Ο καλλιτεχνικός κόσμος αντιδρά στην πρόσφατη αλλαγή της νομοθεσίας της Αγγλίας περί ΑΙ και πνευματικών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξετάζει αυτή τη στιγμή την τροποποίηση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων, προκειμένου να επιτρέψει στους προγραμματιστές AI να χρησιμοποιούν το περιεχόμενο των δημιουργών που υπάρχει στο διαδίκτυο, για να αντλούν δεδομένα και κείμενα με σκοπό την ανάπτυξη των μοντέλων τους.
Ο Paul McCartney έχει επικρίνει τις προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι αν υλοποιηθούν, θα επιτρέψουν στην τεχνητή νοημοσύνη να εκμεταλλεύεται τους καλλιτέχνες κάτι που θα οδηγήσει σε «απώλεια δημιουργικότητας».
Η νομοθεσία δίνει στους καλλιτέχνες ή δημιουργούς μια «δυνατότητα εξαίρεσης», ωστόσο έχουν επικριθεί από πολλούς, οι οποίοι πιστεύουν ότι είναι αδύνατο για έναν μεμονωμένο καλλιτέχνη να ενημερώσει χιλιάδες διαφορετικούς παρόχους υπηρεσιών AI ή να παρακολουθήσει πού καταλήγει το έργο του σε όλο το διαδίκτυο.
Το πρώην μέλος των Beatles εξέφρασε τη διαφωνία του με τις προτεινόμενες αλλαγές, λέγοντας ότι θα μπορούσαν να αφαιρέσουν το οικονομικό κίνητρο για τους καλλιτέχνες να δημιουργούν και να προκαλέσουν «απώλεια δημιουργικότητας».
«Όταν ήμασταν παιδιά στο Λίβερπουλ, βρήκαμε μια δουλειά που αγαπούσαμε, αλλά που επίσης πλήρωνε τους λογαριασμούς», δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή στην Laura Kuenssberg. «Έρχονται νέοι άνθρωποι, αγόρια και κορίτσια, γράφουν ένα όμορφο τραγούδι, αλλά δεν το κατέχουν και δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Και οποιοσδήποτε το θέλει μπορεί να το αντιγράψει».
«Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα πάνε κάπου… Κάποιος πληρώνεται, οπότε γιατί να μην είναι ο άνθρωπος που κάθισε και έγραψε το Yesterday;»
Στη συνέχεια, ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αλλαγές, λέγοντας: «Εμείς είμαστε ο λαός, εσείς είστε η κυβέρνηση! Πρέπει να μας προστατεύετε. Αυτός είναι ο ρόλος σας».
Σε μια νέα συνέντευξή του στην Sunday Times, ο John υποστήριξε τα σχόλια του McCartney, λέγοντας: «Τα πράγματα έχουν μπει σε κίνηση για να επιτραπεί στις εταιρείες AI να παραβιάσουν τους παραδοσιακούς νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων που προστατεύουν τα εισοδήματα των καλλιτεχνών».
Ο John συνέχισε: «Αυτό θα επιτρέψει στις παγκόσμιες μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να αποκτούν δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στο έργο των καλλιτεχνών προκειμένου να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη τους και να δημιουργήσουν ανταγωνιστική μουσική. Αυτό θα αραιώσει και θα απειλήσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη των νέων καλλιτεχνών. Η κοινότητα των μουσικών το απορρίπτει ολοκληρωτικά».
Στη συνέχεια, δήλωσε ότι είναι «πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους και ανερχόμενους μουσικούς να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά στη βιομηχανία, λόγω των προκλητικών οικονομικών καταστάσεων, όπως οι αυξημένες δαπάνες για περιοδείες».
Ο John πρόσθεσε: «Χωρίς μια αυστηρή και ισχυρή προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων που επιτρέπει στους καλλιτέχνες να κερδίζουν τα σκληρά κερδισμένα χρήματα από τη μουσική τους, το μέλλον της Βρετανίας ως ηγέτιδας στον τομέα των τεχνών και της δημοφιλούς κουλτούρας κινδυνεύει σοβαρά».
Πηγή: avopolis.gr