Πέθανε ο θρύλος του heavy metal Όζι Όσμπορν σε ηλικία 76 ετών.
Ο Όζι Όσμπορν ένας από τους πιο εμβληματικούς frontmen της ροκ όλων των εποχών, πέθανε χθες σε ηλικία 76 ετών.
Σε δήλωση της οικογένειας Όσμπορν αναφέρεται: «Με θλίψη που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια, σας ανακοινώνουμε ότι ο αγαπημένος μας Όζι απεβίωσε σήμερα το (σ.σ. χθες) πρωί. Ήταν μαζί με την οικογένειά του και περιτριγυρισμένος από αγάπη. Παρακαλούμε όλους να σεβαστούν την ιδιωτικότητα της οικογένειάς μας αυτή τη στιγμή». Δεν αναφέρθηκε η αιτία θανάτου, αν και ο Osbourne αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας τα τελευταία χρόνια.
Ο Όσμπορν ήταν μια από τις πιο διαβόητες προσωπικότητες της μουσικής που με την φωνή του συνέβαλε στην εμφάνιση του χέβι μέταλ, ένας σόουμαν που κάποτε δάγκωσε το κεφάλι μιας νυχτερίδας επί σκηνής, εθισμένος που η κατάχρηση ουσιών τον οδήγησε να επιχειρήσει να δολοφονήσει τη σύζυγό του και, τελευταία, ένας σταρ των ριάλιτι σόου που αγαπήθηκε για την αμηχανία του απέναντι στην οικογενειακή ζωή.
Ο θάνατός του έρχεται λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά την αποχώρησή του από τη σκηνή. Στις 5 Ιουλίου, ο Όζμπορν επανενώθηκε με συγκρότημα Black Sabbath για πρώτη φορά από το 2005, για το Back to the Beginning: ένα αποχαιρετιστήριο συναυλία με τη συμμετοχή μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα του metal. «Ήμουν ξαπλωμένος για έξι χρόνια και δεν έχετε ιδέα πώς νιώθω», είπε στο κοινό εκείνο το βράδυ, αναφερόμενος στα σοβαρά προβλήματα υγείας του, όπως μια μορφή Πάρκινσον και πολυάριθμες χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη. «Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».
Γεννήθηκε στο Aston του Μπέρμιγχαμ το 1948, γιος δύο εργατών. Είχε μια δύσκολη παιδική ηλικία. Εκτός από το ότι ζούσε σε σχετική φτώχεια, σε ηλικία 11 ετών υπέστη επανειλημμένα σεξουαλική κακοποίηση από δύο αγόρια: «Ήταν τρομερό… Φαινόταν να συνεχίζεται για πάντα», είπε στο Mirror το 2003. Φυλακίστηκε επίσης για διάρρηξη: «Δεν ήμουν καλός σε αυτό. Ήμουν εντελώς άχρηστος», παραδέχτηκε το 2014.
Αυτό το βιομηχανικό περιβάλλον της εργατικής τάξης επηρέασε τον ήχο του μουσικού πρότζεκτ που καθόρισε τον Όζμπορν, τους Black Sabbath, των οποίων ο βαρύς ήχος έφερε επανάσταση στη βρετανική ροκ μουσική. «Θέλαμε να εκφράσουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τον κόσμο εκείνη την εποχή», δήλωσε ο μπασίστας της μπάντας, Geezer Butler, το 2017. «Δεν θέλαμε να γράφουμε χαρούμενα ποπ τραγούδια. Τους δώσαμε αυτό το βιομηχανικό αίσθημα».
Η μπάντα, που πήρε το όνομά της από μια ταινία τρόμου του Μπόρις Καρλόφ, με τον Τόνι Aιόμι στην κιθάρα και τον Μπίλι Γουόρντ στα ντραμς, κυκλοφόρησε το ομώνυμο ντεμπούτο της το 1970, ακολουθούμενο από άλλα άλμπουμ που θεωρούνται θεμέλια του heavy metal. Το Paranoid (1970) περιλάμβανε τα επιβλητικά τραγούδια Iron Man και War Pigs και έφτασε στην κορυφή των βρετανικών charts, ενώ ο κακοφωνικός, ψυχεδελικός ήχος του Master of Reality (1971) εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τον πιο αργό ήχο του doom metal.
Ο Όζμπορν ηχογράφησε άλλα πέντε επιτυχημένα άλμπουμ με το συγκρότημα, αλλά εξαρτήθηκε τόσο πολύ από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά που απολύθηκε το 1979 και αντικαταστάθηκε από τον Ronnie James Dio. Ο Όζμπορν επέστρεψε τελικά στο συγκρότημα για το άλμπουμ 13 του 2013, το οποίο κατέκτησε την κορυφή των charts στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι Black Sabbath πραγματοποίησαν επίσης περιοδεία, δίνοντας την τελευταία τους συναυλία στο Μπέρμιγχαμ στις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Το πιο διαβόητο σκηνικό της καριέρας του ήρθε το 1982, όταν δάγκωσε το κεφάλι μιας νεκρής νυχτερίδας που πίστευε ότι ήταν σκηνοθετημένο, ενώ έδινε συναυλία στο Ντε Μόιν της Αϊόβα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικό εμβολιασμό κατά της λύσσας.
Στη δεκαετία του ’80 και του ’90, είχε περιστασιακές επιτυχίες στο Top 40 του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένων των Bark at the Moon (1983) και Perry Mason (1995). Τελικά έφτασε στο νούμερο 1 το 2003 με το Changes, ένα ντουέτο με την 34χρονη κόρη του.
Το 1982, παντρεύτηκε τη Σάρον, η οποία είχε αρχίσει να διαχειρίζεται τη σόλο καριέρα του μετά τη γνωριμία τους τρία χρόνια νωρίτερα. Η επιχειρηματική της διορατικότητα σε συνδυασμό με τη διαρκή δημοτικότητά του τους βοήθησε να συγκεντρώσουν τεράστια περιουσία. Το Ozzfest, το φεστιβάλ μέταλ μουσικής που ίδρυσε η Σάρον το 1996, περιόδευσε στις Η.Π.Α. τα περισσότερα χρόνια και είχε επίσης εμφανίσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία. Το ζευγάρι, με περιουσία 196 εκατομμύρια δολάρια (157 εκατομμύρια λίρες), ήταν στο νούμερο 17 της λίστας του Sunday Times για τους πλουσιότερους μουσικούς της Βρετανίας το 2018.
Το 1989, συνελήφθη για απόπειρα δολοφονίας της Σάρον, την οποία στραγγάλισε ενώ ήταν μεθυσμένος. Ο ίδιος διηγήθηκε το περιστατικό σε συνέντευξη το 2007: «Ξύπνησα σε ένα μικρό κελί με ανθρώπινα περιττώματα στους τοίχους και σκέφτηκα: «”Τι στο διάολο έκανα τώρα;”… [Ένας αστυνομικός] μου διάβασε ένα κομμάτι χαρτί και είπε: “Κατηγορείσαι για απόπειρα δολοφονίας της κυρίας Σάρον Όζμπορν». Δεν μπορώ να σου περιγράψω πώς ένιωσα. Απλά έμεινα άναυδος». Το ζευγάρι συμφιλιώθηκε αργότερα, αν και χώρισε ξανά για λίγο το 2016, μετά την απιστία του Όζι με μια κομμώτρια.
Το 2019, ο Όζμπορν πραγματοποίησε την τελευταία του παγκόσμια περιοδεία, με τίτλο No More Tours 2. (Ανακοίνωσε για πρώτη φορά την αποχώρησή του το 1992 με την περιοδεία No More Tours, αλλά αργότερα αναίρεσε την απόφασή του.) Η ασθένεια τον ανάγκασε να αναβάλει τις ευρωπαϊκές συναυλίες του το 2020. «Φαίνεται ότι από τον Οκτώβριο, ό,τι αγγίζω γίνεται σκατά», είπε σε μια συγγνώμη, είχε επίσης περάσει χρόνο στο νοσοκομείο για να λάβει θεραπεία για μια λοίμωξη στο χέρι του.
Το 2020 ανακοίνωσε ότι του είχε διαγνωστεί Πάρκινσον και το 2022 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη, μετά από μια πτώση το 2019 που επιδείνωσε τους προηγούμενους τραυματισμούς του από το quad biking. Το 2023, ακύρωσε την περιοδεία του στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη λόγω «σωματικής αδυναμίας», περιγράφοντας «τρεις χειρουργικές επεμβάσεις, θεραπείες με βλαστικά κύτταρα, ατελείωτες συνεδρίες φυσιοθεραπείας και, πιο πρόσφατα, πρωτοποριακή θεραπεία Cybernics (HAL)».
Πηγή: athensvoice.gr