Η αγορά των ηλεκτρικών παγκοσμίως σημειώνει εκρηκτική άνοδο με την Κίνα να οδηγεί τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα.
Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2025, οι παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων (BEV και PHEV) ανήλθαν στα 5,6 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 29% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024.
Τον Απρίλιο και μόνο πωλήθηκαν 1,5 εκατομμύρια μονάδες, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 29%, αν και παρουσίασαν πτώση 12% σε σχέση με τον Μάρτιο, πιθανώς λόγω της εξάντλησης της αρχικής ώθησης πριν την εφαρμογή νέων δασμών.
Η Κίνα εξακολουθεί να ηγείται της παγκόσμιας αγοράς με 3,3 εκατομμύρια πωλήσεις (+35% σε ετήσια βάση), ενώ μόνο τον Απρίλιο σημειώθηκε αύξηση 32% σε σχέση με πέρυσι, παρά τη μείωση 9% από τον Μάρτιο.
Η Ευρώπη ακολουθεί με 1,2 εκατομμύρια πωλήσεις (+25%), με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να καταγράφουν εντυπωσιακή πρόοδο.
Εξαίρεση αποτελεί η Γαλλία, όπου οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 14% λόγω περικοπών στα κρατικά κίνητρα.
Στη Βόρεια Αμερική, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5%, φτάνοντας τις 600.000, με το Μεξικό να παρουσιάζει σχεδόν διπλασιασμό των πωλήσεων.
Παρά τις διακυμάνσεις στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και τις διαπραγματεύσεις για τους δασμούς, οι εγχώριοι κατασκευαστές στην Κίνα και την Ε.Ε. ενισχύουν τη θέση τους.

Οι εξαγγελίες προσωρινών μειώσεων στους δασμούς Η.Π.Α.-Κίνας επικεντρώνονται κυρίως σε ανταλλακτικά και όχι σε ολόκληρα οχήματα. Η παγκόσμια ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα διατηρεί τη δυναμική της, παρά τις προκλήσεις.
Η μείωση του κόστους αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου τα δύο τρίτα των εξηλεκτρισμένων μοντέλων κοστίζουν λιγότερο από αντίστοιχα συμβατικά μοντέλα, ακόμα και χωρίς κρατικές ενισχύσεις.
Αντιθέτως, σε Γερμανία και Η.Π.Α. οι τιμές παραμένουν κατά 20-30% υψηλότερες. Πάντως, το χαμηλότερο λειτουργικό κόστος παραμένει ισχυρό πλεονέκτημα.
Η Κίνα κυριαρχεί επίσης στην παραγωγή και εξαγωγή, με πάνω από 70% της παγκόσμιας κατασκευής και 1,25 εκατ. εξαγωγές. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών φορτηγών αυξήθηκαν κατά 80%, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου η οικονομία στη χρήση μειώνει το χάσμα κόστους αγοράς.
Μέχρι το 2030, η IEA προβλέπει ότι πάνω από το 40% των νέων οχημάτων παγκοσμίως θα είναι ηλεκτρικά.
Πηγή: newsauto.gr