Auto & Moto

Οι κινητήρες που δουλεύουν στις υψηλότερες σ.α.λ.

Τώρα που οι κινητήρες εσωτερικής καύσης βρίσκονται στην αποδρομή τους για να δώσουν χώρο στους ηλεκτρικούς, βάζουμε σε μια λίστα τους βενζινοκινητήρες που από το εργοστάσιο δούλευαν στις υψηλότερες σ.α.λ.

Ο ήχος ενός κινητήρα εσωτερικής καύσης, όταν δουλεύει σε πολύ υψηλές στροφές, είναι μια απόλαυση που όσα χρόνια και αν περάσουν, δεν θα ξεπεραστεί.

Τα αυτοκίνητα που έχουμε συγκεντρώσει εδώ, είναι εκείνα που είχαν από το εργοστάσιο τη δυνατότητα να «στροφάρουν» ψηλά, χαρίζοντας εκτός της υψηλής απόδοσης και μια ηχητική χροιά αξέχαστη για όσους την έχουν απολαύσει από κοντά.

Στην ιστορία της αυτοκίνησης, αντικειμενικά, καταγράφονται μοντέλα με πολύ υψηλές σ.α.λ. (πάνω από 40.000 σ.α.λ. και όχι, δεν είναι γραμμένο εκ παραδρομής) που είχαν στροβιλοσυμπιεστές αεροπλάνων για κινητήρα. Εμείς ωστόσο, είπαμε να «μείνουμε» στις πιο «γήινες» επιλογές.

Lamborghini Huracan STO – 8.500 σ.α.λ.

Με τις λέξεις «Super Trofeo Omolagata» στο όνομά της, η Lamborghini Huracan STO φροντίζει να διατυμπανίσει το πόσο ξεχωριστή είναι.

Στην καρδιά αυτού του μοντέλου που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε πίστα, βρίσκουμε τον ίδιο V10 με χωρητικότητα 5,2 λίτρων με τις υπόλοιπες εκδόσεις της Huracan, που όμως εδώ, έχει τον κόφτη των στροφών λειτουργίας στις 8.500 σ.α.λ.

Η απόδοση του κινητήρα εδώ, είναι 631 ίπποι, που βοηθούν την STO να κάνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 3,0 δευτερόλεπτα.

McLaren 570S – 8.500 σ.α.λ.

Ένας twin-turbo V8 3.799 κ.εκ. από την McLaren ήταν, είναι και θα είναι πάντα ξεχωριστός.

Στην προκειμένη περίπτωση, στην 570S, ανεβάζει στροφές έως και τις 8.500, αν και η μέγιστη απόδοση ισχύος των 562 ίππων, κάνει την εμφάνισή της στις 7.500 σ.α.λ.

Με την εξελιγμένη αεροδυναμική του αμαξώματος και τη συγκεκριμένη απόδοση από τον κινητήρα, η 570S καταφέρνει να σταματήσει το χρονόμετρο στα 3,1 δευτερόλεπτα φτάνοντας στα 100 χλμ./ώρα από στάση, ενώ η τελική της ταχύτητα είναι 328 χλμ./ώρα.

Audi R8 V10 – 8.700 σ.α.λ.

Ο κινητήρας V10 του Audi R8, μπορεί να είναι ο ίδιος με εκείνον της Lamborghini Huracan αλλά η μητρική εταιρεία θέλησε να δώσει το «κάτι παραπάνω» στο δικό της μοντέλο. Κάπως έτσι εξηγείται το ότι εδώ, ο V10 των 5,2 λίτρων «στροφάρει» 200 σ.α.λ. περισσότερο.

Η μέγιστη τιμή της ισχύος, οι 562 ίπποι, κάνουν την εμφάνισή τους στις 8.000 σ.α.λ. και σύμφωνα με την Audi, το κάθε έμβολο στον κινητήρα, κινείται με ταχύτητα που ξεπερνά τα 100 χλμ./ώρα.

Ferrari F12tdf – 8.900 σ.α.λ.

Μια από τις τελευταίες ατμοσφαιρικές εφαρμογές σε μοντέλο της Ferrari, είναι και αυτή του V12 στην F12tdf.

Με χωρητικότητα 6.262 κ.εκ. και απόδοση 770 ίππους, είναι αξιοθαύμαστο που η μέγιστη ένδειξη στο στροφόμετρο που μπορεί να δει ο οδηγός πως «σκαρφαλώνει» ο δείκτης, είναι οι 8.900 σ.α.λ.

Ο κινητήρας ζυγοσταθμίστηκε προσεκτικά στο εργοστάσιο για τη μείωση της μηχανικής τριβής και χρησιμοποίησε ελαφρύτερα υλικά για ορισμένα από τα εσωτερικά εξαρτήματά του.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, η λειτουργία να προκαλεί έναν ήχο από άλλο πλανήτη, ενώ παραμένει εξαιρετικά ομαλή για τους επιβάτες.

Honda S2000 – 8.900 σ.α.λ.

Το Honda S2000 είναι το καλύτερο παράδειγμα για όσους θέλουν να επιχειρηματολογήσουν υπέρ των κινητήρων που «στροφάρουν» ψηλά αλλά δεν κοστίζουν όσο τα τυπικά supercars.

Στο λανσάρισμά του το 1999 το μοτέρ της Honda ήταν αυτό με την υψηλότερη απόδοση ισχύος ανά λίτρο χωρητικότητας, σημειώνοντας το εκπληκτικό για την εποχή 120 PS/lt.

Ο κινητήρας της Honda που εφοδίαζε το S2000, ήταν ο δεύτερος δίλιτρος που είχε τότε η Ιαπωνική εταιρεία στη γκάμα της (ο άλλος ήταν στο Civic Type R με 200 ίππους). Το 2004, η Honda μείωσε από τις 8.900 στις 8.200 σ.α.λ. το όριο περιστροφής του κινητήρα.

Ferrari 458 – 9.000 σ.α.λ.

Η Ferrari 458 έκανε μεγάλη εντύπωση το 2009 που παρουσιάστηκε, αντικαθιστώντας την F430.

Λόγω σχεδίασης η 458 ήταν τελείως διαφορετική σε σχέση με το μοντέλου που αντικαθιστούσε και η Ferrari είχε ένα λόγο ακόμα να την κάνει να φαίνεται ξεχωριστή. Ο V8 κινητήρας των 4,5 λίτρων, εμφάνιζε απόδοση 562 ίππων και έφτανε τις 9.000 σ.α.λ. πριν επέμβει ο κόφτης.

Οι μηχανικοί της Ferrari, για να «βοηθήσουν» τον κινητήρα να περιστρέφεται τόσο γρήγορα, τοποθέτησαν έμβολα επικαλυμμένα με γραφίτη για να περιορίσουν την τριβή μέσα στους κυλίνδρους.

Lexus LFA – 9.000 σ.α.λ.

Το LFA έχει έναν V10 κινητήρα 4,8 λίτρων που «στρόφαρε» μέχρι τις 9.000 σ.α.λ. αποδίδοντας 553 ίππους.

Αυτός ο κινητήρας εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Yamaha, από την οποία «ήρθε» η τεχνογνωσία για τη χρήση τιτανίου στις μπιέλες και στις βαλβίδες, προκειμένου να μειωθεί το βάρος και η μάζα παλινδρόμησης.

Αυτός είναι ο λόγος και για την επιλογή κινητήρα V10 και όχι V8, καθώς έτσι τα έμβολα είναι μικρότερα.

Porsche 911 (991) GT3 – 9.000 σ.α.λ.

Ο κινητήρας με τη χωρητικότητα των 4,0 λίτρων στην προκειμένη περίπτωση, ακουμπά στις 9.000 σ.α.λ. και ταιριάζει ιδανικά στο προφίλ του μοντέλου που έχει προορισμό τις πίστες όλου του κόσμου.

Η μέγιστη τιμή της ισχύος έρχεται στις 8.400 σ.α.λ. κάτι που σημαίνει πως ο οδηγός έχει λίγο ακόμα περιθώριο να απολαμβάνει την ηχητική χροιά του boxer, πριν αλλάξει ταχύτητα.

Δεν είναι επίσης τυχαίο το ότι ο κινητήρας είναι κατασκευασμένος στην ίδια γραμμή παραγωγής με εκείνους των αγωνιστικών που φροντίζει το τμήμα Motorsport της Porsche.

Ferrari LaFerrari – 9.250 σ.α.λ.

Ο κινητήρας της LaFerrari βασίζεται στην ίδια βασική μονάδα με εκείνον της F12tdf αλλά η Ferrari δεν επρόκειτο ποτέ να αφήσει το υβριδικό σύνολο του κορυφαίους της μοντέλου να έχει κοινά χαρακτηριστικά με κάποιο άλλο της γκάμας.

Ο V12 των 6,3 λίτρων συνδυάστηκε με ακόμη ελαφρύτερα εσωτερικά εξαρτήματα και το όριο στροφών αυξήθηκε στις 9.250 σ.α.λ. με τη μέγιστη ισχύ των 900 ίππων να εμφανίζεται στις 9.000 σ.α.λ.

Η απόδοση αυτή, έκανε δυνατή την επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 3,0 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα του αυτοκινήτου ήταν τα 350 χλμ./ώρα.

Mazda RX-8 – 9.500 σ.α.λ.

Οι περιστροφικοί κινητήρες προσφέρονται για υψηλούς ρυθμούς περιστροφής καθώς δεν υπάρχουν έμβολα που ανεβοκατεβαίνουν.

Ο τριγωνικός ρότορας που περιστρέφεται γύρω από έναν κεντρικό άξονα, είναι μια διάταξη που εκ των πραγμάτων επιτρέπει τη λειτουργία σε υψηλές σ.α.λ. Ο κινητήρας Wankel, είναι μια «ιδιαιτερότητα» που μας απασχόλησε αποκλειστικά χάρη στη Mazda, η οποία για πάρα πολλές δεκαετίες είχε μια τέτοια πρόταση στη γκάμα της.

Η τελευταία ήταν εκείνη του RX-8 που ήταν διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις απόδοσης: 192 και 240 ίππων. Σε εκείνη με τη μεγαλύτερη απόδοση, το όριο περιστροφής του κινητήρα, είναι το δυσθεώρητο νούμερο των 9.500 σ.α.λ.

Murray T50 – 12.100 σ.α.λ.

Ο Gordon Murray έχει αποδείξει πως ποτέ δεν κάνει «μισές δουλειές» οπότε όταν αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του υπεραυτοκίνητο, το T50, έπρεπε να έχει ένα δικό του ατμοσφαιρικό κινητήρα V12.

Η Cosworth Engineering σχεδίασε τον κινητήρα με χωρητικότητα 3,9 λίτρων, ο οποίος ακούγεται και ανεβάζει στροφές, σαν κινητήρας από μονοθέσιο της Formula 1 της δεκαετίας του 1990, καθώς φτάνει στη μέγιστη ένδειξη των 12.100 σ.α.λ.

Ο κινητήρας αποδίδει 650 ίππους που μπορεί να ακούγονται «λίγοι», είναι όμως ότι πρέπει για το μοντέλο με το πραγματικά συγκρατημένο βάρος, που είναι μόλις 964 κιλά.

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Το μακρύτερο αυτοκίνητο στον κόσμο διαθέτει τζακούζι, ελικοδρόμιο και…26 τροχούς

TEO

Συμφωνία Qualcomm με Volvo-Honda-Renault

TEO

QJMOTOR SRK 400 – Test

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies