Τί είναι και πώς δουλεύει;
Αρκετοί χρήστες Twitter άρχισαν να ψάχνουν εναλλακτικές πλατφόρμες μετά την απόκτηση της εταιρίας από τον Elon Musk και μία από αυτές που επωφελήθηκε πιο πολύ από το κύμα φυγής του Twitter, είναι το Mastodon. Το νέο κοινωνικό δίκτυο μετρά πλέον 1 εκατομμύριο χρήστες, με τους 490.000 να έχουν προστεθεί μόλις την προηγούμενη εβδομάδα.
Εμφανισιακά, το Mastodon μοιάζει αρκετά με το Twitter. Έχει μπλε χρώμα, οι χρήστες ακολουθούν άλλους χρήστες, ανεβάζουν posts τα οποία αποκαλούνται “toots” και μπορούν να απαντήσουν σε αυτά, να κάνουν like και re-post.
Κάτω από το καπό όμως, η μηχανή λειτουργεί διαφορετικά. Όταν εγγράφεται ένας χρήστης πρέπει να διαλέξει server. Οι servers έχουν πολλές θεματολογίες, μπορεί να είναι χώρας, πόλης ή ενδιαφέροντος. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία τι θα διαλέξετε βέβαια επειδή μπορείτε να επικοινωνείτε με χρήστες από άλλους servers. Απλά σας δίνει ένα σημείο εκκίνησης σε μία κοινότητα που έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με εσάς. Ο server που θα διαλέξετε θα αναφέρεται και στο όνομά σας, για παράδειγμα @name@mastodonapp.uk.
Το ενδιαφέρον με το Mastodon είναι πως δεν ανήκει σε κάποια εταιρία. Κάθε server ανήκει σε διαφορετικό άνθρωπο και οργανισμούς και όλοι οι διαφορετικοί servers συνολικά αποτελούν ένα συλλογικό δίκτυο. Πρόκειται δηλαδή για ένα πραγματικά αποκεντρωμένο social media. Αυτό βέβαια έχει και τα μειονεκτήματά του, αφού αν κάποιος κάτοχος του server αποφασίσει να τον εγκαταλείψει, χάνετε το account σας. Το Mastodon βέβαια ζητά από τους κατόχους servers ειδοποίηση τριών μηνών στους χρήστες πριν να τον κλείσουν.
Κάθε server έχει τους δικούς του κανόνες, ενώ μερικοί δεν έχουν κανένα περιορισμό. Κάποιοι επιλέγουν να μη συνδεθούν με άλλους οι οποίοι έχουν μεγάλο αριθμό bots ή αρκετό περιεχόμενο μίσους. Δεν υπάρχουν διαφημίσεις αλλά ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στο να γράψετε κάτι για να προωθήσετε την επιχείρησή σας. Η χρήση του Mastodon είναι δωρεάν, αν και μερικοί servers ζητάνε δωρεές.
Πηγή: unboxholics.com