Η CATL, η κορυφαία εταιρεία παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα, παρουσίασε τη νέα γενιά συσσωρευτών της η οποία επιτρέπει εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση.
Η αύξηση πωλήσεων και η διάδοση των αμιγώς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων -επιβατικών και επαγγελματικών- εξαρτάται και από την ικανότητα της μπαταρίας τους να δίνουν μεγάλη αυτονομία και να φορτίζουν πολύ σύντομα.
Η κινεζική CATL (Contemporary Amperex Technology Co. Limited) είναι η κορυφαία εταιρεία του κλάδου παραγωγής μπαταριών και φροντίζει να εξελίσσει συνεχώς την τεχνολογία τους.
Στην εκδήλωση «Ημερίδα Τεχνολογίας 2025» που διοργανώθηκε για να δείξει τα πρόσφατα επιτεύγματά της αποκάλυψε μια σειρά προηγμένων λύσεων που αναμένεται να ενσωματωθούν σύντομα σε μοντέλα παραγωγής.

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά μπαταριών Shenxing οι οποίες επιτρέπουν εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση, ένα νέο σύστημα διπλής ισχύος για ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και συσσωρευτές ιόντων νατρίου σχεδιασμένους για τη βελτιωμένη απόδοσή τους σε ψυχρό περιβάλλον.
Όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης οι μπαταρίες Shenxing δεύτερης γενιάς θα επιτρέπουν τη φόρτισή τους με ενέργεια ικανή να επιτρέπει αυτονομία 520 χλμ. μόλις σε πέντε λεπτά της ώρας!
Αυτό σημαίνει την πλήρωσή τους με ισχύ που φτάνει ταχύτητα 2,5 χλμ./δευτερόλεπτο. Συγκριτικά, η αντίστοιχη μπαταρία της BYD στο ίδιο χρονικό διάστημα γεμίζει με ενέργεια ικανή να δώσει αυτονομία 400 χλμ.

Θυμίζουμε ότι η CATL παρουσίασε την πρώτη γενιά των συσσωρευτών Shenxing, το 2023. Τότε, αυτές χρειάζονταν 10 λεπτά της ώρας για να πληρωθούν με ενέργεια ικανή να κινήσει το όχημα για 400 χλμ.
Όπως είπαν τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας οι νέες μπαταρίες επιτυγχάνουν συνολική θεωρητική αυτονομία έως και 800 χλμ. με μία φόρτιση και μπορούν να φορτίσουν από το 5%-80% σε 15 λεπτά της ώρας, ακόμα και σε θερμοκρασίες έως και -10 βαθμούς Κελσίου.
Πέραν της νέας γενιάς των μπαταριών Shenxing η CATL παρουσίασε επίσης τη καινούργια τεχνολογία «Freevoy Dual Power Battery», η οποία επιτρέπει τη συνύπαρξη δύο συστοιχιών μπαταριών σε ένα όχημα.

Η αρχιτεκτονική αυτή διαχωρίζεται σε δύο ανεξάρτητες ζώνες με διαφορετικά χημικά στοιχεία. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια διάταξη με πρωτεύων και δευτερεύων συσσωρευτή.
Ο βοηθητικός συσσωρευτής δεν χρησιμοποιεί γραφίτη, μειώνοντας έτσι το κόστος και τον όγκο του, αλλά φορτίζει μια αργά σε σχέση με τον πρώτο και διαθέτει μικρότερο κύκλο ζωής, καθώς ενεργοποιείται μόνο όταν εξαντληθεί η κύρια μπαταρία.
Η συνδυαστική τυποποιημένη αυτονομία τους μπορεί να ξεπεράσει τα 1.500 χλμ. καθιστώντας την καινούργια τεχνολογία εφάμιλλη με τις πλέον αποδοτικές υβριδικές λύσεις που εφαρμόζονται σε κάποια οχήματα με θερμικό κινητήρα. Η παραγωγή της προβλέπεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων 2-3 ετών.
Τέλος, οι άνθρωποι της CATL παρουσίασαν και την τελική μορφή των μπαταριών ιόντων νατρίου οι οποίες θα μπουν σε διαδικασία παραγωγής στο τέλος του 2025.

Αυτές έχουν καλύτερη απόδοση σε χώρες με ψυχρό κλίμα και αναμένεται να αντικαταστήσουν τόσο τις κλασικές μπαταρίες μολύβδου οξέος σε αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, όσο και τις τύπου LFP σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα και σε οχήματα με υβριδική διάταξη, κυρίως Plug-in Hybrid.
Σύμφωνα με την κινεζική εταιρεία, αυτοί οι συσσωρευτές είναι ασφαλείς ακόμα και σε ακραίες συνθήκες, όπως σε περίπτωση διάτρησης, ανάφλεξης ή ακόμα και έκρηξης.
Η ενεργειακή τους πυκνότητα επιτρέπει αυτονομία άνω των 200 χλμ. σε Plug-in Hybrid ενώ η διάρκεια ζωής τους φτάνει τους 10.000 κύκλους φόρτισης. Όπως ανακοινώθηκε, σε θερμοκρασία -30 βαθμούς Κελσίου μπορούν να φορτίσουν από 30%-80% σε μόλις μισή ώρα, ενώ λειτουργούν κανονικά ακόμα και στους -40 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: newsauto.gr