Οδηγούμε και συγκρίνουμε δύο μοτοσικλέτες τόσο ίδιες, αλλά και τόσο διαφορετικές ταυτόχρονα.
Όλη η ζωή μας, σε κάθε της πτυχή, είναι γεμάτη με διλήμματα. Γλυκό ή αλμυρό, καφέ κρύο ή καφέ ζεστό, ηλεκτρικό αυτοκίνητο ή βενζινοκίνητο, Nike ή Adidas, Μέσι ή Ρονάλντο, προβατίνα ή πιτόγυρο. Τα διλήμματα μπορεί φαινομενικά να μην είναι καλό πράγμα, ωστόσο στην πραγματικότητα είναι απαραίτητα και ουσιαστικά είναι εκείνα που μας διαφοροποιούν σαν ανθρώπους.
Συνήθως η λύση που προτείνω σε όσους μου βάζουν ένα δίλημμα είναι «και τα δύο» αλλά αυτό δεν μπορεί να ισχύσει σε κάποιες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, λίγοι θα μπορούσαν να αποκτήσουν δύο μοτοσικλέτες όταν μάλιστα έχουν την ίδια βάση όπως τα Suzuki V-Strom 800 DE και V-Strom 800 (δημοσιογράφοι: Γιάννης Πετρόχειλος, Γιώργος Ανανίδας).
Μετά από αμέτρητες ερωτήσεις φίλων και γνωστών αποφασίσαμε να πάρουμε και τις δύο μοτοσικλέτες, να τις οδηγήσουμε εναλλάξ και να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. (Για περισσότερη ευκολία στο κείμενο θα αναφερόμαστε στην ασφάλτινη έκδοση V-Strom 800 ως RE και στη χωμάτινη ως DE).
Σε αυτό το ενδοοικογενειακό συγκριτικό δεν θα μπούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες. Άλλωστε αυτές έχουν αναλυθεί αρκετές φορές. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι η αίσθηση που σου αφήνει η κάθε μοτοσικλέτα, τα δυνατά σημεία της κάθε μίας και η χρηστικότητά της σε πολλαπλές συνθήκες.
Λίγα τεχνικά
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά των δύο μοτοσικλετών. Τα δύο V-Strom χρησιμοποιούν τον ίδιο δικύλινδρο σε σειρά κινητήρα των 776 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 84,3 ίππους στις 8.500 σ.α.λ. και 78 Nm ροπής στις 6.800 σ.α.λ. Η διαχείριση του ψεκασμού είναι επίσης ίδια (Ride-by-Wire), το ίδιο και τα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης με τη διαφορά ότι η έκδοση DE διαθέτει επιλογή οδήγησης Gravel.
Ίδιο είναι και το ατσάλινο πλαίσιο και το quickshifter στο κιβώτιο ταχυτήτων που συνεργάζεται με μονόδρομο συμπλέκτη ολίσθησης.
Πάμε στις αλλαγές που έχουν οι δύο μοτοσικλέτες και φυσικά ξεκινούν από τις αναρτήσεις και τους τροχούς. Η έκδοση DE διαθέτει ρυθμιζόμενες αναρτήσεις με διαδρομή 220 χιλ. σε σχέση με τα 150 χιλ. της ασφάλτινης έκδοσης. Οι ζάντες του DE είναι ακτινωτές με 21 ιντσών διάσταση εμπρός σε σχέση με τον 19άρι της RE έκδοσης.
Το ύψος της σέλας στο DE είναι 850 χιλ. ενώ του RE είναι στα 825 χιλ. η ζελατίνα προστασίας είναι μεγαλύτερη στο RE και τα φρένα διαθέτουν ακτινικές δαγκάνες Nissin στην έκδοση RE.
Αισθητή διαφορά στη θέση οδήγησης
Πάμε όμως να δούμε τελικά πόσο διαφορετικά είναι οδηγικά τα δύο αυτά πολύ σημαντικά μοντέλα για την ελληνική αγορά. Καλό είναι να ξεκινήσουμε από τη θέση οδήγησης, πριν δηλαδή αρχίσουμε να κινούμαστε. Η διαφορά των δύο μοτοσικλετών στο ύψος είναι αισθητή με το RE να είναι πιο φιλικό σε μεγαλύτερο εύρος αναστήματος αναβατών.
Εκτός από το γεγονός ότι τα πόδια φτάνουν πιο εύκολα στην άσφαλτο στο RE, η εργονομία είναι ελαφρός πιο πρακτική συνολικά. Το τιμόνι του ασφάλτινου V-Strom 800 είναι πιο στενό και τοποθετημένο πιο χαμηλά και πιο μπροστά σε σχέση με το DE, ενώ τα μαρσπιέ είναι τοποθετημένα ψηλότερα και πιο πίσω.
Αυτό μεταφράζεται σε μια πιο χαλαρή θέση οδήγησης στο RE σε σχέση με το DE. Από την άλλη όμως, η θέση οδήγησης του DE είναι πιο οδηγοκεντρική και βάζει τον αναβάτη σε καλύτερη οδηγική θέση.
Μπροστά στα μάτια τους οι αναβάτες των δύο μοτοσικλετών έχουν το ίδιο θέαμα, δηλαδή την ψηφιακή οθόνη των 5 ιντσών. Ο έλεγχος γίνεται από τον εύχρηστο διακόπτη στην αριστερή πλευρά του τιμονιού με το μενού να είναι εξαιρετικά εύκολο και πρακτικό.
Πάμε να οδηγήσουμε
Για να εστιάσουμε καλύτερα το ζήτημα της σύγκρισης θα αναφερθούμε στις τέσσερις βασικές συνθήκες οδήγησης που θα απασχολήσουν τον μέσο αναβάτη που θα επιλέξει τα δύο μοντέλα, δηλαδή την οδήγηση στην πόλη, στο ταξίδι, στις στροφές και στο χώμα.
Ξεκινώντας από την πόλη, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι και οι δύο μοτοσικλέτες διαθέτουν πολύ ποιοτικές αναρτήσεις και φρένα που χαρίζουν αυτοπεποίθηση στον αναβάτη. Το DE είναι σαφώς πιο διασκεδαστικό χάρη στην ταχύτερη γεωμετρία που το βοηθάει να αλλάζει γρήγορα κατεύθυνση.
Στην πόλη
Το RE έχει πιο στιβαρή αίσθηση με περισσότερη σταθερότητα. Το RE κερδίζει σε άνεση, το DE κερδίζει σε ορατότητα, το RE κερδίζει στο αίσθημα της ασφάλειας και της ευκολίας, το DE κερδίζει στην ανάλαφρη και διασκεδαστική αίσθηση. Φυσικά το RE έχει το πλεονέκτημα της πιο χαμηλής σιλουέτας που κάνει τις επιτόπιες μανούβρες και το παρκάρισμα πιο εύκολο.
Θα λέγαμε ότι το DE θα ευχαριστήσει περισσότερο στην πόλη τους έμπειρους αναβάτες που αναζητούν και λίγη αδρεναλίνη στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Ενώ το RE είναι πιο ξεκάθαρη επιλογή για τους νεότερους και πιο συντηρητικούς αναβάτες που θέλουν άνεση και ασφάλεια στην καθημερινότητά τους.
Στο ταξίδι
Πάμε στο ταξίδι όπου εδώ έχουμε έναν ξεκάθαρο νικητή. Το ασφάλτινο V-Strom 800 κερδίζει κατά κράτος τον αντίπαλό του έχοντας καλύτερη προστασία από τα στοιχεία της φύσης, πιο άνετη θέση οδήγησης και κυρίως βελτιωμένη ποιότητα κύλισης σε σχέση με το DE. Το πιο «χωμάτινο» V-Strom 800 DE ταλαιπωρείται από την ψηλή σιλουέτα και τον 21 ιντσών τροχό εμπρός ο οποίος θα σε ταξιδέψει μεν, αλλά όχι τόσο άνετα και εύκολα, όσο το αδερφάκι του.
Στο χώμα
Το DE παίρνει το αίμα του πίσω στο χώμα. Σε αυτήν την περίπτωση τα στοιχεία που το έριχναν στο… καναβάτσο στο ταξίδι, τώρα γίνονται όπλα που το μετατρέπουν σε ένα απολαυστικό και εύχρηστο enduro. Οι αναρτήσεις με τις μεγαλύτερες διαδρομές, ο μεγάλος εμπρός τροχούς, η πιο καλά μελετημένη θέση οδήγησης και τα στοχευμένα ηλεκτρονικά συστήματα (πρόγραμμα G που μειώνει την εμπλοκή του traction control και απενεργοποιεί το ABS στον πίσω τροχό) δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις να απολαύσεις κάθε διαδρομή εκτός δρόμου.
Από την άλλη, η ασφάλτινη έκδοση με τον 19άρι τροχό δεν θα πει όχι σε ήπιες χωμάτινες διαδρομές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πλησιάσει τις δυνατότητες του DE. Μεταξύ μας όμως, η πλειοψηφία των αναβατών δεν θα χρειαστούν κάτι περισσότερο από αυτό που προσφέρει το RE στο χώμα.
Στις στροφές
Το τελευταίο πεδίο σύγκρισης είναι οι στροφές και ο τρόπος συμπεριφοράς όταν ο δρόμος γεμίζει φουρκέτες και καμπές κάθε είδους. Εδώ το προβάδισμα παίρνει το ασφάλτινο V-Strom (RE) έχοντας πιο «φυσιολογικά» χαρακτηριστικά οδήγησης. Το RE είναι χαμηλότερο και οι αναρτήσεις είναι καλύτερα ρυθμισμένες ώστε ο αναβάτης να αισθανθεί περισσότερη αυτοπεποίθηση στις στροφές.
Η μεγάλη διαφορά των δύο μοτοσικλετών εμφανίζεται στην καρδιά της στροφής όπου το RE είναι πολύ πιο στιβαρό, πολύ πιο σταθερό και είναι σε θέση ακόμα και να κλείσει τη γραμμή του όταν χρειαστεί. Το RE συγχωρεί πιο εύκολα τα λάθη, έχει μεγαλύτερα περιθώρια πρόσφυσης και σίγουρα θα κινηθεί πιο σβέλτα από το DE όταν ο ρυθμός ανέβει.
Από την άλλη, το χωμάτινο V-Strom 800 είναι εξίσου δυναμικό στην πρώτη φάση στριψίματος έχοντας μάλιστα πιο γρήγορη απόκριση στην είσοδο της στροφής, ωστόσο στην καρδιά και την έξοδο χάνει σε σταθερότητα και πληροφόρηση.
Τόσο ίδιες, αλλά τόσο διαφορετικές
Έχοντας οδηγήσει bac-to-back τις δύο Suzuki V-Strom 800 έχουμε πλέον μια καθαρή εικόνα των δύο μοτοσικλετών. Οι διαφορές που έχουν οι δύο μοτοσικλέτες οδηγικά, πραγματικά μας εντυπωσίασαν καθώς δεν περιμέναμε να έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση στη φιλοσοφία τους. Ένα όμως είναι σίγουρο. Όποιο V-Strom 800 κι αν επιλέξει ο αναβάτης θα απολαύσει μια ποιοτική, διασκεδαστική και ταλαντούχα μοτοσικλέτα που σηκώνει ακόμα πιο ψηλά το βαρύ όνομα V-Strom.
Προτιμήσεις αναβατών συγκριτικού
Γιάννης Πετρόχειλος (V-Strom 800 DE-V-Strom 800)
Θέση οδήγησης: V-Strom 800 DE (1-0)
Οδήγηση στην πόλη: V-Strom 800 DE (2-0)
Οδήγηση στο ταξίδι: V-Strom 800 (2-1)
Οδήγηση στο χώμα: V-Strom 800 DE (3-1)
Οδήγηση στις στροφές: V-Strom 800 (3-2)
Χρηστικότητα: V-Strom (3-3)
Fun Factor: V-Strom 800 DE (4-3)
Νικητής: V-Strom 800 DE
Γιώργος Ανανίδας (V-Strom 800 DE-V-Strom 800)
Θέση οδήγησης: V-Strom 800 (0-1)
Οδήγηση στην πόλη: V-Strom 800 DE (1-1)
Οδήγηση στο ταξίδι: V-Strom 800 (1-2)
Οδήγηση στο χώμα: V-Strom 800 DE (2-2)
Οδήγηση στις στροφές: V-Strom 800 (2-3)
Χρηστικότητα: V-Strom (2-4)
Fun Factor: V-Strom 800 DE (3-4)
Νικητής: V-Strom 800
Πηγή: newsauto.gr