Auto & Moto

Οδηγούμε το Dacia Jogger Hybrid στην Πορτογαλία

Το γνωρίσαμε ως το πιο φθηνό επταθέσιο αυτοκίνητο της αγοράς. Πλέον είναι το πρώτο μοντέλο στην ιστορία της Dacia με σύστημα υβριδικής διάταξης κινητήρα. Ο λόγος για το Jogger Hybrid 140. Τι σημαίνει για την εταιρεία και για το προσεχές μέλλον της;

Αν ακόμα και πριν από μια τριετία, χρόνος λίγος για εμάς αλλά σχετικά μεγάλος για τη σύγχρονη αυτοκινητοβιομηχανία, κάποιος έλεγε ότι η Dacia θα εξηλεκτρίσει τα μοντέλα της μάλλον θα αντιμετωπιζόταν με κατανόηση.

Ωστόσο, οι ενδείξεις προς τούτο υπήρχαν και είχαν αρχίσει να διακρίνονται σταδιακά σε αυτό το χρονικό. Η σχεδόν εκ βάθρων αλλαγή των μοντέλων της Dacia, η δημοφιλία τους στην Ευρώπη, και η διαρκώς ανοδική εμπορική πορεία της σε αυτήν έδειχναν την αλλαγή.

Η μεγαλύτερη έκπληξη -και το γεγονός που διέλυσε κάθε αμφίβολα περί αυτού- ήταν η παραγωγή τού πρώτου αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου της (Spring). Κατά συνέπεια, η επόμενη κίνηση των ανθρώπων της ρουμανικής εταιρείας ήταν αναμενόμενη, λίγο-πολύ: Η δημιουργία και του πρώτου αυτοκινήτου της με υβριδικό σύστημα πρόωσης.

Το Dacia Jogger Hybrid 140
Το Jogger παρουσιάστηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο (το καλοκαίρι του 2021) και ήταν η πιο σύγχρονη υλοποίηση των σχεδίων που είχαν τα στελέχη της Dacia για ένα οικογενειακό μοντέλο και μάλιστα και σε επταθέσια εκδοχή.

Η λύση που επέλεξαν δεν ήταν ένα τυπικό πεντάθυρο crossover ή ένα monovolume αλλά ένα station wagon αμάξωμα, ώστε να διαφοροποιείται και να διατηρεί τη φήμη και την ιστορία της ως μιας εταιρείας η οποία προσφέρει προσιτά, πρακτικά, ευρύχωρα αλλά και διαφορετικά σε χαρακτηριστικά μοντέλα.

Έτσι, το αμάξωμα του Jogger είναι σχετικά πιο ψηλό στο πίσω μέρος του, συγκριτικά με το εμπρός, γεγονός που έχει σημασία τόσο για το ωφέλιμο ύψος των επιπλέον δύο επιβατών και το χώρο αποσκευών. Αξιοσημείωτο είναι πως οι διαστάσεις του Jogger Hybrid 140 είναι 4.547 χλστμ. σε μήκος, 1.784 χλστμ. σε πλάτος και 1.632 χλστμ. ύψος, ενώ το μεταξόνιό του φτάνει τα 2.897 χλστμ.

Η δημιουργία τής υβριδικής έκδοσης του μοντέλου ήταν εύκολη για τους ανθρώπους της εταιρείας και την παρουσίασαν επίσημα πέρυσι τον Οκτώβριο, στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού. Σε αυτό συνέβαλαν κυρίως δύο στοιχεία: Το πρώτο αφορά το ότι το Jogger βασίζεται στην πλατφόρμα «CMF- («Common Module Family») της Renault Alliance, η οποία επιτρέπει την ενσωμάτωση αυτής της τεχνολογίας.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την ύπαρξή της και τη δοκιμασμένη εφαρμογή της σε άλλα μοντέλα της γαλλοϊαπωνικής Συμμαχίας. Έτσι, στην Dacia επωφελήθηκαν από αυτά και δεν είχαν να νοιαστούν για το κόστος εξέλιξης ή να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο για την εξέλιξή τους. Κατά συνέπεια, έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν και την τιμή πώλησης χαμηλά συγκριτικά με ό,τι ισχύει σε αντίστοιχα μοντέλα με την ίδια τεχνολογία.

Το σύστημα υβριδικής διάταξης που τοποθετείται στο Jogger αποτελείται από τον τετρακύλινδρο ατμοσφαιρικό κινητήρα χωρητικότητας 1.598 κ. εκ. ο οποίος αποδίδει μέγιστη ισχύ 97 ίππους και μέγιστη ροπή 144 Nm και δύο ηλεκτροκινητήρες.

Ο πρώτος, ο οποίος κινεί τους εμπρός τροχούς όποτε χρειαστεί και το επιτρέπουν ή το επιβάλλουν οι συνθήκες επιτάχυνσης, αποδίδει 49 ίππους και 205 Nm. Ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια για να φορτίζει τις μπαταρίες και έχει μέγιστη ισχύ 20 ίππων. Η μέγιστη συνδυαζόμενη ισχύς τού συστήματος φτάνει τους 140 ίππους, αριθμός που αποτελεί τμήμα τής ονομασίας της συγκεκριμένης έκδοσης του μοντέλου (σημ: Hybrid 140).

Οι μπαταρίες είναι ιόντων λιθίου και έχουν ονομαστική ενεργειακή χωρητικότητα 1,2 kWh και 0,85 kWh πραγματική. Βρίσκονται τοποθετημένες κάτω από το πορτμπαγκάζ, στη θέση της ρεζέρβας, γεγονός που δεν επηρεάζει τη μεταφορική ικανότητα αποσκευών σε σχέση με τις άλλες εκδόσεις του Jogger, όπως δηλώνει η Dacia. Στην πενταθέσια εκδοχή του είναι τουλάχιστον 708 λίτρα, ενώ στην επταθέσια τουλάχιστον 160. Η μέγιστη χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ φτάνει τα 1.819 λίτρα.

Το υβριδικό σύστημα
Πρόκειται γ’ αυτό που τοποθετεί και η Renault στα μοντέλα της. Η λειτουργία του είναι είτε παράλληλη είτε εν σειρά, αναλόγως των απαιτήσεων κατά την κίνηση. Το Jogger Hybrid 140 εκκινεί την πορεία του μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα και συνεχίζει με αυτόν για όσο διάστημα ο οδηγός εφαρμόζει μικρό φορτίο στο δεξί πεντάλ ή όσο το έδαφος παραμένει επίπεδο.

Όταν απαιτηθεί, ενεργοποιείται ο θερμικός κινητήρας για να κινήσει το αυτοκίνητο, ενώ σε περίπτωση έντονης επιτάχυνσης αυτός συνδράμεται και από τον ηλεκτροκινητήρα.

Βάσει έρευνας που έκαναν οι άνθρωποι της Dacia, εντός πόλης (όπου η ταχύτητα είναι μικρή) το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί ως και το 80% της διανυόμενης απόστασης ως αμιγώς ηλεκτρικό, χωρίς τη συνδρομή του εσωτερικής καύσης. Αυτό σημαίνει μείωση της μέσης κατανάλωσης καυσίμου έως και 40% συγκριτικά με τη τις εκδόσεις του μοντέλου με μόνο με θερμικό κινητήρα (τυποποιημένες τιμές).

Σε ό,τι αφορά στη μέση τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου, το πενταθέσιο Jogger 140 χρειάζεται 4,8 λίτρα/100 χλμ. και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα είναι 108 γραμ./χλμ. (κατά WLTP). Στο επταθέσιο, η μέση τυποποιημένη κατανάλωση καυσίμου είναι 4,9 λίτρα/100 χλμ. και η μέση τυποποιημένη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα 111 γραμ./χλμ. (κατά «WLTP», αντιστοίχως).

Κατά την επιβράδυνση, φυσικά, ο δεύτερος ηλεκτροκινητήρας φορτίζει τις μπαταρίες. Μάλιστα, για την καλύτερη δυνατή ανάκτηση ενέργειας ο οδηγός μπορεί να τοποθετήσει τον μοχλό στη θέση « ώστε να έχει τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα σε αυτόν τον τομέα.

Αναφορικά με τις επιδόσεις του, σύμφωνα με την Dacia, η πενταθέσια εκδοχή τού Jogger Hybrid 140 επιταχύνει από τα 0-100 χλμ./ώρα σε 9,8 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητά της φτάνει τα 167 χλμ./ώρα. Η επταθέσια, χρειάζεται 10,0 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ./ώρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα παραμένει ίδια.

Σε ό,τι αφορά στην επιτάχυνση εν κινήσει, στην πρώτη περίπτωση επιταχύνεται από τα 80-120 χλμ./ώρα σε 8,7 δευτερόλεπτα και στη δεύτερη σε 8,8 δευτερόλεπτα, αντίστοιχα, βάσει όσων ανακοινώνει η εταιρεία. Τέλος, το πενταθέσιο, ζυγίζει 1.432 κιλά και το επταθέσιο 1.460 κιλά.

 Οι πρώτες εντυπώσεις μας

Όπως και στα μη εξηλεκτρισμένα Jogger έτσι και στο υβριδικό το πρώτο πράγμα που σε κερδίζει είναι το πόσο ευκολοδήγητο είναι παρά το σχετικά μεγάλο του όγκο. Ταυτόχρονα, η ανάρτηση παραμένει μαλακή όσο χρειάζεται ώστε να διασφαλίζονται τα απαιτούμενα επίπεδα άνεσης.

Αναφορικά με το υβριδικό σύστημα σε γενικές γραμμές ο τρόπος λειτουργίας του δεν διαφέρει από εκείνον που ήδη γνωρίζουμε στα μοντέλα της Renault (ClioArkana). Το Jogger που οδηγήσαμε στη Λισαβόνα είναι το πρώτο Dacia που μπορεί να ξεκινά μόνο με ηλεκτρική ενέργεια και περιστασιακά να κινείται αθόρυβα. Η λειτουργία του συστήματος και η εναλλαγή του ηλεκτρικού μοτέρ με το θερμικό περνά σχεδόν απαρατήρητη. Όχι όμως και η χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που στα χέρια μας κυμάνθηκε στα περίπου 6 λίτρα/100 χλμ. τιμή εντυπωσιακή για ένα μεγάλο SUV που προσφέρει χώρους για έως 7 άτομα.

Περισσότερα για το πρώτο υβριδικό μοντέλο της Dacia θα έχουμε να πούμε στις αρχές του νέου έτους όπου έχει προγραμματιστεί το λανσάρισμα του μοντέλου στη χώρα μας. Τότε θα μάθουμε και τις τιμές πώλησης, υπομονή.

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Subaru: Η επιστροφή του WRX STI

TEO

Νέες εκδόσεις για το plug-in υβριδικό Citroen C5 Aircross

TEO

Η AMG γιορτάζει τα 55 της χρόνια με σπέσιαλ εκδόσεις

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies