Auto & Moto

Οδηγούμε τη BMW M3 Touring xDrive στη Σλοβενία

Αν έρθει ποτέ η ώρα να σωθεί ένα και μόνο ένα τετράτροχο από έναν petrolhead Νώε λίγο πριν έρθει ο Κατακλυσμός, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την BMW M3 Touring.

Νομίζεις ότι πολύ απέχουμε από την καταστροφή του κόσμου; Αν μιλάμε για τα αυτοκίνητα, μάλλον βρισκόμαστε λίγο πριν κλείσει τις πόρτες της Κιβωτού ο Νώε και όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Ο κατακλυσμός από αυτοκίνητα-ΙΖΟΛΑ και από SUV οροφοδιαμερίσματα είναι σημάδια (μαζί με κάμποσα ακόμα) των βιβλικών αλλαγών που έρχονται να παρασύρουν όλα όσα χτίσαμε μέχρι σήμερα.

Και τι μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση; Ποιο θα ήταν το αυτοκίνητο που θα επέλεγες να πάρεις μαζί σου στην προσωπική σου Κιβωτό για εκείνες τις ημέρες που η οδήγηση δεν θα ανήκει πια στα ντοκιμαντέρ του National Geographic;

Ποιο θα ήταν το “Ένα-Και-Μοναδικό” τετράτροχο που θα το αγόραζες όχι για να το κλείσεις στο γκαράζ να πιάνει αράχνες. Αλλά που θα το χρησιμοποιούσες κάθε μέρα, όλη την εβδομάδα, με την καρδιά σου να χτυπά από τους 60 έως τους 160 σφυγμούς από τη μια στιγμή στην άλλη;

Δεν χρειάζεται να μακρηγορούμε. Το αυτοκίνητο αυτό υπάρχει. Και είναι αυτή η υπερπαραγωγή τεχνολογίας, συναισθήματος και έντασης που ονομάζεται BMW Μ3 Τouring. Ένα έργο τέχνης από την γκαλερί του Μ-Division, μία υψηλή επίδειξη εφαρμοσμένης τεχνολογίας όπου όλα έχουν τοποθετηθεί πάνω σε έναν καμβά με μία ασύλληπτη επιμονή στην λεπτομέρεια και την λειτουργικότητα.

Γιατί τόση φασαρία θα πείτε για ένα station wagon; Πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μία κατηγορία που ακόμα και η ίδια η BMW δεν φαινόταν να πιστεύει και τόσο, καθώς φτάσαμε στα 50 χρόνια του M-Division για να δούμε την πρώτη 3άρα Touring με τα χαρακτηριστικά Μ. Ναι, όσο και αν δεν το πιστεύετε είναι αλήθεια, αυτή εδώ είναι η πρώτη.

Μπορεί να υπήρχε πάντα η M5 Touring (ιδίως εκείνη με τον αξέχαστο  V10), μπορεί οι άλλοι Γερμανοί να έκαναν -και να συνεχίζουν να κάνουν- γερό παιχνίδι σε αυτά τα μικρά hyper station wagon, όμως η BMW δεν έριξε ποτέ την 3άρα σε αυτό το παιχνίδι. Και το κάνει τώρα, στο απόλυτο timing. Αυτή την στιγμή που όλα τα σκιάζει η ηλεκτροκίνηση και τα πλακώνει η μανία των SUV.

Σχεδιαστικά διατηρεί όπως είναι φυσικό την αισθητική προσέγγιση της κανονικής M3, η οποία μετά το αρχικό σοκ και τις social γκρίνιες από τους φανατικούς της εταιρίας, φαίνεται ότι έχει πλέον κατασταλάξει.

Και αρέσει με έναν δικό της τρόπο. Ιδίως όταν βρίσκεσαι κοντά της και την βλέπεις δια ζώσης και όχι από τις φωτογραφίες. Εκεί που ανάλογα και το χρώμα -της πάει τρελά αυτό το μωβ- νιώθεις αμέσως να σου μεταφέρει τα hardcore vibes ενός κυριλάτου χουλιγκανισμού των δρόμων.

Η έκδοση Touring διαφοροποιείται όπως είναι αυτονόητο στο πίσω μέρος, με τον τρίτο όγκο να έχει θυμίζει Σακίρα και Τζένιφερ Λόπεζ μαζί. Τόσο sexy, τόσο αποπλανητική, αδιαπραγμάτευτα brutal, δένει ιδανικά πάνω στο macho αμάξωμα της κανονικής Μ3, δημιουργώντας ένα σχήμα που διαθέτει ταυτόχρονα low profile ηρεμία και after market πόζα.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι σχεδιαστές της ΒΜW φτιάχνουν πλέον τα πιο ενδιαφέροντα οπίσθια της αγοράς (που να δείτε τι έχουν κάνει με την Μ2) και έχουν καταφέρει να κρατήσουν ζωντανό το σπορ ζητούμενο ακόμα και σε ένα οικογενειακό station wagon.

Σοφά σχεδιασμένα καπούλια που τονίζουν τον exclusive χαρακτήρα της έκδοσης και μία ιδιόμορφη αγριάδα, χάρη και στην οπτική εντύπωση του μεγαλύτερου πλάτους επιπέδου supercar και τις τέσσερις εξατμίσεις-μπουριά των 10 πόντων διαμέτρου η κάθε μία.

H διαφοροποίηση στο πίσω μέρος έχει αυξήσει το μήκος από τις απλές 3 Series Τouring κατά 85 χιλιοστά, φθάνοντας πλέον στα 4,794 μέτρα. Είναι επίσης φαρδύτερη από την υπόλοιπη γκάμα της Touring κατά 76 χιλιοστά και κατά 4 χιλιοστά χαμηλότερη. Διαφοροποιείται επίσης και στους τροχούς, καθώς διατίθεται με 19άρες ζάντες εμπρός και 20 ιντσών πίσω, με ειδικής σχεδίασης τροχούς, αποκλειστικά για την Touring.

Ο βασικός λόγος αυτής της έκδοσης βέβαια ο χώρος φόρτωσης. Η M3 Touring φθάνει πλέον τα 500 λίτρα ή τα 1.510 λίτρα με τα πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα. Η δεύτερη τιμή αλλά και η πρακτικότητα του ενιαίου χώρου που δημιουργείται είναι και ειδοποιός διαφορά από την sedan. Αλλά και ο το βασικό όπλο αναζήτησης των συνειδητοποιημένων πελατών απέναντι στην κυριαρχία των SUV.

Οι χρωματισμοί του αμαξώματος είναι πολλοί ενώ η οροφή είναι σε όλες τις περιπτώσεις σε γυαλιστερό μαύρο (όχι όμως από carbon όπως στις Μ3/Μ4), όπως και οι ράγες οροφής, η αεροτομή, το diffuser καθώς και το περίγραμμα των τελικών της εξάτμισης.

Γενικά το styling είναι άκρως επιτυχημένο και μπορεί να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με το πακέτο Μ-Sport που θα κάνει το αυτοκίνητο ακόμα πιο σπορ και exclusive και τον τραπεζικό σας λογαριασμό αρκετές χιλιάδες ευρώ φτωχότερο.

Το σαλόνι είναι μία γνώριμη επίδειξη υψηλού γούστου και χειρουργικής ποιότητας στην κατασκευή, σε συνδυασμό πάντα με τα στοιχεία που κάνουν κάθε Μ τον παράδεισο του οδηγού. Η θέση οδήγησης αγγίζει το τέλειο, και πρέπει να κοιτάξεις στον καθρέφτη για να αντιληφθείς ότι έχεις να κάνεις με ένα μακρύ station wagon και όχι ένα sur mesure διθέσιο σπορ μοντέλο.

Μπροστά σου επίσης έχεις ένα “ανδρικό” σε πάχος τιμόνι-εισιτήριο στο σύμπαν της Μ φιλοσοφίας, με τα κουμπάκια για τον ορισμό των set-up της οδήγησης, και τις πολλές επιλογές για την μικρομετρική  ρύθμιση της μετάδοσης, από τετρακίνητη κυρία των τιμών μέχρι αλήτισσα πασών των πλατειών ως πισωκίνητη.

Το νέο design για το ψηφιακό πακέτο με τις δύο οθόνες των 12,3 και 14,9 ιντσών οι οποίες βρίσκονται πίσω από μία ενιαία κυρτή γυάλινη επιφάνεια είναι μεν εντυπωσιακό, απαιτεί όμως αρκετή εξοικείωση από την πλευρά του οδηγού.

Για να πούμε την αλήθεια χρειάζεται μπόλικο ψάξιμο μέσα στα μενού και τα υπομενού ακόμα και για την απλή ρύθμιση του κλιματιστικού. Ενώ και τα γραφικά είναι υπερβολικά μοντέρνα και μιας εξεζητημένης αισθητικής που σε κάνει να αναπολείς τις παλιές καλές ημέρες με τα στρογγυλά όργανα και τους αναλογικούς δείκτες. Ιδίως σε μία Μ3 όπως εδώ.

Στο  υπόβαθρο πάντως υπάρχει το τελευταίας γενιάς σύστημα πολυμέσων iDrive με δεκάδες λειτουργίες και ένα υπερπλήρες πακέτο σύγχρονων συστημάτων για την διασύνδεση και την υποβοήθηση του οδηγού. Υπάρχει επίσης και head-up display με ειδικό περιεχόμενο για την σειρά Μ, καθώς και ειδικά γραφικά για χρήση της M3 Touring σε track days.

Ειδικής μνείας χρήζουν τα καθίσματα του πακέτου M Carbon, τα οποία είναι ένα εκπληκτικής κατασκευής γλυπτό από ανθρακονήματα και εξαιρετικό δέρμα. Το εντυπωσιακό με αυτά τα καθίσματα είναι ότι παρά την hardcore όψη τους, είναι ιδιαίτερα άνετα και στηρίζουν απόλυτα το σώμα του οδηγού. Μοναδικός λόγος ανησυχίας για όσους ξοδέψουν το αξιοσέβαστο ποσό για να αποκτήσουν είναι η κακή συνήθεια των τέκνων στα πίσω καθίσματα να δοκιμάζουν τις αντοχές των παπουτσιών τους -και τα νεύρα του μπαμπά- στις πλάτες του πανάκριβου ανθρακονήματος.

Κάτω όμως από αυτό την σχεδιαστική ορμονοθεραπεία του αμαξώματος βρίσκεται η πεμπτουσία του M-Division. Και μαζί τα τεχνολογικά ένσημα των 50 ετών που το φέρνουν ακμαίο και γεμάτο ιδέες μέχρι τις μέρες μας. Η M3 Touring βγαίνει αποκλειστικά στην έκδοση Competition, πράγμα που σημαίνει ότι ο τρίλιτρος εν σειρά εξακύλινδρος με τον κωδικό S58 αποδίδει 510 ίππους και μέγιστη ροπή 650 Nm.

Πρόκειται για ένα σύνολο με ρίζες σε ότι πιο εξελιγμένο έχει να παρουσιάσει η εξακύλινδρη saga της BMW. Και το οποίο σε αυτή την σύγχρονη εκδοχή του διαθέτει πολλές τεχνικές καινοτομίες που είναι σε απευθείας σύνδεση με το αγωνιστικό τμήμα της εταιρίας (μία παραλλαγή του φοράει το αγωνιστικό BMW M4 GT3).

H μετάδοση της κίνησης γίνεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου οκτώ σχέσεων M Steptronic (μοναδική επιλογή για την M3 Touring), ενώ το παρών δίνει και το σύστημα τετρακίνησης M xDrive το οποίο σε συνδυασμό με το διαφορικό Active M Differential μπορεί να μεταβάλλει την κατανομή της ροπής, φθάνοντας μέχρι και το 100% στον πίσω άξονα για αγνή, πισωκίνητη Μ απόλαυση.

To πλαίσιο παραμένει το ίδιο με της sedan M3 σε γενικές γραμμές, αν και στην περίπτωση της Touring έχουν προστεθεί κάποιες ενισχύσεις ώστε να στηριχθεί καλύτερα το πίσω μέρος, χωρίς να επηρεαστεί η στιβαρότητα. Αυτό έχει ανεβάσει το βάρος της Touring κατά 85 κιλά. Αρκετά θα πει κανείς και όχι άδικα. Όμως στην πράξη δεν φαίνονται. Και το τοπικό πάχος έχει μοιραστεί σωστά ώστε να παραμείνει η κατανομή των μαζών σχεδόν 50:50 εμπρός-πίσω. Και να φτιαχτεί έτσι και πάλι μία γνήσια και ανόθευτη Μ οδηγική ιεροτελεστία.

Αυτό είναι και το πρώτο που καταλαβαίνεις όταν μπεις στο τιμόνι της, για τα λίγα έστω χιλιόμετρα που τη είχαμε σε μερικούς πολύ όμορφους δρόμους στα ορεινά της Σλοβενία. Η άγρια “μπέμπα για όλη την οικογένεια” είναι ένα από τα πιο πολυτάλαντα και χαρισματικά αυτοκίνητα που έχουν κατασκευαστεί ποτέ, όντας το ίδιο εντυπωσιακή είτε στα “σαλόνια” του αυτοκινητόδρομου όσο και στα “αλώνια” μιας ορεινής φουρκέτας.

Στην πρώτη περίπτωση, αυτό που σε εντυπωσιάζει είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι του M- Division δούλεψαν το πλαίσιο της Μ3 αυτής της γενιάς. Λες και άνοιξαν τα πιο απόκρυφα βιβλία της μηχανολογίας και της κατεργασίας των μετάλλων, και κατάφεραν να φτιάξουν ένα πλαίσιο που βγάζει μάτια με την στιβαρότητά του και τον απόλυτο έλεγχο που επιτρέπει στον οδηγό.

Και την ίδια στιγμή σετάρισαν μία ανάρτηση που λειτουργεί ιδανικά, όντας άνετη και ευχάριστη στην καθημερινή συνθήκη (παρά τα πιο σφιχτά αμορτισέρ πίσω και τα διαφορετικά ελατήρια αυτής της έκδοσης), και παράλληλα στακάτη και ακριβής όσο χρειάζεται για να σε προκαλεί στο παιχνίδι της γρήγορης οδήγησης.

Ο τρόπος που περνάει πάνω από τις λακκούβες και τις ανωμαλίες είναι πραγματικά απίστευτος, ακόμα και στις σπορ ρυθμίσεις, και με δεδομένο πάντα τους μεγάλους τροχούς (19/20 ίντσες εμπρός/πίσω) και τα 30άρια λάστιχα.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τόσο ο εξαιρετικός κινητήρας όσο και το τιμόνι. Ο πρώτος είναι ένα από τα πράγματα που θα πρέπει να σώσει ο αυτοκινητικός Νώε πριν μας πάρει και μας σηκώσει ο κατακλυσμός των ηλεκτρικών. Εκπληκτικό τράβηγμα από οποιαδήποτε σχέση, γραμμικός και ακούραστος μέχρι το κόκκινο πάνω από τις 7.000 σ.α.λ. και με δύναμη που θα ορκιζόσουν ότι είναι περισσότερη από τα 510 άλογα που ανακοινώνει η εταιρία.

Μετά την κατάργηση του V8 της AMG και την επικράτηση των υβριδικών τετρακύλινδρων, αυτό εδώ το κόσμημα είναι ότι μας απέμεινε για να κρατήσει ζωντανή την ανόθευτη ηδονή ενός κινητήρα φτιαγμένου από το πάθος και έμπνευση μπαρουτοκαπνισμένων μηχανικών και όχι ηλεκτρολόγων και τεχνικών δικτύων.

Και με έναν ήχο που αν και λίγο φιμωμένος για τον φόβο των χαρτογιακάδων των Βρυξελλών, μπορεί ακόμα να κάνει κάθε σου τρίχα να στέκεται σε στάση προσοχής όταν βυθίζεις βαθιά το γκάζι.

Το τιμόνι ήταν και παραμένει ένα από τα highlights μίας M σε κάθε γενιά. Το ίδιο κάνει και εδώ, όντας όσο ακριβές και πληροφοριακό χρειάζεται αλλά και χωρίς να γίνεται παράλογα βαρύ. Με μία ευχάριστη ελαφρότητα που την κάνει ακόμα πιο συμμετοχική και ευέλικτη στις γρήγορες εναλλαγές πορείας ή στις διορθώσεις.

Εξαιρετικά τα φρένα ακόμα και μετά από μπόλικο ζόρισμα, με το κεραμικό πακέτο να υπόσχεται ακόμα περισσότερα. Και που δικαίως θα προτιμηθεί έστω και αν αδειάσει ακόμα περισσότερο το πορτοφόλι όσων την αγοράσουν. Ούτως ή άλλως δεν θα υπάρξουν πλέον και πολλές ευκαιρίες στο μέλλον μετά την Touring για να αποκτήσει κανείς μία Μ3  χωρίς μπαταρίες και ηλεκτρικές χάντρες.

Αν για κάτι θα πρέπει να γκρινιάξουμε είναι για την απόδοση του κιβωτίου, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να αργεί χαρακτηριστικά στο βαθύ πάτημα του γκαζιού στα πολλά μαζεμένα κατεβάσματα. Όχι ότι δεν είναι καλό αυτό το αυτόματο της BMW και με πολλές παραμετροποιήσεις (υπάρχουν και τα paddles). Είναι όμως όλο το υπόλοιπο αυτοκίνητο που βρίσκεται σε ένα άλλο level οδηγικής εγρήγορσης, οπότε σίγουρα χρειαζόταν κάτι πιο άμεσο και μέσα στο καθαρόαιμο σπορ πνεύμα της κατασκευής (κάτι που να πλησιάζει για παράδειγμα το PDK της Porsche).

Όσο για το παιχνίδι με την μετάδοση και το gossip για την πισωκίνητη επιλογή, είναι ξεκάθαρο από προηγούμενες δοκιμές μας ότι το σύστημα της BMW είναι το πιο εξελιγμένο και αυτό που θα ανταμείψει περισσότερο τον οδηγό του. Στην περίπτωση πάντως της M3 Touring και τον αυξημένο όγκο της, το παιχνίδι αυτό ζητά την σιγουριά της πίστας. Ή τουλάχιστον έναν γνωστό δρόμο με ανοιχτές καμπές και ελεγχόμενη κυκλοφορία και όχι το ορεινό στροφιλίκι με τα ύπουλα τυφλά σημεία και το χιόνι στις άκρες στα ορεινά περάσματα της Σλοβενίας που την οδηγήσαμε για πολύ λίγο είναι η αλήθεια.

Όσο για το φιλολογικό ερώτημα για το πόσο πιο αργή ή διαφορετική είναι από την “κανονική” Μ3, μάλλον πρόκειται για κλασική περίπτωση διχοτόμησης της τρίχας. Για να αντιληφθείς εκείνο το 5-6% της υπεροχής της sedan, θα πρέπει να έχεις περίσσευμα υγειών κυττάρων ανάμεσα στα αυτιά σου και δυνατούς γεννητικούς αδένες ανάμεσα στα πόδια σου για να το επιχειρήσεις. Και πάλι μόνο σε πίστα και υπό συνθήκες εργαστηριακής μελέτης. Και, πιστέψτε μας, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα πρόκειται εν τέλει για κάτι άνευ ουσίας σε πραγματικές συνθήκες.

Συνοψίζοντας, η προσθήκη του τρίτου όγκου δεν είναι ένα πανωσήκωμα προς χάρη των όμορφων φωτογραφιών του μάρκετινγκ με ινσταγκραμικές συζύγους, παιδιά, σκυλιά, γατιά, πάμπερς και δεν συμμαζεύεται. H M-men δεν μασάνε με τέτοια. Και φτιάχνουν ένα ακόμα οργασμικό αυτοκίνητο που κρατάει μονίμως σε σεξουαλική διέγερση. Έναν every day hero που μπορεί να μεταφέρει αγόγγυστα 500 λίτρα πάνες και να πηγαίνει 510 άλογα με τις πάντες χωρίς να χρειαστεί να κατέβετε από το τιμόνι.

Οι προβληματισμοί όμως αυτοί δεν στερούν από την πρώτη M3 Touring τον τίτλο του πιο πολυτάλαντου αυτοκινήτου στην αγορά. Ένας ύμνος στην ηδονή της οδήγησης αλλά και μία σπουδή σε ένα γήινο αυτοκίνητο μίας ΙΚΕΑ χρηστικότητας.  Δεν είναι αυτοκίνητο για πολλούς. Ούτε θα κάνει τα super sport -και ατσούμπαλα- SUV να χάσουν τον ύπνο τους στην εμπορική αρένα του μαζικού γούστου.

Είναι όμως ένα αυτοκίνητο για μύστες, για εκείνους τους λίγους που μπορούν να συντονιστούν μαζί της και να μπουν σε ένα μακρύ ταξίδι οδηγικής αυτογνωσίας. Δεν πρόκειται να αλλάξει τον κόσμο της αυτοκίνησης. Μπορεί όμως να αλλάξει για πάντα όποιον τυχερό την οδηγήσει. Και αυτό είναι κάτι που ελάχιστα αυτοκίνητα μπορούν ακόμα να καταφέρουν. Κάτι παραπάνω ξέρει ο Νώε για να την παίρνει μαζί του.

Τεχνικά χαρακτηριστικά – BMW M3 Touring xDrive
Κινητήρας: Eξακύλινδρος εν σειρά turbo βενζίνης 2.993 κ.εκ.
Ισχύς: 510 PS στις 6.250 rpm
Ροπή: 650 Nm στις 2.750-5.500 rpm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 8 σχέσεων
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 3,6 sec
Τελική ταχύτητα: 250/280 (με το πακέτο MDrivers Package) km/h
Μέση κατανάλωση εργοστασιακή: 10,1 lt/100 km
Εκπομπές CO2: 229 gr/km (WLTP)
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.794 x 1.903 x 1.436 mm
Μεταξόνιο: 2.857 mm
Βάρος: 1.865 kg
Χώρος αποσκευών: 500 lt
Τιμή: Από 136.100€

Πηγή: newsauto.gr

Related posts

Τα SUV με την μεγαλύτερη τελική ταχύτητα στον κόσμο

TEO

F1 GP Βελγίου: Εύκολα ο Φερστάπεν το Sprint

TEO

Η νέα 450 RC της Beta τα κάνει όλα με τετράχρονο κινητήρα

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies