Πολλοί θεωρούν τη χώρα μας «προπολεμική» στο θέμα στόλου που κυκλοφορεί στους δρόμους.
Είναι έτσι όμως τα πράγματα ή είμαστε απλώς παρεξηγημένοι;
Σύμφωνα με έρευνα που αφορά όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, στις 27 συνολικά χώρες δηλαδή που προσμετρήθηκαν, ο μέσος όρος ηλικίας επιβατικών αυτοκινήτων είναι τα 11,8 έτη. Αντίστοιχα η ηλικία των φορτηγών είναι 14,1 έτη και αυτή των λεωφορείων δεν υπερβαίνει τα 12,8 έτη.
Και αφού έχουμε μία γενική εικόνα για το τι συμβαίνει περίπου στην Ευρώπη, πάμε να δούμε και τα του οίκου μας. Η Ελλάδα κατέχει δύο πρωτιές, η μία όσον αφορά τα φορτηγά με μέσο όρο ηλικίας τα 21,4 έτη και η άλλη στην κατηγορία των λεωφορείων με μέση ηλικία τα 19 χρόνια κυκλοφορίας.
Οριακά βέβαια η Ελλάδα δεν είναι πρώτη και όσον αφορά τον παλαιότερο στόλο των επιβατικών. Στην κορυφή του «βάθρου» βρίσκονται Ρουμανία και Λιθουανία με το στόλο τους να εκτιμάται 17 ετών κατά μέσο όρο. Πέρα από τους Ρουμάνους και τους Λιθουανούς που… τους αρέσουν τα ρετρό αυτοκίνητα, οι Έλληνες ακολουθούν κατά πόδας με μέσο όρο ηλικίας επιβατικών τα 16,6 έτη.
Στον αντίποδα οι υψηλοί μισθοί και γενικότερα το βιοτικό επίπεδο στο Λουξεμβούργου φαίνεται πως πιάνουν τόπο, καθώς ο αντίστοιχος μέσος όρος για επιβατικά και φορτηγά είναι μόλις 6,7 έτη. Συνολικά πάντως μόλις έξι χώρες έχουν σχετικά σύγχρονο στόλο επαγγελματικών με την ηλικία τους να είναι κάτω από 10 χρόνια.
Φαίνεται πως η οικονομία αποτελεί σημαντικό δείκτη και στην παλαιότητα του στόλου της κάθε χώρας. Πρώτα πρέπει να τακτοποιήσεις τα οικονομικά σου και μετά να ανανεώσεις το αυτοκίνητο σου, εκτός αν τα κίνητρα είναι τόσο υψηλά που να τρέξεις στην αντιπροσωπεία. Στη μάχη ανανέωσης πάντως σημαντικό ρόλο παίζουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που φαίνονται όλο και πιο ενδιαφέροντα τόσο στους Έλληνες όσο και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Λέτε να αλλάξουν τα δεδομένα τα επόμενα χρόνια;
Πηγή: newsauto.gr