Auto & Moto

Skoda Fabia Style 1.0 TSi 110 PS : Καινούργιο, ευρύχωρο και νεανικό

Πέρασαν 22 χρόνια από τότε που η Skoda παρουσίασε το πρώτο Fabia. Σήμερα το Group των Τσέχων-Γερμανών, ποντάρει στο 4ης γενιάς Skoda Fabia που φυσικά πρόκειται για ένα ολοκαίνουργιο  αυτοκίνητο.
Το νέο Fabia δεν έχει καμιά σχέση με την ήδη πετυχημένη συνταγή των προηγούμενων μοντέλων. Γιατί το Fabia 3ης γενιάς έχει αποδειχθεί ότι είναι από τα καλύτερα αυτοκίνητα.

Οι Γερμανοί αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά την πλατφόρμα MQB-A0 του ομίλου VW, στο Fabia 4ης γενιάς και για το λόγο αυτό έδωσαν πλήρη ελευθερία στους επικεφαλής του νέου project για να σχεδιάσουν από την αρχή το νέο Fabia. Κύριος στόχος ήταν να κατασκευάσουν ένα πιο νεανικό σχεδιαστικά αυτοκίνητο, να είναι μεγαλύτερο σε διαστάσεις και αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς.

Όταν το ολοκαίνουργιο Fabia που ανήκει στην κατηγορία Super Mini κυκλοφόρησε στους δρόμους η μόνη ομοιότητα που είχε από το Fabia 3ης γενιάς ήταν στο όνομα  “Skoda”. Όλα τα άλλα ήταν καινούργια. Φυσικά δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να το καταλάβεις. Ποιο μοντέρνο, πιο μεγάλο, με άλλες γραμμές.

Το νέο Fabia έχει μήκος 4.108 χλστ. (το Fabia 3ης γενιάς είχε 3.997 χλστ.) το πλάτος είναι 1.780 χλστ. (το Fabia 3ης γενιάς είχε 1.732 χλστ.) και το ύψος  είναι 1.459 χλστ. (το Fabia 3ης γενιάς είχε 1.467 χλστ).Η ευρυχωρία του νέου Fabia οφείλεται στο εξαιρετικά μεγάλο για την κατηγορία του μεταξόνιο 2.564 χλστ. έναντι 2.470 χλστ. που είχε η προηγούμενη έκδοση.

Οι σχεδιαστές εκτός από το δυναμισμό που έδωσαν στο νέο μοντέλο κατάφεραν να πετύχουν τον κορυφαίο αεροδυναμικό οπισθέλκουσας Cd: 0,28 ενώ η  προηγούμενη γενιά είχε 0,32.
Υπάρχουν δύο εκδόσεις Fabia με κινητήρες 999  κ.εκ. Η πρώτη αποδίδει 80 ίππους και η δεύτερη 110 ίππους. Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τη γρήγορη έκδοση. Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είναι το  Skoda Fabia Style 1.0 TSI που αποδίδει 110 PS με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG7.

Το νέο Fabia μεγάλωσε και ομόρφυνε. Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Αν το δούμε από εξωτερικά και μπροστά θα παρατηρήσουμε τις μαύρες περσίδες που είναι ενεργά ρυθμιζόμενες.
Πολύ όμορφες με αεροδυναμικό ντιζάιν έχουν και οι μαύρες ζάντες. Όπως και αν το δούμε δεν θα μπορέσουμε να βρούμε έστω και μία ομοιότητα με το προηγούμενο αυτοκίνητο.

Φυσικά δεν μπορούμε να πούμε ότι σχεδίασαν ένα αυτοκίνητο που μόλις τα μάτια σου πέσουν πάνω του θα σου κάνει κλικ. Είναι όμορφο και νεανικό αλλά δεν θα «καρφώσεις» και τη ματιά σου σ αυτό. Σ’ αυτό όμως την ευθύνη έχουν οι Γερμανοί. Οι εντολές που έδωσαν είναι «μίνιμαλ» ντιζάιν. Όταν λείπουν τα στοιχεία εντυπωσιασμού δεν μπορεί μετά να έχεις απαίτηση για κάτι παραπάνω. Ωστόσο δεν περνάει απαρατήρητο.

Τους ενδιέφερε να παρουσιάσουν κάτι εντελώς καινούργιο. Ένα αυτοκίνητο νεανικό, μοντέρνο, αξιόπιστο και σε λογική τιμή. Μέχρι εκεί.
Καινούργια είναι όλα όσα θα βρείτε και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Τα πλαστικά είναι όλα σκληρά, αλλά συμπαγή. Ξεχωρίζουν οι στρογγυλοί αεραγωγοί. Αν θέλετε και η υφασμάτινη επένδυση με τις ραφές. Το ταμπλό έχει επίπεδες και ευθείες επιφάνειες.

Ακριβώς στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει η οθόνη του συστήματος infotainment . Στη μικρή έκδοση είναι 6,5 ιντσών , στην έκδοση Style είναι  8,0 ιντσών ενώ προαιρετικά φιλοξενείται η οθόνη των 9,2 ιντσών. Στο αυτοκίνητο της δοκιμής υπήρχε η μεγαλύτερη οθόνη αφής των 9.2 ιντσών.

Μπροστά στο τιμόνι υπάρχει ακόμη μια εύχρηστη οθόνη 10,25 ιντσών  που δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ο σύγχρονος οδηγός.

Επιστρέφουμε όμως στη διπλανή οθόνη αφής που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό. Μπορεί να είναι ευκρινέστατη και λειτουργική ωστόσο τρεις εφαρμογές στο μενού μάλλον δεν «παίρνουν»  άριστα.
Το navigation δεν είναι από τα πιο εύχρηστα. Όταν ο οδηγός θέλει να βρει έναν δρόμο θα βασανιστεί. Όλοι οι δρόμοι (ακόμη και βασικοί μέσα στην Αττική δεν βρίσκονται με το όνομα . Και αυτό γιατί σε αρκετές περιπτώσεις η περιοχή που αναζητάς δεν εμφανίζεται. Αυτό γίνεται αν γνωρίζεις τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής. Τότε μόνο που δουλεύει σωστά.

Ένα ακόμη σύστημα που δεν είναι και τόσο εύχρηστο είναι ο κλιματισμός. Έπρεπε να υπήρχε στη πρώτη οθόνη του μενού και όχι στη δεύτερη. Γιατί για να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία στο αυτοκίνητό σου θα πρέπει να «διώξεις» από το ταμπλό τις βασικές λειτουργείες και να μπεις στο δεύτερο μενού. Εκεί μόνο θα βρεις τις ενδείξεις για την ένταση του κλιματισμού ( χαμηλό, μέτριο, δυνατό).
Επίσης η φωνητική βοηθός «Laura» που ενεργοποιείται σε τυχαίες λέξεις αρκετές φορές σε ξαφνιάζει.
Θα μου πείτε όλα είναι μια συνήθεια. Συμφωνώ. Μόνο όταν παρουσιάζεις κάτι καινούργιο φροντίζεις να είναι όλα όσο πιο απλά γίνεται.

Ας πάμε τώρα και στο οδηγικό τεστ του Skoda Fabia στην έκδοση Style. Ο κινητήρας είναι τρικύλινδρος,  1.0 TSI 110 PS και συνεργάζεται άριστα με ένα αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG, 7 σχέσεων.
Ο οδηγός βολεύεται γρήγορα στα πολύ καλά τύπου μπάκετ καθίσματα, βρίσκει την ιδανική του θέση (το τιμόνι ρυθμίζεται καθ’ ύψος και σε μήκος) , πατάει το μπουτόν εκκίνησης του κινητήρα και ξεκινάει. Ο κινητήρας των 1.0 κ.ε. TSI, είναι γρήγορος και με πολύ χαμηλά τα επίπεδα θορύβου. Το DSG7 κιβώτιο πολύ καλό. Η  ροπή του είναι 200 Nm. Θα καταλάβετε ότι η ροπή δίνει ώθηση από τις χαμηλές στροφές ενώ έχει ομαλή λειτουργία και στις 7 σχέσεις.

Είτε χρησιμοποιείς την αυτόματη λειτουργία είτε την χειροκίνητη, οι εναλλαγές είναι υποδειγματικές. Ο μέσος οδηγός για καλύτερη και οικονομικότερη κίνηση πρέπει να χρησιμοποιεί την ένδειξη Normal. Για το  DSG7 μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα τέσσερα προφίλ οδήγησης που είναι: Eco, Normal, Sport και Individual.

Στην επιλογή Sport υπάρχει μια μικρή διαφορά τόσο στο τιμόνι που γίνεται πιο σφιχτό όσο και στο γκάζι.
Ωστόσο με όλα αυτά που σήμερα αντιμετωπίζουμε με τα καύσιμα να ξεπερνούν τα δύο ευρώ το λίτρο, καλό είναι να χρησιμοποιούμε ότι είναι πιο οικονομικό στις μετακινήσεις μας.  Θεωρώ ότι η επιλογή Normal είναι η καταλληλότερη.

Για τις ανάγκες της δοκιμής δεν τηρήσαμε αυτό που λέει η λογική δηλαδή «χαλαρή οδήγηση». Κινηθήκαμε σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από τα όρια. Ενώ το αυτοκίνητο έχει καλό στήσιμο και τα φρένα του είναι ιδανικά, στις στροφές σηκώνοντας το πόδι από το γκάζι, κάτι δηλαδή που κάνει η πλειοψηφία των οδηγών και ακουμπώντας το πόδι στο φρένο (είναι λάθος αλλά δυστυχώς αυτό κάνουν όλοι όταν τρομάξουν) το Fabia δεν κράτησε τις γραμμές που θα θέλαμε. Στις δύο από τις τρείς δοκιμές που κάναμε για να επιβεβαιώσουμε αυτό που σας γράφουμε, γλιστρήσαμε. Είχαμε μια ελεγχόμενη υποστροφή.
Φυσικά όταν κάνεις κάτι από μόνος σου είσαι προετοιμασμένος για όλα και αντιδράς όπως πρέπει. Τι γίνεται όμως αν ένας οδηγός δεν είναι προετοιμασμένος για όλα; Θα μου πείτε ότι ο μέσος οδηγός δεν θα υπερβάλει μέσα στην στροφή. Και αυτό ευχόμαστε να κάνουν όλοι. Οδηγώντας οποιοδήποτε αυτοκίνητο έχει ο καθένας.

Οι στροφές πάνω από το όριο θέλουν πείρα από πλευράς οδηγού και άλλο στήσιμο στο αυτοκίνητο .
Ωστόσο πρέπει να πούμε ότι η ανάρτηση είναι σωστά ρυθμισμένη και δεν αφήνει το αμάξωμα να πλέει κάτι που εκτός από ενοχλητικό είναι και επικίνδυνο. Το νέο Fabia φοράει μπροστά γόνατα τύπου McPherson και πίσω έχει ημιάκαμπτο άξονα. Η ανάρτηση απορροφά όλες τις ανωμαλίες του οδοστρώματος και δεν τις μεταφέρει στο εσωτερικό. Σημαντικό αυτό.

«Πατάει» πολύ καλά στο δρόμο και στο ταξίδι δεν κουράζεσαι. Τα ελαστικά που χρησιμοποιεί είναι διαστάσεων 195/55/ R16 της Good Year. Μπροστά τα φρένα είναι αεριζόμενοι δίσκοι που παρά την πίεση στα κατηφορικά κομμάτια δεν πυρακτώθηκαν.
Να επισημάνουμε ότι το νέο Skoda Fabia έχει πάρα πολλούς αποθηκευτικούς χώρους -φυσικά την ομπρέλα για ώρα ανάγκης- ενώ οι χειρολαβές μπροστά είναι κατά τέτοιο τρόπο σχεδιασμένες έτσι ώστε να χωράει ένα μεγάλο μπουκάλι νερού.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν με τον κινητήρα των 999 κ.εκ. με τρείς κυλίνδρους και 12 βαλβίδες. Ο turbo 3κύλινδρος κινητήρας αποδίδει 110 PS στις 5.500 σ.α.λ. Την  ροπή των 200 Nm την αποδίδει από τις 2.000-3.000 σ.α.λ. Από 0-100 χρειάζεται 9.6’’. Η τελική του είναι 205 χλμ. ενώ οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι 128 γρ./χλμ.

Η Skoda δίνει επίσημη εργοστασιακή μέτρηση 5.6 λίτρα/100 km. Κάνοντας μια μέτρια οικονομική οδήγηση ο δείκτης μας έγραψε 6.4 λίτρα (μικρές οι διαφορές) ενώ οδηγώντας οριακά φτάσαμε τα 7.4 λίτρα/ 100 χλμ.

Τέσσερα άτομα ταξιδεύουν άνετα. Όχι ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν και πέντε ενήλικες. Μπορούν αλλά ο μεσαίος θα είναι κάπως στρυμωγμένος. Ο αποθηκευτικός χώρος πίσω φιλοξενεί αποσκευές 380 λίτρα.

Σε γενικές γραμμές το αυτοκίνητο μας άρεσε. Είναι ευκολοδήγητο και με νεανικές γραμμές. Έχει χώρους και είναι φορτωμένο με πολλά τεχνολογικά βοηθήματα. Οι τιμές ξεκινούν από 14.990 ευρώ και η πολύ πλούσια έκδοση της δοκιμής μας κοστίζει 20.650 ευρώ.

Πηγή: zougla.gr

 

 

 

Related posts

Yamaha Jupiter 135LC: Αυτό είναι το «Crypton X» του 2022!

TEO

Ετοιμάζεται το απόλυτο hypercar με V12 κινητήρα και 1.800 άλογα

TEO

Νέο Hyundai Ioniq 6 με 325 άλογα και πάνω από 600χλμ. αυτονομίας

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies