Ο εκδημοκρατισμός της ηλεκτροκίνησης είναι τώρα. Πρεσβευτές του κινήματος αλλαγής αυτά τα δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα που επιχειρούν να αποκαταστήσουν κάποιες ιστορικές… ανακρίβειες.
Να, για παράδειγμα πως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αποτελούν είδος πολυτελείας, πως απευθύνονται σε λίγους, πως είναι μεγάλα σε μέγεθος και κυρίως δυσπρόσιτα σε κόστος αγοράς. Ε, λοιπόν, τα MG4 και BYD Dolphin ξαναγράφουν από την αρχή τους κανόνες της αυτοκινητικής μετάλλαξης.
Είναι προσιτά σε κτήση, αποδυναμώνοντας τον μύθο των θερμικών χωρίς δεύτερη κουβέντα, έχοντας μάλιστα ένα αρκετά γενναιόδωρο (στάνταρ παρακαλώ) επίπεδο εξοπλισμού, το οποίο εάν προστεθεί αντίστοιχα στα ανταγωνιστικά μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, θα πολλαπλασιάσει την τιμή τους.
Εννοείται ότι δεν είναι μόνο το κόστος κτήσης ή ο εξοπλισμός, αλλά η ισχύς, η ροπή, οι χώροι, η ποιότητα της καμπίνας και ένα σωρό άλλα στοιχεία που γέρνουν κατευθείαν την πλάστιγγα προς το μέρος των συγκεκριμένων ηλεκτρικών και κάνουν τα αντίστοιχα βενζινοκίνητα να θυμίζουν καρτ ποστάλ του παρελθόντος.
Το MG4 ήρθε να ταράξει τα νερά σε μια κατηγορία όπου το γερμανικό κατεστημένο δεν άφηνε πολλά περιθώρια. Σαν έτοιμο από καιρό, δεν αργεί να αποδείξει τις ικανότητές του, πείθοντας και τον πλέον δύσπιστο πως τα κάστρα είναι για να πέφτουν τελικά. Το know how υφίσταται, το έξυπνο packaging επίσης και έρχεται η τιμολογιακή πολιτική να ολοκληρώσει τις θετικές εντυπώσεις.

Κι εκεί που λες «αυτό ήταν, πάει, κλείσαμε», σκάει η BYD με το Dolphin και σε κάνει να απορείς πώς μια άγνωστη μέχρι πρότινος στην Ευρώπη κινεζική εταιρεία είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα τόσο ολοκληρωμένο προϊόν σε ιδιαίτερα ελκυστική τιμή, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον πήχη των προσδοκιών και γεννώντας ερωτηματικά στο μυαλό σου.
Κοιτάζεις το «δελφίνι» δίπλα στο MG4 και συνειδητοποιείς πως ο εκμοντερνισμός μέσω των λείων γραμμών του σε γοητεύει, χωρίς όμως να προκαλεί. Αλλά είναι και αυτή η αιχμηρή φουτουριστική φόρμα του MG4 που φλερτάρει έντονα με τα μάτια σου, δημιουργώντας την ανισορροπία ανάμεσα στα δύο, λες και εκπροσωπούν δύο διαφορετικά στρατόπεδα (δημοσιογράφος: Γιάννης Τσιρογιάννης).
Εκ των έσω τώρα, η μινιμαλιστική προσέγγιση αποτελεί κοινό τόπο, μαζί με τους γενναιόδωρους χώρους επιβατών που προκύπτουν από την απουσία συμβατικών μηχανικών μερών, το τεχνολογικό υπόβαθρο, αλλά και η υψηλή ποιότητα, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα υλικά και τη συναρμογή τους στην καμπίνα.

Ε, λοιπόν, σε όλα τα παραπάνω ουδείς ανακηρύσσεται ξεκάθαρος νικητής, αν και το BYD δείχνει ακόμη πιο μασίφ και καλοδουλεμένο σε ό,τι αντικρίζεις, μαζί με έναν ελαφρώς μεγαλύτερο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Εκείνο που διαπιστώσαμε επίσης είναι η καλύτερη θέση οδήγησης του MG4, γεγονός που σε προϊδεάζει θετικά για το σαφώς πιο «αθλητικό» οδηγικό προφίλ του πεντάθυρου της MG.
Το τεχνολογικό πακέτο συνδεσιμότητας, ψυχαγωγίας και ασφάλειας που συνοδεύει το MG4 από την εισαγωγική κιόλας έκδοση αποδεικνύει την έξυπνη τοποθέτησή του στην αγορά. Η κεντρική οθόνη 10,25” έχει γραφικά υψηλής ανάλυσης, ενώ ο μικρότερος πίνακας οργάνων προβάλλει τις απαραίτητες πληροφορίες.
Το σύστημα πολυμέσων διαθέτει μια απλή, εύχρηστη δομή, όμως το μικρό μέγεθος της γραμματοσειράς και των ψηφιακών διακοπτών δυσκολεύει την πρόσβαση στις λειτουργίες, οι οποίες εκτελούνται στο σύνολό τους μέσω της οθόνης. Το προηγμένο προφίλ των συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης ADAS του πακέτου MG Pilot που συνοδεύει όλες τις εκδόσεις είναι ενδεικτικό της τεχνολογικής πληρότητας του MG4.

Τη συγκεκριμένη διάταξη του (ποιοτικού) ταμπλό στο Dolphin την έχουμε δει και σε άλλα BYD (Atto 3). Ακόμη και στο μικρότερο μοντέλο της φίρμας φαίνεται ότι δεν έγιναν τσιγκουνιές, αφού διατηρήθηκαν οι δύο εντυπωσιακές ψηφιακές οθόνες. Έχεις μπροστά σου ένα όμορφο τιμόνι με καλά σε αίσθηση χειριστήρια που σου δίνουν πρόσβαση στον 5ιντσο πίνακα οργάνων με την πληρέστατη πληροφόρηση και τις δύο θεματικές ενότητες.
Τα καθίσματα διαθέτουν ηλεκτρική ρύθμιση, είναι αναπαυτικά και έχουν σχετικά καλή πλευρική στήριξη. Οπως είναι φυσικό, την προσοχή τραβά η κεντρική οθόνη αφής των 12,8” που περιστρέφεται και σε κάθετη θέση (αυτή η επιλογή δεν είναι εφικτή σε Android Auto λειτουργία).
Το μενού της είναι σχετικά απλό, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος εξοικείωσης για να μάθεις τα κρυφά υπομενού (όπως για τον κλιματισμό), ενώ τα γραφικά, η απόκριση και η ευκρίνεια αποδεικνύονται εξαιρετικά, παίρνοντας κεφάλι σε σχέση με το MG. Θήκες υπάρχουν παντού, πάνω και κάτω από τη διαμπερή κονσόλα, όπως και θύρες USB-C. Tο μόνο που λείπει είναι η θέση ασύρματης φόρτισης, η οποία υπάρχει στην πιο πλούσια έκδοση εξοπλισμού Design.

Ο ηλεκτροκινητήρας των 204 PS και 310 Nm ροπής του Dolphin, κινεί τους εμπρός τροχούς και παίρνει ζωή από μια μπαταρία 60,4 kWh, η οποία προσφέρει γύρω στα 400 πραγματικά km αυτονομίας, με μέση κατανάλωση δοκιμής τις 17,0 kWh. Η ησυχία που κυριαρχεί καθώς και η γεμάτη επιτάχυνση με όποια ταχύτητα κι αν κινείσαι είναι δύο στοιχεία που εκτιμάς τάχιστα.
Το μικρότερο BYD έχει εξελιχθεί ξεκάθαρα για πιο ομαλή οδήγηση συγκριτικά με τον αντίπαλό του, παρότι μεταβάλλει τα κινητικά του δεδομένα με τόση ευκολία που νομίζεις ότι αψηφά την ορμή και τους νόμους της βαρύτητας. Η ανάρτηση αντιμετωπίζει εξαιρετικά κάθε ανωμαλία του οδοστρώματος, με την πίσω πολλαπλών συνδέσμων να απορροφά με εντυπωσιακό τρόπο τις ατέλειες του οδοστρώματος και να εγγυάται άνετες διαδρομές.

Στο MG4 η βασική διάταξη της πλατφόρμας MSP είναι πισωκίνητη, με έναν ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα και μπαταρία 64 kWh με ισχύ 204 PS. Συνοδεύεται από στάνταρ on-board φορτιστή 11 kW και μέγιστη ισχύ ταχυφόρτισης DC 135 kW, καθιστώντας εφικτή τη φόρτιση από 10%-80% της μπαταρίας σε μόλις 35 min. Η αίσθηση έλξης είναι παρόμοια με εκείνη του Dolphin με το που πιέσεις έντονα το δεξί πεντάλ, ας υπολείπεται σχεδόν ένα δευτερόλεπτο στην επιτάχυνση από στάση (0-100 km/h) από αυτό.
Στην περίπτωση του MG4 το πιο φαρδύ αμάξωμα με τα μεγαλύτερα -συγκριτικά- μετατρόχια και η επιλογή κίνησης στους πίσω τροχούς δημιουργούν ευθύς εξαρχής ένα σπορ δεδομένο. Από κοντά βέβαια και το καλά ζυγισμένο, ακριβές και ζωντανό τιμόνι, αλλά και τα αποτελεσματικά φρένα με το εξαιρετικό -σε αυτή την περίπτωση- σε αίσθηση πεντάλ. Ειδικά το μπροστινό του MG4 είναι άμεσο και υπάκουο στις στροφές κερδίζοντας απευθείας το ενδιαφέρον σου.

Χωρίς υπερμεγέθεις τροχούς και παχιά ελαστικά, οι Κινέζοι βρήκαν την κατάλληλη ισορροπία. Η ρύθμιση της ανάρτησης δεν αφήνει παραπονεμένους ούτε εκείνους που ψηφίζουν άνεση. Η ενδοτικότητα κολακεύει την κύλιση, αλλά ευτυχώς είναι όσο σφιχτή απαιτείται για να ελέγχει με ακρίβεια τις δυναμικές φορτίσεις και τις κλίσεις του αμαξώματος.
Το MG4 ποντάρει συνάμα στο δυναμικό πλεονέκτημα του χαμηλού κέντρου βάρους, στην κατανομή που πλησιάζει το 50:50 και την ισορροπία του πλαισίου, που δίνει μια ευχάριστη συνοχή μεταξύ του εμπρός και πίσω άξονα. Η εικόνα του καλοζυγισμένου συνόλου παραμένει ακόμα και σε ρυθμό που προκαλεί την πρόσφυση. Σημειώστε ότι μετά από όλα αυτά η μέση κατανάλωση κυμαίνεται εύκολα στις 16,4 kWh και η αυτονομία στα πραγματικά 390 km.

Να όμως που το Dolphin έχει τις κατάλληλες απαντήσεις, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που μπερδεύει το μυαλό σου για το ποιο από τα δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι τελικά πιο αποτελεσματικό στον δρόμο. Με συμπαγές πλαίσιο, καλύτερη και πιο ήσυχη κύλιση από τον αντίπαλό του, σωστά ζυγισμένο σύστημα διεύθυνσης (με κάπως τεχνητή αίσθηση) και υψηλά περιθώρια πρόσφυσης, δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα στον οδηγό, είτε αυτός κινείται στην πόλη είτε σαφώς πιο σβέλτα σε επαρχιακό δίκτυο με στροφές.
Σκαλίζοντας τις λεπτομέρειες, λοιπόν, με κίνδυνο να αδικήσουμε κάποιο από τα δύο, θα δώσουμε ένα ανεπαίσθητο προβάδισμα στα της οδικής συμπεριφοράς στο MG4 λόγω της πιο ορθολογικής διάταξης που προαναφέραμε. Είναι στιγμές που νιώθεις τα μεγαλύτερα αποθέματα ροπής του Dolphin να «τραβούν» τους εμπρός κινητήριους τροχούς (εμπρός βρίσκεται και ο ηλεκτροκινητήρας) και τα μέτριας ποιότητας ελαστικά του να σπινάρουν.

Είναι όμως τόσο ασφαλές και προοδευτικό το οδηγικό του προφίλ που σκέφτεσαι ότι δεν πρέπει καν να το αναφέρεις. Εκείνο που θα θέλαμε στο BYD είναι εντονότερο επίπεδο ανάκτησης ενέργειας όταν αφήνεις το πόδι σου από το γκάζι προκειμένου με την ορμή που κινείσαι να μην καταπονείς συχνά τα δυνατά και αποτελεσματικά φρένα.
Γρίφος για δυνατούς λύτες η έκβαση της αναμέτρησης. Αιχμηρό σχεδιαστικά, πιο οδηγοκεντρικό και ενδιαφέρον στον δρόμο από τον αντίπαλό του, το MG4 θέτει τις βάσεις για βραχεία επικράτηση, απευθυνόμενο περισσότερο σε εκείνους που αγαπούν την οδήγηση, εκεί δηλαδή όπου ανήκουμε κι εμείς. Αλλά διάολε, το απίστευτο value for money του αρκετά πιο προσιτού Dolphin και η «στρογγυλή» προσέγγιση του τελευταίου σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς σε βάζει σε σκέψεις. Για την ακρίβεια, θέλεις να το κάνεις δώρο στη γυναίκα σου με την πρώτη ευκαιρία…

KEY TECH-MG4
Το προηγμένο προφίλ των συστημάτων ασφάλειας και υποβοήθησης ADAS του πακέτου MG Pilot συνοδεύει όλες τις εκδόσεις και περιλαμβάνει Adaptive Cruise Control, αυτόματο φρενάρισμα ανάγκης, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας και πολλά άλλα συστήματα ενδεικτικά της τεχνολογικής πληρότητας του MG4. Η μπαταρία ONE PACK διακρίνεται για την οριζόντια διάταξη των κυψελών της. Έτσι, μειώνεται το ύψος της και διατηρούνται οι διαστάσεις για τα κελύφη συστοιχιών από 40 έως και 150 kWh. Το MG4 είναι προετοιμασμένο για μελλοντική αναβάθμιση από τα 400 στα 800V ώστε να προσφέρεται ακόμα ταχύτερη φόρτιση, αλλά και αυξημένη ενεργειακή απόδοση.

KEY TECH-BYD Dolphin
Στην κάτω πλευρά του Dolphin έχει τοποθετηθεί με έξυπνο τρόπο η συστοιχία των LFP (φωσφορικού σιδήρου λιθίου) μπαταριών. Επιστρατεύτηκε τόσο η πλατφόρμα e-Platform 3.0 όσο και η τεχνολογία Blade Battery (τα στοιχεία των μπαταριών είναι σαν λεπίδες αντί για κυλινδρικά ή πρισματικά), προσφέροντας μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα και διάρκεια ζωής. Η καθαρή χωρητικότητα ανέρχεται στις 60,4 kWh, προσφέροντας στον κύκλο WLTP 427 km αυτονομίας. Ο on-board φορτιστής υποστηρίζει AC φόρτιση έως 11 kW και απαιτεί 6 h για μία πλήρη φόρτιση, ενώ σε DC φορτιστή έως 88 kW (από το 10% έως το 80% απαιτούνται περίπου 40 min). Η αντλία θερμότητας είναι στάνταρ, κάτι σημαντικό για όσους κινούνται σε περιοχές με μεγάλο ψύχος, ενώ στάνταρ είναι και η τεχνολογία V2L (Vehicle-to-Load).

TECH
BYD DOLPHIN 60,4 kWh 204 PS. ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΑΓΝΗΤΗ, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΜΟΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΟΣ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (ΠΙΣΩ), ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.290/1.770/1.570 mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.700 mm, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 345 lt
MG4 64 kWh 204 PS. ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΗΡΑΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΜΑΓΝΗΤΗ, ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΜΟΝΗΣ ΣΧΕΣΗΣ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΤΡΟΧΟΥΣ, ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΓΟΝΑΤΑ MACPHERSON (ΕΜΠΡΟΣ), ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (ΠΙΣΩ), ΥΛΙΚΟ: ΧΑΛΥΒΑΣ, ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.287/1.836/1.516 mm, ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.705 mm, ΧΩΡΟΣ ΑΠΟΣΚΕΥΩΝ: 363 lt
ΙΣΧΥΣ + ΡΟΠΗ
BYD: 204 PS, 310 Nm
MG: 204 PS, 250 Nm
ΒΑΡΟΣ
BYD: 1.658 kg
MG: 1.685 kg
0-100 km/h
BYD: 7,0”
MG: 7,9”
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ (kWh/100 km)
BYD TEST: 17,0 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ: 15,9 (WLTP) kWh/100 km
MG TEST: 16,4 ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΚΗ: 16,0 (WLTP) kWh/100 km
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ
BYD: 160 km/h
MG: 160 km/h
ΜΠΑΤΑΡΙΑ
BYD: ΦΩΣΦΟΡΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΛΙΘΙΟΥ 60,4 kWh
MG: ΙΟΝΤΩΝ ΛΙΘΙΟΥ 64 kWh
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
BYD: 400 km (εργοστασιακή 427 km WLTP)
MG: 390 km, (εργοστασιακή 450 km WLTP)
ΦΟΡΤΙΣΗ
BYD: AC: 11 kW, DC: 88 kW
MG: AC: 11 kW, DC: 135 kW
ΤΙΜΗ
BYD: €26.380 (€19.998 με κρατική επιδότηση)
MG: €36.750 (€28.750 με κρατική επιδότηση)
Πηγή: newsauto.gr