Τεχνολογία

Πέθανε ο εφευρέτης της μπαταρίας ιόντων λιθίου, John Goodenough

Την τελευταία του πνοή άφησε ο John Goodenough (Τζον Γκούντιναφ) σε ηλικία 100 ετών, την περασμένη Κυριακή, όντας το πρόσωπο-κλειδί πίσω από την εφεύρεση της μπαταρίας ιόντων λιθίου, μιας τεχνολογίας που έμελλε να αλλάξει την τεχνολογία και τις φορητές συσκευές. Μέχρι και σήμερα όλες οι μπαταρίες των σύγχρονων ηλεκτρονικών ειδών όπως τα laptop και τα smartphones διαθέτουν μπαταρίες με την τεχνολογία που ανέπτυξε αυτός και η ομάδα επιστημόνων του.

Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε το Πανεπιστήμιο του Texas στο Austin, εκεί όπου εργαζόταν ως καθηγητής μηχανικής επί 37 χρόνια. Ο θάνατός του επήλθε ένα μήνα πριν τα 101α γενέθλιά του.

Λίγα λόγια για τη ζωή του John Goodenough

Γεννημένος στη Jena της Γερμανίας τον Ιούλιο του 1922 από Αμερικανούς γονείς, ο Dr. Goodenough μεγάλωσε στις βορειοανατολικές ΗΠΑ και υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό ως μετεωρολόγος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, καθώς και διδακτορικό στη φυσική από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ήταν παντρεμένος με την Irene Wiseman, η οποία απεβίωσε το 2016.

Τον Αύγουστο του 2019 είχε λάβει το Νόμπελ Χημείας στα 97 του χρόνια και ήταν, από τότε μέχρι και την ημέρα του θανάτου του, ο γηραιότερος εν ζωή κάτοχος βραβείου Νόμπελ. Το βραβείο είχε μοιραστεί μαζί με τον Βρετανό Stanely Whittingham και τον Ιάπωνα Akira Yoshino, για την συνεισφορά τους στην έρευνα για τις μπαταρίες ιόντων-λιθίου.

Οι ανακαλύψεις του “βελτίωσαν τη ζωή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε ο Hay Hartzell, πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Texas. “Ήταν ηγέτης στην αιχμή της επιστημονικής έρευνας καθ’ όλη τη διάρκεια των πολλών δεκαετιών της καριέρας του και δεν έπαψε ποτέ να αναζητά καινοτόμες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας”. Ο Dr. Goodenough ξεκίνησε την καριέρα του στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, όπου εργάστηκε επί 24 χρόνια και συνέβαλε στην ανάπτυξη της μνήμης τυχαίας προσπέλασης για τους υπολογιστές.

Εκεί, έγινε ένας από τους θεμελιωτές της σύγχρονης θεωρίας του μαγνητισμού, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Ερωτηθείς από τον John Humphrys του BBC το 2016 σχετικά με το πώς είναι να ξέρει ότι οι ανακαλύψεις σου έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής των ανθρώπων, ο Dr. Goodenough είπε ότι “δεν το σκέφτεται πολύ”.

“Είμαι πολύ ικανοποιημένος που έχω προσφέρει κάτι στους ανθρώπους αυτού του κόσμου”, είχε δηλώσει επίσης. Μάλιστα, τότε είχε αστειευτεί ο ίδιος με το γεγονός ότι δεν είχε κινητό τηλέφωνο επειδή “δεν του άρεσε να τον ενοχλούν”.

Πρόσφατα, ο Dr. Goodenough και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο του Τέξας είχαν ερευνήσει νέους τρόπους αποθήκευσης ενέργειας, όπως μέσω μιας μπαταρίας από γυαλί.

Πηγή: unboxholics.com

Related posts

Το Spotify φέρνει επιτέλους ένα χαρακτηριστικό που ήθελαν όλοι

TEO

Google Chrome: Διορθώνει από μόνος του ένα από τα πιο εκνευριστικά λάθη των χρηστών

TEO

Η Google ανακοίνωσε και επίσημα το Pixel Watch

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies