Auto & Moto

Συγκριτική δοκιμή: KIA EV3 Long Range vs Volvo EX30 Single Motor ER

Η νέα γενιά ηλεκτρικών μοντέλων, όπως το KIA EV3 και το Volvo EX30, παίρνει τα ηνία αντικαθιστώντας την αμηχανία που έδειξε η ηλεκτροκίνηση στα πρώτα της βήματα με την εύστοχη προσαρμογή στις πραγματικές ανάγκες και τη χρηστική ισορροπία.

Ο καταιγιστικός ρυθμός με τον οποίο η ηλεκτροκίνηση μπήκε στην αυτοκινητιστική πραγματικότητα ήταν φυσιολογικό να συνοδεύεται από κάποιες παραφωνίες, εξαιτίας βιαστικών αποφάσεων ή κατευθύνσεων που αναγκαστικά ορίστηκαν από την υπάρχουσα τεχνολογία. Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της ηλεκτροκίνησης θα έκαναν απόλυτα λογική τη σύνδεσή της σε αρχική φάση με έναν αστικό χαρακτήρα, όμως η πλειονότητα του πρώτου κύματος ηλεκτρικών μοντέλων δεν ήταν μικρά πρακτικά αυτοκίνητα αλλά ογκώδη SUV και σεντάν με μεγάλες μπαταρίες για επαρκή αυτονομία (δημοσιογράφος: Γιάννης Χαρπίδης).

Έχοντας όμως ξεπεράσει το αρχικό σοκ και με την τεχνολογία να αναβαθμίζεται συνεχώς, αυτή η εικόνα έχει αρχίσει να αλλάζει. Η Volvo με το EX30 ήταν από τις πρώτες που έδειξε στους ενδιαφερόμενους για ένα ποιοτικό κόμπακτ SUV πως η επιλογή της ηλεκτροκίνησης δεν συνεπάγεται αλλαγή οικονομικής κλίμακας ή κάποιο ουσιαστικό χρηστικό συμβιβασμό σε σχέση με ένα αντίστοιχου ύφους και παραπλήσιων προδιαγραφών παραδοσιακό μοντέλο.

Ακριβώς το ίδιο κάνει σήμερα και η KIA με το νέο EV3, το πιο μικρό αλλά, αν θέλετε τη γνώμη μας, πιο λογικό και ουσιαστικό αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της έως τώρα. Είναι λοιπόν παραπάνω από πιθανό τα EX30 και EV3 να βρεθούν στην ίδια λίστα υποψηφιοτήτων, με τις εκδόσεις της δοκιμής μας -με μονό ηλεκτροκινητήρα και μεγάλη μπαταρία- να είναι αυτές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Βέβαια η στόχευση σε ένα κοινό με αντίστοιχες προσδοκίες δεν συνεπάγεται τη σύγκλιση στον τρόπο με τον οποίο η κάθε εταιρεία προσεγγίζει το ηλεκτρικό B-SUV. Κάτι τέτοιο θα ήταν τόσο περίεργο όσο το να βρεις κοινά στοιχεία μεταξύ της σουηδικής και της κορεατικής κουλτούρας. Και αν κάτι εκφράζει με απόλυτη σαφήνεια τη διαφορετική λογική των δύο μοντέλων αυτό είναι η αισθητική.

Το EX30 αποτυπώνει μια μεταμοντέρνα εκδοχή της σκανδιναβικής μινιμαλιστικής κομψότητας που έχουμε συνηθίσει στα σύγχρονα Volvo, ενώ το EV3, πατώντας επάνω στα πρότυπα που έφερε το EV9, καθιερώνει ως νέα έκφραση της KIA τις πιο τετραγωνισμένες και ογκώδεις αναλογίες μέσα από ένα σύνθετο πάντρεμα διαφορετικών γεωμετρικών σχημάτων, που ωστόσο καταφέρνει να αποδώσει ένα ιδιαίτερο όσο και αρμονικό αποτέλεσμα.

Η αισθητική απόκλιση συνεχίζεται και στο εσωτερικό. Εκεί μάλιστα πλαισιώνεται και από μια αρκετά διαφορετική τεχνολογική και λειτουργική προσέγγιση. Το EX30 δηλώνει τις κατευθύνσεις που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει η Volvo στο επόμενο βήμα της στην ηλεκτροκίνηση: μινιμαλισμός, βιωσιμότητα και προτεραιοποίηση της ψηφιακής υπόστασης.

Η σκανδιναβική απλότητα παντρεύεται αρμονικά με την ευρύτατη χρήση ανακυκλωμένων υλικών δημιουργώντας την αύρα ενός καλαίσθητου και φιλόξενου περιβάλλοντος. Ίσως όχι τόσο πολυτελούς όσο στα θερμικά Volvo αλλά σίγουρα με τη σφραγίδα της ποιότητας και της αρτιότητας που έχουμε συνηθίσει στα σουηδικά μοντέλα. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της νέας εποχής για τη Volvo είναι ο ενστερνισμός του στενού συσχετισμού της λειτουργικότητας με το ψηφιακό οικοσύστημα.

Ο τεχνολογικός προσανατολισμός προς τα αυτοκίνητα που έχουν ως πυρήνα το λογισμικό (Software Defined Vehicles) είναι μια κατεύθυνση που λύνει τα χέρια των εταιρειών καθιστώντας δυνατή τη συνεχή αναβάθμισή τους μέσω over-the-air ενημερώσεων, όμως η απόλυτη εξάρτηση των λειτουργιών από το σύστημα πολυμέσων δεν είναι ό,τι καλύτερο σε εργονομικό επίπεδο.

Η Volvo έχει κάνει πολύ καλή δουλειά για να διαμορφώσει ένα εύχρηστο περιβάλλον στο βασισμένο στην πλατφόρμα της Google λογισμικό που τρέχει στην κάθετη, τύπου τάμπλετ οθόνη 12,3” με τους δυνατούς επεξεργαστές της Qualcomm.

Όμως η συγκέντρωση ακόμα και απλών λειτουργιών, όπως η ρύθμιση των καθρεφτών ή ακόμα και το άνοιγμα του ντουλαπιού του συνοδηγού, μέσα σε πολυεπίπεδα μενού δεν βοηθά στην καθημερινή χρήση.

Σε αυτό προστίθενται και άλλες ιδιαιτερότητες, όπως η απουσία head-up display, η ύπαρξη μόνο ενός ζεύγους φυσικών διακοπτών (τοποθετημένοι στην κεντρική κονσόλα) για τα εμπρός και πίσω παράθυρα ή η αναγκαιότητα χρήσης και ανάγνωσης της κάρτας-κλειδί για το άνοιγμα, το κλείδωμα και την εκκίνηση του αυτοκινήτου.

Με λίγα λόγια, το EX30 απαιτεί αρκετό διάστημα εξοικείωσης με τη λειτουργική λογική του, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του EV3. Χωρίς να χάνει την αύρα του σύγχρονου και τεχνολογικά προηγμένου, το σαλόνι του νέου κόμπακτ μοντέλου της ΚIA δίνει από την πρώτη στιγμή μια αίσθηση οικειότητας.

Και αυτή η οικειότητα δεν προκύπτει μόνο από τον γνώριμο πανοραμικό πίνακα με τις δύο οθόνες 12,3” του πίνακα οργάνων και του συστήματος πολυμέσων και τη μικρότερη ενδιάμεση οθόνη 5,3” για το σύστημα κλιματισμού.

Παρά την εν γένει φουτουριστική αισθητική, η οποία πλαισιώνεται και από μια αψεγάδιαστη ποιοτική νότα, το σαλόνι του EV3 προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό τα κλασικά πρότυπα εργονομίας. Οι αρκετοί φυσικοί διακόπτες για απευθείας πρόσβαση σε βασικές λειτουργίες, η αιωρούμενη και ρυθμιζόμενη σε μήκος κεντρική κονσόλα αλλά και οι μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι κάτω από αυτή είναι στοιχεία που κολακεύουν την ευχρηστία, τη στιγμή που η συνολική αίσθηση χειρισμού είναι πολύ κοντά στα κλασικά δεδομένα.

Επίσης, η διεπαφή με το ψηφιακό οικοσύστημα του EV3 είναι αρκετά εύκολη, με την πιο φρέσκια έκδοση του λειτουργικού της KIA να δείχνει αρκετά βελτιωμένη σε απόκριση και ταχύτητα επεξεργασίας. Oπως μάλιστα και στην περίπτωση του Volvo, το σύστημα πολυμέσων υποστηρίζει πληθώρα λειτουργιών και εφαρμογών συνδεσιμότητας, όπως η ασύρματη αναπαραγωγή κινητού, η δημιουργία ψηφιακού κλειδιού σε smartphone και smartwatch, η προηγμένη υπηρεσία φωνητικών εντολών και ψηφιακού βοηθού με Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά.

Από εκεί και πέρα η λειτουργική ευκολία και η εργονομική αρτιότητα του EV3 συνοδεύονται και από ένα σαφές χωροταξικό πλεονέκτημα. Το πιο μαζεμένο σε διαστάσεις EX30 τα καταφέρνει πολύ καλά σε ό,τι αφορά τους διαθέσιμους χώρους και θα φιλοξενήσει χωρίς κανέναν συμβιβασμό τέσσερις επιβάτες, με το πορτμπαγκάζ των 318 lt (που επικουρείται και από έναν χώρο αποθήκευσης 7 lt κάτω από το καπό) να κυμαίνεται στον μέσο όρο των ηλεκτρικών B-SUV.

Το EV3, ωστόσο, αν και ελάχιστα μεγαλύτερο σε διαστάσεις, καταφέρνει να προσφέρει ένα σημαντικά πιο ευρύχωρο σαλόνι. Είναι φαρδύτερο, ο αέρας στα πόδια αλλά και το κεφάλι για τους πίσω επιβάτες δίνει την αίσθηση μεγαλύτερου αυτοκινήτου, ενώ το πορτμπαγκάζ φτάνει την εντυπωσιακή για την κατηγορία χωρητικότητα των 460 lt, τη στιγμή που και ο μπροστινός αποθηκευτικός χώρος των 25 lt χωράει πολλά περισσότερα από το καλώδιο φόρτισης.

Αυτό που δεν εντυπωσιάζει είναι η απόδοση των 204 PS και τα 283 Nm ροπής από τον ηλεκτροκινητήρα που βρίσκεται κάτω από καπό του EV3 δίνοντας κίνηση στους εμπρός τροχούς. Όχι βέβαια πως δεν είναι αρκετή για να χαρίσει ένα πακέτο επιδόσεων που βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τον οικογενειακό χαρακτήρα ενός B-SUV. Καλύπτουν απόλυτα κάθε απαίτηση, από την καθημερινότητα στην πόλη έως το ταξίδι και το προσπέρασμα σε έναν επαρχιακό δρόμο.

Θα λέγαμε μάλιστα πως η γραμμικότητα ανάμεσα στο πάτημα του γκαζιού και στην απόδοση της ισχύος, ακόμα και στο πρόγραμμα Sport με την πιο ζωηρή χαρτογράφηση (από τα πέντε διαθέσιμα: Snow, Eco, Normal, Sport, Individual), τονίζει τη φιλικότητα και την εν γένει ευκολία οδήγησης που αποτελούν βασικά στοιχεία του δυναμικού χαρακτήρα του EV3.

Σε αυτά τα στοιχεία θα προσθέσουμε και την εξαιρετική ποιότητα κύλισης η οποία συνδυάζει τη συμπαγή αίσθηση με μια απόλυτα ισορροπημένη, μεταξύ ενδοτικότητας, άνεσης και ελέγχου, ρύθμιση της ανάρτησης. Ακόμα, δε, και σε καταστάσεις που η ορμή των σχεδόν 1,9 τόνων εκδηλώνεται μέσω αυξημένων κλίσεων του αμαξώματος, το πάτημα του EV3, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερα καλοζυγισμένο τιμόνι, δίνουν στον οδηγό ένα αίσθημα απόλυτης σιγουριάς.

Την ίδια στιγμή ο άμεσος ανταγωνισμός θα πρέπει να νιώθει μάλλον αμήχανα βλέποντας την ΚΙΑ να εξοπλίζει το μικρό της SUV με μια μπαταρία 81,4 kWh, η οποία θα θεωρούνταν πλεονέκτημα ακόμα και για ένα πολύ μεγαλύτερο μοντέλο. Βάζοντας λοιπόν στην εξίσωση και την πολύ καλή ενεργειακή διαχείριση που αποτυπώνεται από τη μέση κατανάλωση των 17,6 kWh/100 km, το EV3 Long Range είναι από τα πραγματικά λίγα ηλεκτρικά μοντέλα που επιβεβαιώνουν σε πραγματικές συνθήκες μια ευχρηστία σχεδόν αντίστοιχη θερμικού μοντέλου, προσφέροντας εύκολα αυτονομία αρκετά πάνω από τα 400 km.

Σε αντίστοιχες συνθήκες το EX30, ακόμα και στην έκδοση Extended Range με τη μεγαλύτερη μπαταρία των 69 kWh, θα αναγκαστεί να σταματήσει για φόρτιση σχεδόν 100 km νωρίτερα, παρόλο που σε έναν κατάλληλα ισχυρό ταχυφορτιστή DC θα μπορέσει να φορτίσει ταχύτερα, με έως και 153 kW έναντι των 128 kW του EV3.

Όμως το EX30 βρίσκεται σε άλλο επίπεδο επιδόσεων, αξιοποιώντας τους 272 PS και τα 343 Nm του ηλεκτροκινητήρα που σε αυτή την περίπτωση είναι τοποθετημένος και δίνει κίνηση στον πίσω άξονα. Τα 5,3” του 0-100 km/h (2,6” ταχύτερα από το EV3) είναι μια επίδοση που παραπέμπει σε καθαρόαιμα σπορ μοντέλα και ίσως δείχνει υπερβολική για ένα γήινο B-SUV, αλλά αναμφίβολα προσθέτει μια πικάντικη νότα στην οδηγική εμπειρία.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι μας έλειψε είναι η δυνατότητα ευρύτερης εξατομίκευσης των δυναμικών χαρακτηριστικών. Στο EV3, για παράδειγμα, μέσω των προγραμμάτων οδήγησης έχεις τη δυνατότητα μεταβολής της απόκρισης του κινητήρα, της υποβοήθησης του τιμονιού και της παρεμβατικότητας των συστημάτων δυναμικού ελέγχου, ενώ από τα paddles στο τιμόνι μπορείς να ρυθμίσεις την ανάκτηση ενέργειας σε τρία στάδια ή να ενεργοποιήσεις την αυτόματη λειτουργία.

Αντίθετα, στο EX30 υπάρχει μόνο δυνατότητα ρύθμισης της υποβοήθησης του τιμονιού (χωρίς κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση της αίσθησης) και ρύθμισης της ανάκτησης για σχεδόν μηδενική ή ιδιαίτερα έντονη (one-pedal) επιβράδυνση.

Δεν είναι όμως δυνατή η μεταβολή της απόκρισης του κινητήρα, που αντιδρά αρκετά έντονα ακόμα και στο απαλό πάτημα του γκαζιού δίνοντας μια νευρικότητα που μέσα στην πόλη δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη. Πάντως, αυτό είναι το μόνο που ίσως διαταράσσει τον εξαιρετικά φιλικό και άνετο οδηγικό χαρακτήρα του EX30. Και εδώ τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και το βάθος που έχει η λειτουργία της ανάρτησης αποτελούν στοιχεία που δηλώνονται από την πρώτη στιγμή.

Οπως και το EV3, το μικρό Volvo αισθάνεται το ίδιο άνετα μέσα στην πόλη αλλά και έξω από αυτή, είναι εξαιρετικά άνετο, αθόρυβο και ευθύβολο στον αυτοκινητόδρομο αλλά και ευχάριστα ισορροπημένο ακόμα και σε μια στριφτερή διαδρομή. Μάλιστα, το κάπως πιο αδιάφορο τιμόνι και η υπόνοια των ελάχιστα πιο νευρικών αντιδράσεων στην έντονη φόρτιση σε σχέση με το EV3 αντισταθμίζονται από το πιο ισορροπημένο ζύγισμα που χαρίζει η διαφοροποίηση του άξονα μετάδοσης από αυτόν που ορίζει την πορεία.

Σε κάθε περίπτωση, η έκδοση της δοκιμής μας με τον μονό ηλεκτροκινητήρα και τη μεγάλη μπαταρία αποτυπώνει την πιο ολοκληρωμένη έκφραση του EX30. Είναι αυτή που αναδεικνύει την αισθητική και κατασκευαστική προσέγγιση, το προηγμένο τεχνολογικό υπόβαθρο ηλεκτροκίνησης, ασφάλειας και ψηφιακών παροχών προσφέροντας παράλληλα και το πιο ισορροπημένο πακέτο χρηστικότητας που δίνει η μεγαλύτερη αυτονομία.

Σε συνδυασμό με την πρόσφατη προωθητική έκπτωση των 5.000 ευρώ που ανακοίνωσε η Volvo, το EX30 αποκτά έναν ακόμα πιο ελκυστικό χαρακτήρα. Το πρόβλημα για το μικρό ηλεκτρικό Volvo είναι ότι πλέον έχει απέναντί του το EV3 που αποδεικνύει με κάθε δυνατό τρόπο πως η KIA βρήκε τη συνταγή ώστε να δώσει στην ηλεκτροκίνηση μια απόλυτα πραγματιστική διάσταση.

Τo EV3 είναι ο νικητής της δοκιμής μας, όχι μόνο επειδή προσφέρει κορυφαία για την κατηγορία χωροταξική άνεση, προηγμένη τεχνολογία, εργονομία, ευχρηστία και οδηγική ισορροπία. Κερδίζει την αναμέτρηση επειδή προσφέρει όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με μια αυτονομία που θέτει τη χρηστικότητα σε πρακτικά αντίστοιχο επίπεδο με αυτό των θερμικών μοντέλων, κάτι εξαιρετικά σπάνιο στην κόμπακτ κατηγορία. Και το κάνει στο πλαίσιο μιας σαφώς πιο ορθολογικής τιμολογιακής τοποθέτησης σε σχέση με μεγαλύτερα ηλεκτρικά μοντέλα που προσφέρουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

KEY TECH

Οι αρκετά τετράγωνες αναλογίες και η μεγάλη μετωπική επιφάνεια του EV3 δεν δημιουργούν τη σύνδεση με αεροδυναμικές επιδόσεις, όμως ο συντελεστής οπισθέλκουσας Cd: 0,263 μαρτυρά πως έχει γίνει αρκετή δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Αυτό το αποτέλεσμα έχει επιτευχθεί με την εφαρμογή λύσεων όπως το ενεργό πτερύγιο αέρα πίσω από τον μπροστινό προφυλακτήρα, που ανάλογα με τις απαιτήσεις των εκάστοτε συνθηκών κίνησης είναι ανοιχτό για την ψύξη εξαρτημάτων ή κλειστό για τη μείωση των αντιστάσεων και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης. Σημαντική βοήθεια προσφέρει επίσης το επίπεδο κάλυμμα που καλύπτει περίπου το 80% της επιφάνειας στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου βελτιστοποιώντας τη ροή του αέρα σε αυτό. Επιπλέον, οι ειδικής σχεδίασης ζάντες, σε συνδυασμό με τα πλαστικά πρόσθετα που μειώνουν το διάκενο στους θόλους, ελαχιστοποιούν τους στροβιλισμούς στους τροχούς, οι αναδυόμενες χειρολαβές στις πόρτες δημιουργούν μια πιο λεία επιφάνεια χωρίς αντιστάσεις, ενώ το πίσω μέρος του αμαξώματος μιμείται το σχήμα ουράς σκάφους, επιτρέποντας μια πιο ομοιόμορφη ροή και την απομάκρυνση του αέρα με ελάχιστους στροβιλισμούς.

Κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου της Volvo για μηδενισμό του ισοζυγίου εκπομπών ρύπων, το EX30 έχει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από οποιοδήποτε άλλο πλήρως ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Volvo τώρα. Η έκθεση αξιολόγησης του κύκλου ζωής του Volvo EX30 (η οποία ξεκινά από την εξόρυξη και τον εξευγενισμό των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή του και υπολογίζει όλες τις διαδικασίες που αφορούν τη λειτουργία του έως το τέλος του κύκλου ζωής του αυτοκινήτου) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα είναι 23 τόνοι για χρήση 200.000 km, ήτοι περίπου 60% λιγότερο από ένα θερμικό XC40. Η έκθεση καλύπτει τον κύκλο ζωής του αυτοκινήτου. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα έχει μεταξύ άλλων και το ποσοστό των ανακυκλωμένων υλικών που χρησιμοποιούνται στο EX30. Περίπου το ένα τέταρτο του αλουμινίου και σχεδόν το ένα πέμπτο του χάλυβα προέρχονται από ανακύκλωση. Επιπλέον, περίπου το 17% όλων των πλαστικών μέσα στο αυτοκίνητο, από τα εξαρτήματα του εσωτερικού μέχρι τους εξωτερικούς προφυλακτήρες, είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά.

TECΗ

KIA EV3 LONG RANGE: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: ΜΟΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΚΙΒΩΤΙΟ: AYTOMATO ΜΟΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (Ε), ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π), ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Υ): 4.300/1.850/1.560 mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.680 mm, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 460 + 25 lt

VOLVO EX30 SINGE MOTOR ER: ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: ΜΟΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ, ΚΙΒΩΤΙΟ: AYTOMATO ΜΟΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (Ε), ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π), ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.233/1.837/1.555 mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.650 mm, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 318 + 7 lt

ΙΣΧΥΣ + ΡΟΠΗ
KIA 204 PS, 283 Nm
VOLVO 272 PS, 343 Nm

ΒΑΡΟΣ
KIA 1.930 kg
VOLVO 1.840 kg

0-100 km/h
KIA 7,9”
VOLVO 5,3”

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (kWh/100 km)
KIA TEST 17,6 kWh/100 km ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ 16,2 kWh/100 km
VOLVO TEST 19,2 kWh/100 km ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ 17,0 kWh/100 km

ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
KIA: 170 km/h
VOLVO: 180 km/h

ΜΠΑΤΑΡΙΑ
KIA: 81,4 kWh (ωφέλιμο: 78)
VOLVO: 69 kWh (ωφέλιμο: 65)

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
KIA: 443 km (εργοστασιακή: 605)
VOLVO: 338 km (εργοστασιακή: 476)

ΦΟΡΤΙΣΗ
KIA: AC: 11 kW, DC: 128 kW
VOLVO: AC: 11 kW, DC: 153 kW

TIMH
KIA: ΑΠΟ 41.990 ΕΥΡΩ (32.990 με προωθητική έκπτωση και κρατική επιδότηση)
VOLVO: ΑΠΟ 39.566 ΕΥΡΩ (30.566 με προωθητική έκπτωση και κρατική επιδότηση)

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Αυτό είναι το νέο microcar της Liux

TEO

Honda e:NY1: Άνεση στο εσωτερικό

TEO

Τί περιμένουμε από τη νέα Mercedes-AMG GT;

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies