Το μοντέλο που τα τελευταία 31 χρόνια αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Opel εισέρχεται αισίως στην 6η γενιά του και, όπως διαπιστώσαμε οδηγώντας το στην Πορτογαλία, δεν φαίνεται απλώς πολύ διαφορετικό, αλλά είναι και συνολικά πολύ ισορροπημένο
Η αλήθεια είναι ότι ποτέ ένα νέο Astra δεν ακολούθησε τη λογική της σχεδιαστικής εξέλιξης. Κάθε γενιά του δοκίμαζε νέες αισθητικές φόρμες, έκανε άλματα και όχι τα (ενίοτε διστακτικά) βήματα που ακολούθησε ο άσπονδος εχθρός που λέγεται Golf. Αλλά αυτή, η έκτη δηλαδή, γενιά πραγματικά έσπασε ακόμα και τους όποιους αδρούς σχεδιαστικούς δεσμούς ένωναν το γενεαλογικό δέντρο.
Μιλάμε για μια σαφώς πιο τολμηρή προσέγγιση, στο όριο του μοντερνισμού, με ξεκάθαρες επιρροές από το επίσης τολμηρό Mokka, αλλά ακόμα πιο καθαρές αναλογίες, από αυτές που όταν ορίζονται σωστά καθιστούν τα χάτσμπακ μοντέλα τα πιο ελκυστικά στο μάτι μικρομεσαία αυτοκίνητα.
Το νέο Astra είναι από αυτά τα λίγα σύγχρονα χάτσμπακ που θα καταφέρουν να τραβήξουν τα βλέμματα. Και αυτό διότι με έναν περίεργο τρόπο είναι απέριττο αλλά και πολυεπίπεδο συνάμα. Από τη μία οι τολμηρές ακμές που διατρέχουν το αμάξωμα, από την άλλη αυτό το εμπνευσμένο μπροστινό μέρος, Opel Vizor, με την πολύ χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή των φωτιστικών σωμάτων, αλλά και το καθαρό και στιβαρό πίσω μέρος, συνθέτουν ένα αυτοκίνητο που αν μη τι άλλο έχει προσωπικότητα.
Μια προσωπικότητα που ευτυχώς δεν εξαντλείται στα εξωτερικά του χαρακτηριστικά αλλά εμβαθύνει και στο εσωτερικό, όπου μας παρουσιάζει μια κατά τι πιο εξελιγμένη μορφή του πλήρως ψηφιακού Pure Panel cockpit που είδαμε για πρώτη φορά στο Mokka. Με άλλα λόγια δύο ψηφιακές οθόνες σε σχηματισμό που θυμίζει μπούμερανγκ, η οποίες καλύπτονται από ενιαίο κρύσταλλο και σε συνδυασμό με την υπερυψωμένη κεντρική κονσόλα σχεδόν αγκαλιάζουν τον οδηγό.
Η θέση οδήγησης κατεβαίνει χαμηλά και σε συνδυασμό με τον οδηγοκεντρικό σχεδιασμό και την αρκετά ψηλή κεντρική κονσόλα δημιουργούν αυτή τη σπάνια πλέον –και πολύ ευπρόσδεκτη- αίσθηση ότι κάθεσαι μέσα στο αυτοκίνητο και όχι πάνω από αυτό. Πολύ άνετα και με επαρκή πλευρική στήριξη είναι και τα δύο εμπρός καθίσματα. Για τα υλικά κατασκευής διατηρώ κάποιες ενστάσεις, κυρίως για τα σκληρά πλαστικά στο κάτω μέρος του ταμπλό και την αντοχή στον χρόνο που θα έχει η λάκα που περιβάλλει το ενιαίο σύστημα διεπαφής, ωστόσο δεν έχω παράπονο από τη συναρμογή που δείχνει συνολικά στιβαρή και προσεγμένη.
Θα περίμενε κανείς ότι το μεταξόνιο των 2.675 χιλιοστών θα επαρκούσε για την άνετη μεταφορά τουλάχιστον τεσσάρων ενηλίκων. Τις περισσότερες φορές κάτι τέτοιο ισχύει, ωστόσο σε περιπτώσεις που οι πίσω επιβάτες είναι σχετικά υψηλόσωμοι τα γόνατά τους θα στριμωχτούν, ειδικά αν το ίδιο ισχύει και για οδηγό και συνοδηγό.
Το σημειώνω επειδή το Astra συνολικά έχει συγκρατήσει μεν σε λογικό πλαίσιο τις διαστάσεις του, αλλά οι συνολικοί χώροι δεν ξεπερνούν αυτούς του Golf, μολονότι είναι εννέα πόντους πιο μακρύ και 7,8 πόντους πιο φαρδύ από αυτό. Από την άλλη, οι θέσεις για μικροαντικείμενα είναι άφθονοι και ο χώρος αποσκευών με 420 λίτρα (η έκδοση plug-in έχει 100 λίτρα λιγότερα) είναι επαρκής για μία οικογένεια, με κανονικό σχήμα και αρκετά μεγάλο άνοιγμα φόρτωσης.