Auto & Moto

Στα χέρια μας το Audi Q4 40 e-tron

Το Q4 είναι ένα από τα κόμπακτ ηλεκτρικά SUV που συνδυάζουν δυναμική εμφάνιση, πρακτικούς high-tech χώρους και απολαυστικά δυναμικά χαρακτηριστικά. Και μάλιστα σε τιμές πώλησης που δελεάζουν σε σχέση με το συμβατικό Q3.

Στη σύγχρονη εποχή της ηλεκτροκίνησης η Audi είναι ένας από τους πρωτοστάτες αφού είχε λανσάρει πριν από περίπου τρία χρόνια το E-Tron. Ένα μεγάλο SUV στο μέγεθος του Q8 και με τιμή κάπου πάνω από τα 80 χιλιάρικα. Με το Q4 η γερμανική εταιρία απευθύνεται σε ένα πιο ευρύ κοινό λανσάροντας ένα πολύ αξιόλογο E-Tron, το δεύτερο της (δίχως να ξεχνάμε το e-tron GT) και το πρώτο της (μαζί με το Q4 Sportback e-tron) στην κόμπακτ κατηγορία.

Με στιλ και άποψη
Μέχρι να φτάσει και η ώρα της δοκιμής του πιο στιλάτου Q4 Sportback στην διάθεση μας είχαμε το Q4 με την μεσαία έκδοση 40, η οποία δεν διαφέρει οπτικά από τις υπόλοιπες και ανάλογα με το επίπεδο εξοπλισμού. Με την πρώτη ματιά το Q4 μπορεί να μοιάζει με ένα τυπικό σύγχρονο Audi, αλλά μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αντιλαμβάνεσαι το ηλεκτρικό του DNΑ.

Στο μαύρο χρώμα του μοντέλου της δοκιμής μας, το ελκυστικό σουλούπι του Q4 μπορεί να μην τονίζεται τόσο όσο σε κάποια άλλα, ωστόσο η μεγάλη κλειστή μάσκα ενσωματώνεται πολύ όμορφα με τους προβολείς (η εμπειρία της δυναμικής λειτουργίας το βράδυ είναι το κάτι άλλο), ενώ στο πίσω μέρος η φωτεινή λωρίδα είναι ένα χαρακτηριστικό αναγνωρισιμότητας. Όσο για το μέγεθος του Q4 προσπαθήστε να φανταστείτε ένα ελαφρώς μακρύτερο, φαρδύτερο και ψηλότερο Q3.

Από την θέση του οδηγού…
…αντικρίζεις ένα ποιοτικό και μοντέρνο διάκοσμο. Αν έχεις κακή διάθεση μπορείς να πεις ότι λείπει λίγη φαντασία αφού την εικόνα αυτή συναντάς ακόμη και στα μικρότερα A1 και Α2. Χρειάζεσαι όμως κάτι περισσότερο από αυτό το high-tech ταμπλό με τις δύο υπέροχες σε γραφικά οθόνες;

Ειδικότερα η αφής με διαγώνιο 10,1” (από τα τέλη του έτους στις 11,6”, του πίνακα οργάνων είναι στις 10,25”) έχει εξαιρετική απόκριση, ενώ χαμηλότερα υπάρχουν σοφά φυσικοί διακόπτες κλιματισμού. Στη συνέχεια συναντάμε ένα «ελεύθερο» οριζόντιο τμήμα με τα χειριστήρια και της επιλογής κίνησης, ενώ στον από κάτω «κούφιο» χώρο υπάρχει μια θέση για μικροαντικείμενα και πιο πολύ έξυπνη θήκη για την ασύρματη φόρτιση του κινητού.

Γενικότερα, το Q4 έχει υπέρ-αρκετές και έξυπνες θέσεις και θήκες (π.χ. οι χωστές στις μπροστινές πόρτες), ενώ τηρουμένων των διαστάσεων του αμαξώματος οι χώροι για τους επιβάτες είναι πολύ καλοί. Μάλιστα, οι πίσω κάθονται λίγο ψηλότερα, έχουν παραπάνω από ικανοποιητικό αέρα για τα κεφάλια και τα πόδια τους, ενώ πρακτικό είναι και το πορτμπαγκάζ που προσφέρει από 520 λίτρα.

Κάτω από το δάπεδο του βρίσκονται και τα σχετικά καλώδια, αλλά θα μπορούσε για αυτά να υπάρχει κάποιος χώρος για αυτά κάτω από το μπροστινό καπό. Επίσης, κάτι ακόμη σχετικό/ άσχετο από αυτά που θεωρώ πως έπρεπε να υπάρχουν σε ένα ηλεκτρικό όπως το Q4, είναι η λειτουργία one-pedal (βέβαια, υπάρχει και η πιο ήπια λειτουργία “B”) με ελεγχόμενη επιβράδυνση.

Το Audi Q4…
…βασίζεται στο πολύ-λεγόμενο μεταβλητό πλαίσιο MEB που χρησιμοποιείται σε κάθε νέας γενιάς ηλεκτρικό του VW Group. Στην περίπτωση του Q4, μόνο το 35άρι έχει μπαταρία 52 kWh, ενώ το 40 και το τετρακίνητο 50 έχουν την μεγαλύτερη των 77 kWh. Όσον αφορά στο μοντέλο της δοκιμής μας υπάρχει ένα ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα με ισχύ 204 ίππων.

Ο on-board AC φορτιστής είναι στα 11 kW (χρόνος φόρτισης κάπου στις 8 ώρες), ενώ ο ταχυφορτιστής DC των 125 kW μπορεί να γεμίσει την μπαταρία από το 10-80% σε περίπου μισή ώρα. Πόσα χιλιόμετρα μπορεί να διανύσει το Q4 με μία φόρτιση; Με μια νορμάλ κατανάλωση στις 20 kWh και με οδήγηση που δεν χρειάζεται απαραίτητα και σύνεση η αυτονομία είναι χαλαρά στα 450+ χιλιόμετρα. Και αν είσαι πιο προσεκτικός μπορεί να πάει και ψηλότερα…

Για να εκκινήσει το Q4 δεν κάνει απολύτως τίποτα. Απλά τραβάς το διακόπτη στη θέση D και το πεντάλ του γκαζιού. Όπως και στα συγγενή VW ID.3/ ID.4 ή το Skoda Enyaq. Ωστόσο, από τα πρώτα χιλιόμετρα ακόμη και με… κλειστά μάτια θα καταλάβαινες πως βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι ενός Audi. Και αυτό επειδή το set-up της ανάρτησης είναι πιο σφιχτό από του ID.4 και ακόμη περισσότερο από του Enyaq. Κάτι που ταιριάζει στην περίπτωση του Q4 και που προβάλλει ένα πιο έντονο δυναμισμό, που δεν γεμίζει απλά το μάτι αλλά που περνά και στο δρόμο.

Ειδικότερα στην έκδοση εξοπλισμού του αυτοκινήτου που δοκιμάσαμε υπάρχει το προαιρετικό πακέτο με την σπορ ανάρτηση (η οποία έχει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ), τους τροχούς 20’’ και την προοδευτική κρεμαγέρα κάνοντας την όλη αίσθηση ακόμη πιο δυναμική. Ως ένα βαθμό η άνεση μετριάζεται (κάτι λογικό αφού μπροστά τα λάστιχα είναι 235/50 και πίσω 255/45), αλλά δίχως σε καμία περίπτωση να προβληματίζει, αφού το Q4 μπορεί να είναι σφιχτούτσικο αλλά απολαυστικό τόσο στην ευθεία όσο και στις στροφές.

Αν πάντως θέλετε να κινείστε λιγότερο σπορ και πιο χαλαρά ίσως να μην επιλέγατε το σπορ πακέτο (θυσιάζοντας την σπορ κρεμαγιέρα, τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ), αλλά τις μικρότερες ζάντες κατεβάζοντας ταυτόχρονα και το κόστος. Όσο για τις επιδόσεις, αυτές είναι πολύ καλές στο πρότυπο ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Ενδεικτικό είναι το «0-100» που δίνει η Audi στα 8,5’’, μία πολύ καλή τιμή για τον όγκο των 2,1 τόνων που μπορεί να ταξιδεύει με τελική έως τα 160 χλμ./ώρα.

Συμπερασματικά…
το Q4 είναι ένα ολοκληρωμένο κόμπακτ SUV με όλες τις ανέσεις και τα κομφόρ. Για κάποιον που έχει λύσει το θέμα της φόρτισης και που έχει καταλήξει συνειδητά στην αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, προφανώς και να δελεάζεται περισσότερο από την απόκτηση ενός συμβατικού Q3. Και όπως ίσως να καταλάβατε, ναι, το Q4 μας άρεσε και θα το προτείναμε (περιμένοντας και την δεύτερη φάση του “Κινούμαι Ηλεκτρικά) δίχως δεύτερη σκέψη… 

Τεχνικά χαρακτηριστικά – Audi Q4 40 e-tron 150 kW
Ισχύς: 204 PS
Ροπή: 310 Nm
Κινητήρες: 1 (ένα ηλεκτρικό μοτέρ στον πίσω άξονα)

Μετάδοση: Στους πίσω τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο κιβώτιο 1 σχέσης
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 8,5 sec
Τελική ταχύτητα: 160 km/h
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή/ δοκιμής: 17,3-20,1 kWh/100 km / 19-20 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή/ δοκιμής: 520 km/ 485 km
Εκπομπές CO2: 0
Βάρος: 2.125 kg
Διαστάσεις (Μ/Π/Υ): 4.588/ 1.865/ 1.632 mm
Μεταξόνιο: 2.764 mm
Χώρος αποσκευών: 520-1.490 lt (+81 lt μπροστά)
Τιμή: Από 55.300 ευρώ

Πηγή: auto-moto-news.gr

Related posts

Το όνειρο κάθε petrolhead: Lancia Delta Integrale 16V με 375 ίππους

TEO

Πρεμιέρα για τη νέα McLaren 750S

TEO

Η Ford ανακοίνωσε το νέο Mustang Dark Horse R και τη σειρά αγώνων Mustang Challenge για το 2024

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies