Music News

Πέθανε ο συνθέτης Γιώργος Γιαννουλάτος

«Έφυγε» στα 77 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του μια σειρά από ξεχωριστά τραγούδια.

Στα 77 του χρόνια έφυγε πριν από δυο μέρες από τη ζωή, από βαριά πνευμονία, ο σημαντικός συνθέτης Γιώργος Γιαννουλάτος. Την είδηση γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του στο facebook ο ανιψιός του συνθέτη Νίκος Γιαννουλάτος.

«Έφυγε τα ξημερώματα από την ζωή από βαριά πνευμονία ο Γιώργος Γιαννουλάτος, θείος, αδελφός του πατέρα μου, σε ηλικία 77 χρονών.
Ο Γιώργος αγάπησε όσο τίποτα την μουσική και μπόρεσε στα χρόνια που δραστηριοποιήθηκε να συνθέσει τραγούδια και να δημιουργήσει δίσκους (από τους πιο γνωστούς τα “Λιοτρόπια” με τον Αντώνη Καλογιάννη και την Πέτρη Σαλπέα) καθώς και τη “Δίκη της Χούντας” που συνέθεσε την μουσική για την ομώνυμη ταινία.

Ο Γιώργος ζήτησε να αποτεφρωθεί μετά τον θάνατό του και αυτό θα γίνει την Παρασκεύη 15 Ιουνίου. Όλη η οικογένεια ευχόμαστε να αναπαυθεί η ψυχή του, ιδιαίτερα μετά τις δυσκολίες που είχε με την υγεία του τα τελευταία χρόνια.
Καλή ανάπαυση θείε».

Η μικρή σχετικά διαδρομή του Γιώργου Γιαννουλάτου στη δισκογραφία ξεκίνησε με τα τραγούδια «Μοίρα σκληρή» και «Ο αποχαιρετισμός» σε στίχους Γ.Βαρυπάτη, που ηχογραφήθηκαν με τη Δούκισσα και κυκλοφόρησαν το 1966 σε δίσκο 45 στροφών.

Το 1974 κυκλοφόρησε ο γνωστότερος, από τους τρεις μεγάλους, δίσκος του με τίτλο «Τα λιοτρόπια», με έντεκα τραγούδια σε στίχους του Πυθαγόρα με τον Αντώνη Καλογιάννη και την Πετρή Σαλπέα και ένα ορχηστρικό. Όπως έγραφα τον Νοέμβριο του 2016 (συντάκτης Θανάσης Γιώγλου) για τον συγκεκριμένο δίσκο:

«Αυτός ήταν ο πρώτος και ένας από τους τρεις ολόκληρους δίσκους του Γιώργου Γιαννουλάτου, ο οποίος από το 1990 και μετά εξαφανίσθηκε από τα μουσικά δρώμενα. Έντεκα τραγούδια με τον ήχο του “έντεχνου” λαϊκού τραγουδιού της εποχής και με λόγο, κυρίως, κοινωνικό, με σαφέστατα πολιτικά μηνύματα. Αυτό που δεν είμαι σε θέση να βεβαιώσω με σιγουριά, είναι αν κυκλοφόρησε πριν ή μετά την πτώση της χούντας… Αν κρίνω από τον κωδικό του δίσκου (2421043), εικάζω πως κυκλοφόρησε στη μεταπολίτευση. Κι όπως είναι φυσικό, αφού η γραφή του Πυθαγόρα πάντα «ακροβατούσε» ανάμεσα στο ερωτικό και το κοινωνικό στοιχείο, εκτός από τα κοινωνικά, το δίσκο συμπληρώνουν κάποια ερωτικά τραγούδια…

…Το μοναδικό τραγούδι που «επέπλευσε» και ακούγεται μέχρι σήμερα από «Τα λιοτρόπια» είναι το «Κάντε κουράγιο». Υπάρχουν όμως εξίσου σημαντικές στιγμές όπως τα ζεϊμπέκικα «Πότε θα μπούμε στον Απρίλη» και «Αν θες να μάθεις», χωρίς βέβαια να υστερούν τα υπόλοιπα… Δυστυχώς ο δίσκος δεν έχει επανεκδοθεί μέχρι σήμερα σε cd…»

H Πετρή Σαλπέα ήταν η ερμηνεύτρια των επτά τραγουδιών του επόμενου δίσκου του Γιαννουλάτου, που κυκλοφόρησε το 1982 με τίτλο «Η δίκη της χούντας (Κορυδαλλός ‘75)» και περιλάμβανε τη μουσική και τα τραγούδια σε στίχους Θεοδόση Θεοδοσόπουλου και Γ.Χριστόπουλου από την ταινία-ντοκιμαντέρ του Θεοδοσόπουλου «Η δίκη των βασανιστών ΕΑΤ-ΕΣΑ 1967-1974», που στην ταινία τραγούδησε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Η τελευταία ολοκληρωμένη δισκογραφική παρουσία του Γιώργου Γιαννουλάτου καταγράφηκε το 1990 με τον δίσκο «Στο φως του φεγγαριού» σε στίχους του Σαράντη Αλιβιζάτου, με ερμηνευτές τον Νίκο Μοσχολιό και τη Μακρίνα…

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τους τρεις μεγάλους δίσκους, ο Γιώργος Γιαννουλάτος υπέγραψε τη μουσική σε μια σειρά από «σκόρπια» τραγούδια, που κυκλοφόρησαν σε δίσκους ερμηνευτών, με γνωστότερα τα «Φεύγω πρωί για τη δουλειά» και «Στάθηκε απόψε το φεγγάρι» σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη και «Σε λίγο θα νυχτώσει» με λόγια του Ανδρέα Μάλιαρη, που τραγούδησε το 1981 η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στον δεύτερο προσωπικό της δίσκο, που είχε τίτλο το όνομά της…

Πηγή: ogdoo.gr

Related posts

Οι Depeche Mode παρουσιάζουν το νέο τους visual για το “Wagging Tongue”

TEO

Βρέθηκαν ηχογραφήσεις του Τζον Κολτρέιν, πάνω από 60 χρόνια μετά τη δημιουργία τους

TEO

Uriah Heep: Νέο τραγούδι και video clip

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies