Auto & Moto

Τα κρυφά μυστικά της πιο ακριβής BMW παραγωγής

Κοστίζει 750 χιλιάρικα, χρειάζεται προγραμματισμένη αλλαγή κιβωτίου κάθε 50.000 χιλιόμετρα, θα φτιαχτεί σε 50 κομμάτια και έχει πολλά -ακόμα- καλά κρυμμένα μυστικά.

Παρουσιάστηκε ως φόρος τιμής σε ένα κλασικό αυτοκίνητο της BMW και σίγουρα εντυπωσίασε τους πάντες. Η σύγχρονη 3.0 CSL είναι μία πολύ ιδιαίτερη κατασκευή, για την οποία η BMW έχει βάλει τα δυνατά της να κατασκευάσει κάτι πολύ σπέσιαλ.

Δικαιολογημένα άλλωστε, καθώς ζητά το απίστευτο ποσό των 750.000 ευρώ για κάθε ένα από τα 50 κομμάτια που θα κατασκευαστούν, και τα οποία έχουν πωληθεί εδώ και καιρό.

Τι την κάνει όμως τόσο ξεχωριστή; Πρώτα και κύρια βέβαια τα λίγα κομμάτια. Ύστερα τα τεχνικά της χαρακτηριστικά. Και βέβαια η μεγάλη ιστορία που κουβαλάει.

Στην BMW, το CSL σήμαινε Coupé, Sport, Lightweight (τώρα Competition, Sport, Lightweight) και αυτή η θρυλική συντομογραφία προορίζεται για λίγα μόνο μοντέλα. Με τη νέα έκδοση, η BMW γιορτάζει και την 50ή επέτειο του M GmbH.

Ο προκάτοχος, η αυθεντική CSL άφησε το στίγμα της στους αγώνες, με τις επιδόσεις αλλά και την εμφάνισή της. Το 1974, η αγωνιστική έκδοση είχε 440 ίππους και τελική ταχύτητα 275 χλμ./ώρα

Στη νέα γενιά χρησιμοποιήθηκε ως βάση η M4. Όμως όλα τα μέρη του αμαξώματος σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν ειδικά για το 3.0 CSL. Μια τεράστια προσπάθεια για μόνο 50 αυτοκίνητα.

Η κατασκευή της στο εργοστάσιο της εταιρίας στο Landshut είναι εντελώς χειροποίητη. Ακόμα και η βαφή με τις θρυλικές ρίγες στο αμάξωμα γίνεται στο χέρι. Το αυτοκίνητο μάλιστα είναι διαθέσιμο μόνο σε ένα χρώμα, το “Alpine White Uni”.

Η δουλειά στην βαφή είναι απίστευτη σε λεπτομέρεια, καθώς απαιτούνται τουλάχιστον επτά στρώσεις, πριν μπουν οι λωρίδες. Πρόκειται για μία δουλειά που απαιτεί μεγάλες ικανότητες και μπορεί να γίνει μόνο από τέσσερις ή πέντε εργαζόμενους στο εργοστάσιο του Landshut.

Χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί ένα πλαϊνό πάνελ ή η οροφή, κάτι που εξηγεί και τα πενταψήφια νούμερα που κοστίζουν ως ανταλλακτικά.

Η πίσω φτερούγα είναι επίσης ιδιαίτερα δύσκολο στο να κατασκευαστεί, καθώς απαιτεί πολύπλοκη διαδικασία. Μόλις ψηθεί η αεροτομή η οποία είναι κατασκευασμένη από ανθρακονήματα, τα γράμματα ένα προς ένα και η εξωτερική άκρη κολλώνται  με το χέρι πριν το φτερό βαφτεί λευκό.

Στο τελευταίο βήμα, όλα τα μέρη γυαλίζονται στο χέρι για τέλειο φινίρισμα. Αν όλα πήγαν καλά, όλα τα πρόσθετα εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένου του κρίκου ρυμούλκησης (ακόμα και αυτό με βαμμένες ρίγες) αποθηκεύονται σε μεγάλα ξύλινα κουτιά και μεταφέρονται στο Dingolfing.

Εκεί γίνεται η τελική συναρμολόγηση του αυτοκινήτου σε ένα περιβάλλον που δεν θυμίζει τίποτα εργοστάσιο. Στο Moosthenning, 30 εργαζόμενοι είναι απασχολημένοι με την κατασκευή του 3.0 CSL. Κάθε μέρα ολοκληρώνεται ένα αυτοκίνητο

Η όλη διαδικασία γίνεται σε διάφορα στάδια και με ευλαβική προσοχή στην λεπτομέρεια. Αφού ολοκληρωθεί το αμάξωμα προστίθενται τα μηχανικά μέρη, με κυρίαρχο τον biturbo κινητήρα των 560 ίππων. Το βάρος του αυτοκινήτου παραμένει αρκετά χαμηλά, στα 1.635 κιλά.

Η 3.0 CSL είναι διαθέσιμη μόνο με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων, και ο ρετρό επιλογέας είναι μια ωραία αναφορά στην ιστορία της εταιρίας. Και βέβαια η κίνηση είναι αποκλειστικά στους πίσω τροχούς, με την τελική ταχύτητα να φθάνει τα 307 χλμ./ώρα.

Οι χρυσαφένιες σφυρήλατες ζάντες σε διαστάσεις 20/21 ιντσών έρχονται ολοκαίνουργιες να προστεθούν, όντας αποκλειστικές για αυτό το μοντέλο.

Στον τελευταίο σταθμό εκκινεί για πρώτη φορά ο εξακύλινδρος. Όποιος περιμένει κάτι τραβηγμένο σε ήχο, μάλλον θα απογοητευτεί. Η 3.0 CSL ακούγεται σπορ, αλλά ακριβώς όπως μία M4 CSL, αφού και οι δύο έχουν τον ίδιο κινητήρα και σύστημα εξάτμισης τιτανίου.

Η συναρμολόγηση της special BMW είναι αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη. Το χρονοδιάγραμμα είναι η κατασκευή ενός αυτοκινήτου την ημέρα. Δηλαδή πέντε αυτοκίνητα την εβδομάδα, κάτι που σημαίνει ότι ολόκληρη η παραγωγή θα ολοκληρωθεί σε δέκα εβδομάδες.

Ένα αυτοκίνητο που έχει ήδη περάσει από αυτή τη διαδικασία είναι το νούμερο 00/50. Το αυτοκίνητο αυτό θα παραμείνει στην κατοχή της BMW και θα εκτίθεται στο μουσείο της στο μέλλον. Και τα 50 αντίτυπα αριθμούνται διαδοχικά. Ωστόσο, δεν παράγονται με τη σειρά. Ο πρώτος αριθμός που ολοκληρώθηκε είναι το “17”.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δίνουν τον ιδιαίτερο τόνο σε αυτό το αυτοκίνητο. Για παράδειγμα η βάση της πινακίδας κυκλοφορίας μπορεί να αποσυναρμολογηθεί με μερικά απλά βήματα για βέλτιστη παροχή αέρα ψύξης στην πίστα και μέρος του προσκέφαλου μπορεί να αφαιρεθεί για οδήγηση με κράνος.

Τα ελαστικά Michelin Pilot Sport 4S κατασκευάστηκαν ειδικά για την CSL και έχουν την ένδειξη “50” στο πλάι για τα 50 χρόνια του M-Division.

Yπάρχουν επίσης μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στο εσωτερικό. Όπως είναι φυσικό, το πιλοτήριο θυμίζει την M4 CSL, με τα ενσωματωμένα full bucket καθίσματα να καλύπτονται με Alcantara, και τον διάκοσμο σε καπιτονέ να θυμίζει το αυθεντικό μοντέλο της δεκαετίας του 70. Υπάρχει επίσης ένας πολύ όμορφος ρετρό επιλογέας ταχυτήτων σε λευκό, με τα χρώμα “Μ” και τον αριθμό 50 επάνω του.

Εντύπωση προκαλεί επίσης μία λεπτομέρεια που αξίζει την προσοχή μας. Η BMW ορίζει ότι ολόκληρο το κιβώτιο ταχυτήτων πρέπει να αντικαθίσταται κάθε 50.000 χιλιόμετρα. Ο λόγος: η υπερβολική δύναμη, παρά το γεγονός ότι η ροπή έχει ήδη περιοριστεί. Το κόστος για την ανταλλαγή ανέρχεται σε πενταψήφιο ποσό.

H ένδειξη 3.0 CSL είναι ενσωματωμένη στο δέρμα μπροστά από τον συνοδηγό, κάτω από το οποίο είναι ο ακριβής αριθμός του αντίστοιχου 3.0 CSL, καθώς όλα τα αυτοκίνητα είναι αριθμημένα διαδοχικά.

Η BMW δεν δέχεται ειδικά αιτήματα από τους πελάτες της. Και οι 50 BMW 3.0 CSL είναι ακριβώς ίδιες, χωρίς διαφορετικά χρώματα (αυτό θα ήταν πολύ ακριβό λόγω της διαδικασίας), χωρίς πρόσθετο εξοπλισμό. Το μόνο που διαφέρει είναι η θέση του τιμονιού. Από τα 50 αντίτυπα, τα έξι θα είναι δεξιοτίμονα.

Οι ποσοστώσεις για τα τα αυτοκίνητα που θα πάνε σε κάθε αγορά έγιναν με κλήρωση. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι μακροχρόνιοι πελάτες της M έμειναν με άδεια χέρια σε ορισμένες περιπτώσεις. Αλλά αυτό είναι το “κόστος” που πρέπει να πληρώσει κανείς για ένα τόσο αποκλειστικό μοντέλο.

Όσο για την τιμή του, ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει επακριβώς. Οι φήμες πάντως, με μεγάλη δόση αλήθειας, μιλούν για 750.000 ευρώ. Πρόκειται για την ακριβότερη BMW της ιστορίας. Και σίγουρα, αν κρίνουμε από την προσοχή στην λεπτομέρεια και τον κόπο που χρειάζεται για να φτιαχτεί στο χέρι, τα δικαιολογεί απόλυτα.

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Indian: Τουριστική πολυτέλεια με δύο νέες εκδόσεις Elite

TEO

H νέα ανακάλυψη των Γερμανών δίνει τη λύση στα αυτοκίνητα

TEO

Daytona 350R1 by Zontes – Παρουσιάστηκε

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies