Auto & Moto

Οδηγούμε το Skoda Elroq στην Ισπανία

Με το νέο Elroq η Skoda αναβαθμίζει την εικόνα της, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε τεχνολογία, χωρίς βέβαια να θυσιάσει στο ελάχιστο την πρωτότυπη σχεδίαση και κυρίως τα υψηλότατα επίπεδα πρακτικότητας που προσφέρει. Στην Ελλάδα τον προσεχή Απρίλιο.

Δεν ξέρω πως θα βλέπουμε μετά από μια δεκαετία τη μαζική στροφή προς την ηλεκτροκίνηση, αλλά προς το παρόν είναι εντυπωσιακό το επίπεδο της τεχνολογίας που διαθέτουν τα σημερινά EV μοντέλα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία πλέον αποτελεί βασική προτεραιότητα για τους περισσότερους κατασκευαστές, γεγονός που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τη Skoda, με τους ιθύνοντες της εταιρείας να προγραμματίζουν μέχρι το 2030 το λανσάρισμα 6 συνολικά EV οχημάτων (δημοσιογράφος: Κώστας Χαριάτης).

Το βάπτισμα του πυρός για τον Τσέχο κατασκευαστή έγινε το 2020 με το Citigoe iV, όμως η εμπορική επιτυχία ξεκίνησε το 2021, με το Enyaq iV, ένα μοντέλο που μέσα σε διάστημα 12 μηνών είχε ήδη δεχθεί πάνω από 115.000 παραγγελίες, ενώ μετά από σχεδόν 4 χρόνια παρουσίας του στους δρόμους, ο παραπάνω αριθμός έχει ξεπεράσει τις 250.000, κάνοντάς το (για το 2024) το 4ο πιο καλοπουλημένο μοντέλο στην κατηγορία των EV’s για την Γηραιά Ήπειρο. Διόλου άσχημα, συμφωνείτε;

Απόλυτα ικανοποιημένα λοιπόν τα στελέχη της Skoda αποφάσισαν να εμπλουτίσουν την γκάμα με το Elroq, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το ηλεκτρικό alter ego του Karoq και που αποτελεί και την παρθενική εμφάνιση της εταιρείας στην πολυπληθή κατηγορία των κόμπακτ SUV’s.

Ήδη μία πρώτη οπτικά γεύση από το νέο Elroq είχαμε πάρει από την πανελλαδική στατική παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στο εμπορικό κέντρο Golden Hall.

Παρατηρώντας το, αυτό που γίνεται εύκολα διακριτό είναι η όμορφη και καλαίσθητη εξωτερική του εικόνα, που υιοθετεί για πρώτη φορά σε μοντέλο της Skoda τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία «Modern Solid».

Τα στοιχεία ταυτοποίησης με τη νέα εταιρική εικόνα είναι η εμπρός γυαλιστερή κλειστή μάσκα «Tech-Deck Face» που κρύβει επιμελώς τους αισθητήρες (ραντάρ και εμπρός κάμερα), ενώ νέος είναι και ο γραφικός χαρακτήρας του ονόματος της εταιρείας, με χαρακτηριστική την απουσία του θρυλικού εμβλήματος.

Η πίσω όψη είναι σίγουρα πιο αναγνωρίσιμη, για όσους έχουν στο μυαλό τους την αντίστοιχη εικόνα του Enyaq iV, ιδίως στη σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων, ενώ δεν λείπει και το πίσω σπόιλερ στο τελείωμα της οροφής, το οποίο συμβάλει μαζί με άλλα σχεδιαστικά στοιχεία, όπως τους εμπρός αεραγωγούς, τους εξωτερικούς καθρέπτες και τις ειδικές ζάντες στην βελτιστοποίηση του συνολικού αεροδυναμικού συντελεστή (Cd 0,26).

Το τελικό σχέδιο είναι άκρως δελεαστικό για τα δεδομένα της κατηγορίας, ιδίως στο εμπρός μέρος όπου τα εντυπωσιακά και μινιμαλιστικής λογικής φωτιστικά σώματα LED Matrix σε συνδυασμό με τις καθαρές λιτές γραμμές, δημιουργούν ένα σύνολο που κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις και το κάνει να ξεχωρίζει.

Σε ό,τι αφορά τις διαστάσεις, το Elroq έχει το μήκος οριακά πάνω από τα 4,44 μέτρα και μεταξόνιο που φτάνει τα 2.765 χλστ. Με αυτόν τον τρόπο η Skoda έχει καταφέρει κάτι πολύ έξυπνο, να το τοποθετήσει δηλαδή μεταξύ δύο κατηγοριών, προσφέροντας χώρους μεγαλύτερης κατηγορίας σε διαστάσεις αμαξώματος που δεν ξεφεύγει από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα compact SUV.

Το μεγάλο μεταξόνιο σε συνδυασμό με το επίπεδο δάπεδο και την απουσία τούνελ μετάδοσης, κάνουν ακόμα και 5 επιβάτες να καθίσουν μέσα στο Elroq πραγματικά σαν άρχοντες. Ο χώρος αποσκευών είναι αρκετά μεγάλος με 470 λίτρα που μπορεί να φτάσει τα 1.580 με την αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων.

Ο εσωτερικός διάκοσμος του Elroq είναι ιδιαίτερα ευχάριστος και με high-tech αέρα. Τα βασικά στοιχεία είναι ο μικρής διαγωνίου ψηφιακός πίνακας οργάνων που απεικονίζει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την κίνηση του αυτοκινήτου, ενώ στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει η οθόνη αφής 13 ιντσών του infotainment που διαθέτει και τεχνολογία SmartLink, μέσω της οποίας επιτρέπεται η χρήση και ο έλεγχος εφαρμογών smartphone μέσω της οθόνης.

Σε σχέση με το παρελθόν, το λογισμικό έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν καλύτερα γραφικά και ταχύτεροι χρόνοι απόκρισής στις εντολές, ενώ προαιρετικά ο οδηγός έχει στην διάθεσή του και ένα head-up display με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

Το ταμπλό διαθέτει καθαρές γραμμές και αφρώδη υλικά στο πάνω μέρος, υπογραμμίζοντας τον υψηλό δείκτη ποιότητας του τσέχικου SUV, με ανάλογα προσεγμένη συναρμολόγηση και φινίρισμα.

Επίσης, τα ανακυκλωμένα υφάσματα TechnoFil που επεξεργάζονται με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο αντικατοπτρίζουν την έμφαση των Τσέχων στη βιωσιμότητα.

Οι φυσικοί διακόπτες είναι ελάχιστοι, ενισχύοντας τη minimal αισθητική, ενώ το slider στη βάση της οθόνης για τον έλεγχο της έντασης του ήχου δεν μπορούμε να πούμε ότι προσφέρει πόντους στο θέμα της εργονομίας.

Καλά όλα αυτά, αλλά ποιο είναι το οδηγικό αποτύπωμα του νέου Elroq; Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα ταξιδεύουμε μέχρι την Μαγιόρκα της Ισπανίας. To τσέχικο SUV βασίζεται στην αρχιτεκτονική MEB και αρχικά θα είναι διαθέσιμο σε δύο εκδόσεις, την 50 και την 85, αμφότερες πισωκίνητες, ενώ μελλοντικά η γκάμα θα εμπλουτιστεί με δύο ακόμη, την 60 και την τετρακίνητη 85x. Τρία είναι τα μεγέθη μπαταρίας ιόντων λιθίου, η οποία είναι τοποθετημένη στο δάπεδο.

Το βασικό Elroq 50 είναι εφοδιασμένο με κινητήρα 170 ίππων και μπαταρία χωρητικότητας 55 kWh (net: 52 kWh) για θεωρητική μέση αυτονομία 375 χλμ. Εξοπλισμένο με μπαταρία 63 kWh (net: 59 kWh), το Elroq 60 έχει ισχύ 204 ίππων και μπορεί να καλύψει κατά μέσο όρο 403 χλμ. ενώ το κορυφαίο Elroq 80 με την μπαταρία των 82 kWh (net: 77 kWh) αποδίδει 286 ίππους και έχει αυτονομία 581 χλμ.(562 χλμ. για την τετρακίνητη 85x).

Το Skoda Elroq προσφέρεται με στάνταρ ενσωματωμένο AC φορτιστή 11 kW, ενώ ο χρόνος πλήρους φόρτισης εξαρτάται από τις συνθήκες φόρτισης και κυμαίνεται από πεντέμισι ώρες έως οκτώ ώρες.

Επιπλέον, υπάρχει δυνατότητα ταχείας DC φόρτισης, προσφέροντας σημαντική μείωση του χρόνου φόρτισης από 10% έως 80% σε μόλις 25 λεπτά σε DC 125 kW φορτιστή ή σε 28 λεπτά σε 175 kW (για την μπαταρία των 82 kWh), με ότι και αν σημαίνει αυτό για τη χρήση του αυτοκινήτου και σε μεγάλες εκτός αστικού ιστού διαδρομές.

Ξεκινήσαμε την οδήγηση επιλέγοντας την ισχυρότερη έκδοση του Elroq 85 ακολουθώντας την μεγαλύτερη σε χρονική διάρκεια και πιο τεχνική διαδρομή που περιλάμβανε αυτοκινητόδρομο, αλλά ως επί το πλείστον επαρχιακό δίκτυο.

Ένα από τα πρώτα στοιχεία εκτιμήσαμε έχει να κάνει με τον κύκλο στροφής. Με μόλις 9,3 μέτρα είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα μπορεί να στρίψει και να ελιχθεί σε στενούς δρόμους. Αυτό, σε συνδυασμό με την καλή περιμετρική ορατότητα, τη σχετικά υπερυψωμένη θέση οδήγησης και το αναπαυτικό κάθισμα, θα καλύψουν απόλυτα τα γούστα του μέσου οδηγού.

Το πλαίσιο είναι στιβαρό, κάτι αναμενόμενο καθώς αποτελεί τη βάση για πολλά από τα ηλεκτρικά μοντέλα του Ομίλου VW, ενώ παρά το υψηλό βάρος (2.119 κιλά), η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα ήταν επαρκής για να χαρίσει γρήγορες επιταχύνσεις, ενώ τα τρία επιπλέον επίπεδα ανάκτησης της ενέργειας, μέσω paddles πίσω από το τιμόνι, λειτουργούσαν επικουρικά στην επιβράδυνση.

Όσο για την οδική συμπεριφορά, το Elroq παρέμενε ακλόνητο, ακόμα και υπό πίεση. Η πρόσφυση στο ισπανικό οδόστρωμα ήταν εξαιρετική, χάρη στην πίσω κίνηση και στους μεγάλους τροχούς 20 ιντσών. Σημειωτέον πως το αυτοκίνητο στην συγκεκριμένη έκδοση διέθετε DCC (Dynamic Chassis Control) με πέντε προγράμματα.

Η ανάρτηση ήταν αρκετά ενδοτική με αποτέλεσμα να νιώθεις λίγο πιο έντονες τις κλίσεις του αμαξώματος ή το βούτηγμα στο δυνατό φρενάρισμα, χωρίς ωστόσο το παραμικρό δείγμα ασάφειας, ενώ τα ελαστικά οριοθετούσαν την πίεση που μπορούσα να περάσω μέσα στη στροφή.

Ωστόσο το ελαφρύ, ευχάριστο γλίστρημα που πρόκυπτε στις «ορμήσεις» μου ήταν απλά ένας τρόπος για να καταλάβω ότι το αυτοκίνητο δεν κάνει τα πάντα μόνο του.

Σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, στη διάρκεια της δοκιμής μας με μπόλικη χρήση επαρχιακών διαδρομών με σβέλτο ρυθμό -χωρίς καμία υποχώρηση σε ανέσεις όπως ο κλιματισμός- η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε κοντά στις 20 kWh/100 χλμ.

Περισσότερα βέβαια θα έχουμε να πούμε μέσα στο 2025, από τη δοκιμή μας στην ελληνική άσφαλτο. Προς το παρόν να πούμε ότι οι τιμές πώλησης έχουν ήδη ανακοινωθεί για την Ελλάδα, με την βασική έκδοση 50 να ξεκινά από τις 34.500 ευρώ, την μεσαία «60» από τις 38.900 ευρώ και την «85» από τις 44.900 ευρώ.

Τέλος, σημειώστε ότι στις τιμές δεν περιλαμβάνεται η κρατική επιδότηση, ενώ τα πρώτα αυτοκίνητα θα ξεκινήσουν να παραδίδονται τον προσεχή Απρίλιο.

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Aprilia Tuono 660: “Be a racer” με 95 ίππους και βάρος 183 κιλά

TEO

Το πρώτο μοντέλο της Fiat με V8 κινητήρα που έφερε μια μικρή επανάσταση

TEO

Τα δυνατότερα γυμνά έως 400 κυβικά

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies