York), The International Theatre Institute (Shanghai), Υπουργείο Πολιτισµού, PEN World Voices Festival (New York), Ολύµπια Δηµοτικό Μουσικό Θέατρο ‘Μαρία Κάλλας’. Έχει δηµοσιεύσει έρευνα και άρθρα της σε διεθνή συνέδρια, εφηµερίδες και έντυπα, έχει λάβει τις υποτροφίες Time Warner Fellowship για τη δουλειά της ως παραγωγός και United Nations Alliance of Civilizations Fellowship για το διαπολιστισµικό της έργο.
https:// aktinastathaki.wordpress.com/