Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δεν λειτουργούν απλώς μεμονωμένα αλλά μπορούν να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους, καθώς οι ερευνητές τα άφησαν να επικοινωνήσουν μέσα από ένα πείραμα όπου έπρεπε να συμφωνήσουν σε ονόματα για αντικείμενα.
Σε αυτό το πείραμα, τα μοντέλα δεν έδωσαν απλώς αυτόματες απαντήσεις, δημιούργησαν σχέσεις μεταξύ τους, αντάλλαξαν πληροφορίες και κατέληξαν σε κοινούς τρόπους έκφρασης, ξεπερνώντας όσα περιμέναμε από συστήματα χωρίς ανθρώπινη καθοδήγηση.
Σταδιακά, τα συστήματα άρχισαν να χρησιμοποιούν κοινές λέξεις, να προσαρμόζονται στις επιλογές των άλλων και να παρουσιάζουν παρόμοιες αντιδράσεις. Ένα μικρό σύνολο μοντέλων μάλιστα κατάφερε να επηρεάσει τη συμπεριφορά ενός μεγαλύτερου γκρουπ χωρίς να υπάρξει καμία ανθρώπινη επέμβαση.
Όσο τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους χωρίς οδηγίες, ανέπτυξαν δικούς τους τρόπους συνεννόησης και συντονισμού, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν νέες, απρόβλεπτες συμπεριφορές που δεν είχε προβλέψει ή σχεδιάσει κανείς, δείχνοντας ότι μπορούν να αναπτύξουν κοινωνικές συμπεριφορές παρόμοιες με των ανθρώπων.
Πηγή: unboxholics.com