Auto & Moto

Οδηγούμε το Land Rover Defender Bowler

Η Bowler ξεκλειδώνει την απόλυτα ατίθαση πτυχή του Land Rover Defender σε μια αγωνιστική εκδοχή που παντρεύει τις απαράμιλλες εκτός δρόμου ικανότητες με την ταχύτητα, εκτοξεύοντας την αδρεναλίνη.

«Η off-road φιλοσοφία της Land Rover λέει πως πρέπει να οδηγείς όσο πιο αργά μπορείς και όσο πιο γρήγορα χρειάζεται. Η δική μας ορίζει ακριβώς το αντίθετο: πήγαινε όσο πιο γρήγορα μπορείς και όσο πιο αργά χρειάζεται».

Τα λόγια του αφεντικού της Bowler, Calum McKechnie, δηλώνουν με απόλυτη σαφήνεια τη λογική της εταιρείας που έχει δημιουργήσει ορισμένες από τις πιο ακραίες εκδοχές του Defender και έχει συνδέσει το όνομά της με την αγωνιστική παρουσία της Land Rover. Η ταχύτητα είναι το τελευταίο πράγμα που περνά από το μυαλό βλέποντας τους καθαριστήρες του Range Rover Velar που οδηγεί ο McKechnie να δίνουν μια άνιση μάχη με τη βροχή και το αυτοκίνητο σχεδόν να κολυμπά στο λασπωμένο τερέν της πίστας off-road του κέντρου δοκιμών Fen End της JLR.

Και όμως, ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ είναι άμεσα συνυφασμένος με την ταχύτητα και την αναμέτρηση με το χρονόμετρο. Το 90άρι Defender που μας περιμένει κάτω από την τέντα του αυτοσχέδιου πάντοκ σε ένα ξέφωτο είναι η αγωνιστική έκδοση που εξελίχθηκε από την Bowler για να υποστηρίξει τον θεσμό ενιαίου τύπου Defender Challenge και να συνεχίσει την αγωνιστική παράδοση της εταιρείας σε αγώνες rally raid. Η σύνδεση της Bowler με τη Land Rover ξεκινά στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν ο Drew Bowler χρησιμοποίησε ένα Defender ως βάση για τη δημιουργία του Bowler Tomcat με στόχο τη χρήση σε αγώνες εκτός δρόμου.

Η επιτυχία του σε αυτούς είχε ως αποτέλεσμα να δεχθεί δεκάδες παραγγελίες και να ιδρύσει την Bowler ως βελτιωτικό οίκο για μοντέλα της Land Rover αλλά και κατασκευαστή αγωνιστικών εκδόσεων. Το αγωνιστικό Defender τελευταίας γενιάς είναι ουσιαστικά η πρώτη εντελώς νέα δημιουργία της Bowler από το 2019, όταν μετά τον θάνατο του ιδρυτή της εξαγοράσθηκε από την Jaguar Land Rover και ενσωματώθηκε στο τμήμα Special Vehicle Operations. Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν επηρέασε την ανεξαρτησία λειτουργίας και δεν αλλοίωσε τον χαρακτήρα της εταιρείας, αλλά της έδωσε άμεση και απεριόριστη πρόσβαση στα ράφια και την τεχνογνωσία της JLR.

Το Defender που έχουμε μπροστά μας δεν διαφέρει και πολύ από ένα κανονικό 90άρι. Ο θεσμός Defender Challenge απευθύνεται σε λάτρεις της δράσης που θέλουν να δοκιμαστούν για πρώτη φορά στο πεδίο των αγώνων, ή σε έμπειρους οδηγούς που αναζητούν ένα νέο είδος ανταγωνισμού. Η φιλοσοφία του θεσμού σχετίζεται άμεσα με έναν ευρύτερα προσιτό χαρακτήρα και σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η προετοιμασία του αγωνιστικού αυτοκινήτου που τον υποστηρίζει. Τα διακοσμητικά αυτοκόλλητα, οι 18άρες ζάντες της Bowler με τα χωμάτινα αγωνιστικά λάστιχα της BF Goodrich και οι προστατευτικές ποδιές κάτω από τον προφυλακτήρα και τα μαρσπιέ είναι πρακτικά οι μόνες εμφανείς ενδείξεις της διαφορετικότητας αυτού του Defender.

«Πρακτικά μιλάμε για ένα αυτοκίνητο παραγωγής με κατάλληλες αναβαθμίσεις», μας λέει ο McKechnie. «Η πιο καίρια επέμβαση αφορά την ενίσχυση του πλαισίου. Έχουμε τοποθετήσει rollcage προδιαγραφών ασφαλείας FIA, το οποίο πιάνει μέχρι και τις βάσεις της ανάρτησης, και έχουμε προσθέσει επιπλέον δεσίματα στις γέφυρες της ανάρτησης. Από εκεί και πέρα το αυτοκίνητο έχει τον στάνταρ κινητήρα, στάνταρ κιβώτιο και μετάδοση, όπως και τα στάνταρ φρένα, απλά με διαφορετικά τακάκια. Φορά ρυθμιζόμενη αγωνιστική ανάρτηση της Fox χωρίς όμως να έχουμε πειράξει τη γεωμετρία του μοντέλου παραγωγής». Το αγωνιστικό Defender βασίζεται στο 90άρι P300 με τον 4ακύλινδρο δίλιτρο Ingenium των 300 PS και 400 Nm.

Τα νούμερα μπορεί να φαίνονται κάπως οριακά για ένα αγωνιστικό που ξεπερνά τους δύο τόνους, όμως ο McKechnie τονίζει με σιγουριά: «Θα δείτε πως οι 300 PS είναι παραπάνω από αρκετοί για να έχει ενδιαφέρον η δράση. Κρατώντας τον κινητήρα στις εργοστασιακές προδιαγραφές αποφύγαμε περαιτέρω επεμβάσεις σε μηχανικά μέρη. Η μόνη μετατροπή που κάναμε αφορά τον επανασχεδιασμό του συστήματος ψύξης. Το μοντέλο παραγωγής έχει τρία ψυγεία πίσω από τη μάσκα και τον προφυλακτήρα. Κάτι τέτοιο δεν είναι ιδανικό για ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που κινείται εκτός δρόμου και μπορεί εύκολα να έχει επαφές με το μπροστινό μέρος. Βάλαμε λοιπόν μόνο ένα κεντρικό ψυγείο και μεγαλώσαμε τις εισαγωγές στη μάσκα ώστε να αυξηθεί η ροή αέρα. Με αυτόν τον τρόπο έχουμε καλύτερη ψύξη και πολύ μικρότερες πιθανότητες για κάποια ζημιά».

Έχει έρθει όμως ώρα για δράση. Θα ξεκινήσουμε συνοδηγώντας για λίγους γύρους δίπλα στον επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος και οδηγό εξέλιξης, Dave Marsh, για να μας δείξει τη διαδρομή και στη συνέχεια να βρεθούμε στη θέση του οδηγού. Για να μπεις στο Defender πρακτικά σκαρφαλώνεις με το ένα πόδι στο ψηλό κατώφλι κρατώντας από κάποιο σημείο το rollcage ώστε να περάσεις το άλλο πόδι πάνω από το χιαστί στο άνοιγμα της πόρτας και να αφήσεις το σώμα να σφηνώσει στο αγωνιστικό μπάκετ με τις ζώνες έξι σημείων. Το εσωτερικό είναι γδυμένο, όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό.

Στο ταμπλό μπροστά από τον συνοδηγό βρίσκονται δύο ψηφιακά Terratrip τα οποία είναι απαραίτητα στην περίπτωση που το Defender χρειαστεί να πλοηγηθεί μόνο με τις οδηγίες ενός roadbook στην έρημο ενός αγώνα Baja. Δίπλα σε αυτόν τον καθαρόαιμο αγωνιστικό εξοπλισμό παραμένει σε πλήρως λειτουργική κατάσταση η ψηφιακή οθόνη του συστήματος πολυμέσων που υπάρχει και στα μοντέλα παραγωγής. Στη μικρή κονσόλα ακριβώς από κάτω βρίσκεται το πάνελ με τους περιστροφικούς διακόπτες του κλιματισμού, δίπλα στον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου οχτώ σχέσεων που συναντάς σε κάθε Defender.

Ακόμα και οι δύο πολυδιακόπτες που υπάρχουν στο τιμόνι του μοντέλου παραγωγής έχουν μεταφερθεί σε μια γωνία του ταμπλό. «Η ενσωμάτωση των ηλεκτρονικών συστημάτων και κυκλωμάτων στα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι τόσο βαθιά και πολύπλοκη που πολλές φορές η κατάργηση ενός συστήματος ή κάποιας λειτουργίας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει», μας λέει ο Marsh. «Διαπιστώσαμε λοιπόν πως είναι καλύτερο να επέμβουμε όσο το δυνατό λιγότερο στα συστήματα και τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα, έχει διατηρηθεί ο κλιματισμός και παραμένει ενεργό το σύστημα πολυμέσων. Αρκετές φορές βγαίνουμε κερδισμένοι από αυτό. Σε έναν αγώνα Baja στην Ισπανία το αυτοκίνητό μας ήταν το μόνο με κλιματισμό και αυτό βοήθησε πάρα πολύ το πλήρωμα στις εξαιρετικά ζεστές συνθήκες που επικρατούσαν.

Από την άλλη πλευρά βέβαια έπρεπε να βρούμε λύση σε θέματα ασυμβατότητας μεταξύ των συστημάτων ασφαλείας και των αγωνιστικών απαιτήσεων. Σχεδιάσαμε λοιπόν ένα ειδικό πρόγραμμα Bowler για την κεντρική μονάδα ελέγχου. Αυτό το πρόγραμμα απενεργοποιεί το ABS, το traction control και όλους τους αισθητήρες του συστήματος ελέγχου ευστάθειας επιτρέποντας το σπινάρισμα των τροχών ώστε το αυτοκίνητο να μπορεί να γλιστρά προκειμένου να διατηρεί ταχύτητα και ρυθμό σε σαθρές και γλιστερές επιφάνειες». Η λασπωμένη διαδρομή δεν έχει την παραμικρή σχέση με χωμάτινη ειδική διαδρομή που φανταζόμασταν. Είναι περισσότερο ένας στίβος μάχης για καθαρόαιμα 4×4, στον οποίο η λάσπη και το λιμνάζον νερό από την ακατάπαυστη βροχή πολλαπλασιάζουν τον βαθμό δυσκολίας.

Ο Marsh μας εξηγεί πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την κοιλιά του αυτοκινήτου αφού είναι καλά προστατευμένη και το ύψος είναι 25 mm αυξημένο σε σχέση με το ήδη ψηλό Defender παραγωγής, οπότε πρακτικά περνάς από παντού χωρίς δεύτερη σκέψη. Το μυστικό είναι να πατάμε στα λούκια που έχουν δημιουργηθεί από τις ροδιές, καθώς μπορεί να μαζεύουν περισσότερο νερό, όμως λειτουργούν ως οδηγοί, ενώ το πάχος της λάσπης είναι λιγότερο και η πρόσφυση κάπως καλύτερη. Οι απότομες μετατοπίσεις του Defender ακόμα και στην ευθεία κάνουν ξεκάθαρο ότι δεν μπορείς να είσαι πουθενά απόλυτα σίγουρος για το πόσο κρατάει, όμως ο Marsh έχει μια απίστευτη ηρεμία και σιγουριά. Αντίστοιχη με τη σιγουριά που έχει το Defender ισορροπώντας τον όγκο του σε κάθε βουτιά, κάθε γλίστρημα και κάθε αλλαγή πορείας. Στο μυαλό έρχονται τα λόγια του McKechnie σχετικά με την επάρκεια της δύναμης του κινητήρα που χάρη στην εξάτμιση της Bowler έχει αποκτήσει μια μπάσα και αρκούντως ρωμαλέα ηχητική απόχρωση.

Σε τέτοιες συνθήκες -οι οποίες αποτελούν τον κανόνα των αγώνων off-road- αυτό που μετρά δεν είναι η απόλυτη δύναμη αλλά το τρόπος που ξετυλίγεται και περνά στον δρόμο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η διατήρηση της εργοστασιακής προοδευτικότητας είναι σίγουρα ένα μεγάλο ατού. Το ίδιο και η ευκολία των χειρισμών και εντέλει της οδήγησης του αγωνιστικού Defender, όπως διαπιστώνουμε όταν μετά από λίγους γύρους αλλάζουμε θέσεις με τον Marsh. Αν θες μπορείς να μη χρησιμοποιήσεις το μονό paddle που έχει τοποθετηθεί πίσω από το τιμόνι για τις χειροκίνητες αλλαγές, να αφήσεις τον επιλογέα στη θέση D στο πρόγραμμα Sport και να μην ασχοληθείς ξανά με τη μετάδοση, όπως κάνουν αρκετοί αγωνιζόμενοι σύμφωνα με τον Marsh. Από τα πρώτα πατήματα στο πεντάλ του φρένου καταλαβαίνεις ότι δεν χρειάζεται κάποια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που θα είχες σε ένα κανονικό Defender.

Όλα αυτά είναι σημαντική βοήθεια, καθώς μειώνουν τον αριθμό των δεδομένων που χρειάζεται να επεξεργαστείς, επιτρέποντας έτσι να εστιάσεις μόνο στην οδήγηση. Το βαθύ τακούνι των αγωνιστικών BF Goodrich βρίσκει τελικά αρκετά περισσότερη πρόσφυση από αυτήν που περιμένουμε και έτσι η δύναμη δεν αναλώνεται μόνο σε σπινάρισμα και γλίστρημα, αλλά σε κάθε ευκαιρία για επιτάχυνση γίνεται ταχύτητα. Εντέλει οι 300 PS είναι παραπάνω από αρκετοί και κυρίως τα 400 Nm είναι ικανά να ξεκολλήσουν το βαρύ Defender ακόμα και βγαίνοντας από πολύ αργές αλλαγές πορείας. Πολύ γρήγορα καταλαβαίνεις πως η ουσία δεν έχει να κάνει με την απόλυτη ταχύτητα αλλά με την ικανότητα του Defender να τη μεταφέρει σε κάθε είδους επιφάνεια και πάνω από κάθε ανωμαλία. Και η διαδρομή που βρισκόμαστε έχει πραγματικά τα πάντα, από λασπωμένα στενά με λούκια και εγκάρσια χαντάκια, τεράστιες γούβες με νερό, έως γλιστερό γρασίδι αλλά και τμήματα με φαγωμένη άσφαλτο.

Όσο περισσότερο χρόνο περνάς πίσω από το τιμόνι καταλαβαίνεις ότι δεν έχει τόσο σημασία να αισθάνεσαι αυτό που βρίσκεται κάτω από το Defender, αφού τα πάντα μοιάζουν να ισοπεδώνονται από την ανάρτηση. Περισσότερη σημασία έχει να μάθεις να αποκρυπτογραφείς την πρόσφυση και τα περιθώρια για πίεση που δίνει η κάθε επιφάνεια. Σε κάθε περίπτωση η ανάρτηση κλέβει την παράσταση με τη σαφήνεια που χαρίζει στον έλεγχο του ογκώδους τετράγωνου Bowler ακόμα και στην προσγείωση από κάποιο άλμα ή στη φιλόδοξη είσοδο σε κάποια στροφή. Παρά τις μεγάλες διαδρομές της ανάρτησης και τον συνδυασμό ψηλού κέντρου βάρους και κοντού μεταξονίου ουδέποτε θα αιφνιδιαστείς από νευρικότητα ή κάποια απότομη αντίδραση, ακόμα και αν εκβιάσεις το γλίστρημα στην είσοδο με λίγο φλικάρισμα και φρένο.

Εντέλει ακόμα και σε συνθήκες που δοκιμάζουν την αντοχή ανθρώπου και μηχανής το Bowler Defender μάς παρασύρει με το βάθος του σε ένα απολαυστικό παιχνίδι στο οποίο η έννοια του εφικτού αποκτά μια πολύ ελαστική διάσταση. Μοιάζει πολύ με ένα κοινό Defender και είναι το ίδιο εύκολο και φιλικό με αυτό. Όμως ακόμα και με την καλύτερη έκδοση του πολιτικού Defender δεν θα τολμούσες, ούτε θα μπορούσες να κινηθείς σε τέτοιες συνθήκες, με τέτοια ταχύτητα. Και αυτό ακριβώς είναι το μεγαλειώδες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Bowler αξιοποίησε την εμπειρία και την τεχνογνωσία δεκαετιών που έχει αποκτήσει μέσα από την εμπλοκή σε έναν χώρο υψηλών απαιτήσεων για να δημιουργήσει ένα ευφυέστατα ικανό και απρόσμενα προσιτό αγωνιστικό αυτοκίνητο για τις λασπωμένες ειδικές ενός αγώνα off-road αλλά και για τους αμμόλοφους ενός rally raid. Και αν αυτό είναι το πρώτο δείγμα όσων μπορεί να δώσει το νέο κεφάλαιο στη σχέση της Bowler με τη Land Rover, τότε είναι σίγουρο ότι τα καλύτερα έρχονται.

TECH

BOWLER DEFENDER CHALLENGE
ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ: 1.997 cc, i4, TURBO, 300 PS/5.500 rpm, 400 Nm/1.500-4.000 rpm

ΚΙΒΩΤΙΟ: ΑΥΤΟΜΑΤΟ, ΟΚΤΩ ΣΧΕΣΕΩΝ
ΜΕΤΑΔΟΣΗ: ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΟΧΟΥΣ
ΑΝΑΡΤΗΣΗ: ΔΙΠΛΑ ΨΑΛΙΔΙΑ (Ε) / ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ (Π)
0-100 KM/H: 6,7” (εκτιμώμενη)
ΤΕΛΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ: 190 km/h (εκτιμώμενη)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (Μ/Π/Y): 4.323/1.996/1.999 mm
ΜΕΤΑΞΟΝΙΟ: 2.587 mm
ΒΑΡΟΣ: 2.200 kg (εκτιμώμενο)

BOWLER DEFENDER CHALLENGE

Ο θεσμός ενιαίου τύπου της Bowler με το νέο αγωνιστικό Defender ξεκίνησε το 2022 με στόχο να λειτουργήσει ως μια προσιτή εισαγωγή στον κόσμο των rally raid τόσο για αγωνιζόμενους με εμπειρία από άλλους χώρους που αναζητούν κάτι καινούριο, όσο και για ιδιώτες που θέλουν να μπουν στον κόσμο των αγώνων. Το ημερολόγιο του θεσμού για το 2023 περιλαμβάνει επτά αγώνες (rally και rally raid) στη Μ. Βρετανία. Οι 12 ομάδες που θα συμμετέχουν θα βρίσκονται σε όλη τη διάρκεια του θεσμού κάτω από την ομπρέλα της Bowler, η οποία θα παρέχει την οργάνωση και την τεχνική υποστήριξη. Το κόστος συμμετοχής φτάνει περίπου τις 140 .000 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται η αγορά ενός πλήρως προετοιμασμένου Defender, η τεχνική υποστήριξη, η φιλοξενία στη διάρκεια κάθε αγώνα, καθώς και η εκπαίδευση των οδηγών αλλά  και η συμμετοχή σε δύο εκδηλώσεις προετοιμασίας πριν από την εκκίνηση του πρωταθλήματος.  Το 2023 το Bowler Defender Challenge θα αποκτήσει και μια πανευρωπαϊκή σειρά αγώνων με έξι γύρους που θα διεξαχθούν σε Μ. Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία και Ισλανδία. Στόχος είναι η διεύρυνση και ανάπτυξη του θεσμού με τη συγκέντρωση συμμετοχών από όλη την Ευρώπη, αλλά και η προσφορά μια πρόκλησης με ακόμα πιο έντονο και υψηλό ανταγωνισμό.

Πηγή: auto-moto-news.gr

Related posts

Το DBA Mini Remastered είναι Rock ‘n Roll

TEO

Δεκαθέσιο επιβατικό από την Ινδία

TEO

Τίτλοι τέλους για το Renault Twizy

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies