Music News

Οι Leibach το πρώτο ξένο γκρουπ που θα εμφανιστεί στην Ουκρανία μετά την εισβολή

«Λένε ότι ενώ τα όπλα μιλούν, η τέχνη σιωπά. Δεν συμφωνούμε με αυτό», δηλώνει το σλοβενικό συγκρότημα.

Το ανατρεπτικό σλοβενικό industrial συγκρότημα Laibach θα είναι το πρώτο ξένο γκρουπ που θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Κίεβο, ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το συγκρότημα θα εμφανιστεί στο Μπελ Ετάζ Μιούζικ Χολ στις 31 Μαρτίου, με τη συναυλία να τιτλοφορείται Eurovision, μια αναφορά στο γεγονός ότι ο δημοφιλής διαγωνισμός τραγουδιού τον κέρδισε η Ουκρανία το 2022 δεν θα φιλοξενηθεί στη νικήτρια χώρα φέτος, αλλά στο Λίβερπουλ.

Σε ανακοίνωσή του, το συγκρότημα είπε: «Ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη ετοιμάζεται να γιορτάσει την ιδέα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης στις 9 Μαΐου στο Λίβερπουλ, οι Laibach πηγαίνουν τη Eurovision πίσω στην Ουκρανία, όπου ανήκει και όπου το μόνο αληθινό και αληθινό όραμα της Ευρώπης λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή». Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Μιλώντας στον Guardian μέσω email, πρόσθεσαν: «Λένε ότι ενώ τα όπλα μιλούν, η τέχνη σιωπά. Δεν συμφωνούμε με αυτό. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα τέχνης και μουσικής δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ακόμη και στις πιο αφόρητες εποχές του Ολοκαυτώματος, η τέχνη έδωσε νόημα και δύναμη στη ζωή, για να αντισταθείς στη βία του πολέμου».

Το συγκρότημα πραγματοποίησε δύο συναυλίες στο Σεράγεβο το 1995, όταν η πόλη πολιορκήθηκε από τις σερβοβόσνιες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. «Γνωρίζουμε λοιπόν τη σημασία της αντίστασης στην ψυχολογία της βίας και της σύγκρουσης με πολιτική στάση και υποστηρίζοντας την κανονική ζωή, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό στο δεδομένο πλαίσιο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον κυνισμό του πολέμου ή στον κυνισμό των στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου να μετατρέψει τη ζωή μας εντελώς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Οι Laibach σχηματίστηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1980. Το σχήμα έγινε γρήγορα αμφιλεγόμενο για την παράλογη (αλλά εσκεμμένα ανεξιχνίαστη) χρήση φασιστικού συμβολισμού και των εικόνων ολοκληρωτισμού, φορώντας στρατιωτικές στολές στη σκηνή και χρησιμοποιώντας ρυθμούς που μοιάζουν με μιλιταριστική παρέλαση, σε αυτό που αργότερα περιέγραψαν ως «μια ντανταϊστική περιπέτεια».

Μετακόμισαν στο Λονδίνο το 1984 αφού τους απαγόρευσαν να εμφανιστούν στη χώρα τους, αν και αργότερα αγκαλιάστηκαν από τη Σλοβενία μετά την ανεξαρτησία της. Το κουιντέτο έχει ηχογραφήσει μια σειρά από ιδιότυπες διασκευές, δίνοντας τη δική τους ερμηνεία σε χιτ της Europop, εθνικούς ύμνους, το άλμπουμ των Beatles «Let It Be», το soundtrack του «Sound of Music» και πολλά άλλα. Το 2015, το συγκρότημα έγινε ένα από τα πρώτα -και σίγουρα τα πιο υψηλού προφίλ- μη κορεατικά συγκροτήματα που εμφανίστηκαν στη Βόρεια Κορέα.

Σε περαιτέρω σχόλια στον Guardian, η ομάδα στηλίτευσε τη σύγκρουση στην Ουκρανία ως «έναν κυνικό πόλεμο γεωστρατηγικών συμφερόντων των υπερδυνάμεων, του χρηματοοικονομικού κεφαλαίου και της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Πηγή: athensvoice.gr

Related posts

Σακίρα: Σπάει ρεκόρ στο YouTube το τραγούδι που κοροϊδεύει τον «πρώην», Ζεράρ Πικέ

TEO

Οι Πυξ Λαξ επιστρέφουν για μία συναυλία στον Λυκαβηττό

TEO

Η Emma Shapplin ζωντανά στο Θέατρο Γης

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies