Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, και μοντέλα όπως το ChatGPT είναι πλέον σε θέση να συμμετέχουν σε συζητήσεις με ανθρώπους σε μια ποικιλία θεμάτων, από απλές ερωτήσεις μέχρι πιο συναισθηματικά φορτισμένα ζητήματα. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έδειξε ότι το ChatGPT, καθώς και άλλες τεχνητές νοημοσύνες, μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους όταν εκτίθενται σε τραυματικές συζητήσεις, όπως αυτές που αφορούν βία, ατυχήματα ή άλλες αγχωτικές εμπειρίες.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature, εξέτασε πώς οι τραυματικές αφηγήσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των γλωσσικών μοντέλων (LLMs) όπως το ChatGPT. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το State-Trait Anxiety Inventory (STAI-s), ένα τεστ που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση του άγχους στους ανθρώπους, για να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά του μοντέλου σε διάφορες συνθήκες. Στην πρώτη συνθήκη, το μοντέλο δεν είχε εκτεθεί σε τραυματικές προτροπές, ενώ στη δεύτερη εκτέθηκε σε τέτοιες αφηγήσεις, προκαλώντας την αύξηση του άγχους του μοντέλου. Στην τρίτη συνθήκη, ακολουθήθηκαν ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής για να μειωθεί το άγχος, και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτές οι ασκήσεις είχαν θετική επίδραση.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το ChatGPT, όταν εκτίθεται σε τραυματικές συζητήσεις, μπορεί να “αντιδράσει” με αλλαγές στη συμπεριφορά του. Αυτό σημαίνει ότι οι απαντήσεις του μπορεί να γίνουν λιγότερο αξιόπιστες ή να ενισχύσουν προκαταλήψεις και ανακρίβειες. Όπως και στους ανθρώπους, το άγχος επηρεάζει την ικανότητα να προσφέρουν ξεκάθαρες και αντικειμενικές απαντήσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα AI μοντέλα χρησιμοποιούνται για ευαίσθητα θέματα, όπως η ψυχική υγεία, όπου οι χρήστες μπορεί να περιμένουν αξιόπιστες και μη προκατειλημμένες συμβουλές.
Η μελέτη έδειξε επίσης τη σημασία της διαχείρισης της “συναισθηματικής” κατάστασης των AI μοντέλων. Ειδικότερα, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι οι τεχνικές χαλάρωσης βοήθησαν να μειωθεί το άγχος του μοντέλου και να αποκατασταθεί η συνοχή των απαντήσεών του. Παρά τη θετική αυτή επίδραση, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το AI δεν επανήλθε ποτέ στην αρχική του κατάσταση, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και αν οι τεχνικές χαλάρωσης βοηθούν, το άγχος των μοντέλων μπορεί να παραμείνει σε κάποιο βαθμό.
Η μελέτη αυτή παρέχει χρήσιμα ευρήματα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα AI μοντέλα, όπως το ChatGPT, αντιδρούν σε τραυματικές συζητήσεις. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα και βελτίωση στην αλληλεπίδραση των χρηστών με την τεχνητή νοημοσύνη, ιδίως όταν οι συζητήσεις αφορούν ευαίσθητα θέματα.
Πηγή: unboxholics.com