Η βενζινοκίνητη έκδοση της ανανεωμένης Mercedes A 200 Sedan που δοκιμάζουμε έχει ανέβει level τόσο σε σχεδιασμό και εξοπλισμό όσο και σε τιμή. Οι Γερμανοί όταν παρουσιάζουν μια έκδοση που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών φροντίζουν σε κάθε τι νέο που προσθέτουν να είναι χρήσιμο έτσι ώστε το μοντέλο να είναι αψεγάδιαστο. Μάλιστα στα μοντέλα που ανανεώνουν είναι δύο φορές πιο σχολαστικοί.
Την Α 200 την ξέρετε. Ωστόσο στην καινούργια ανανεωμένη έκδοση 4η έκδοση, υπάρχουν αρκετές διαφορές που θα σας τις αναφέρουμε παρακάτω. Ξεκινήσαμε με το όμορφο sedan από την Άλιμο και φθάσαμε στα ελληνοσκοπιανά σύνορα κάνοντας μόνο μία στάση για ανεφοδιασμό. Μια στάση που κράτησε μόλις τρία λεπτά. Δεν έχει σημασία αν κάναμε 650 η 700 χιλιόμετρα χωρίς να βγούμε από το αυτοκίνητο και να λύσουμε τη ζώνη μας.
Σημασία έχει ότι πρώτον δεν κουραστήκαμε και αυτό οφείλεται στο άνετο και ταξιδιάρικο αυτοκίνητο και δεν καθυστερήσαμε άλλα 45 λεπτά (τόσα θα χάναμε) αν είχαμε επιλέξει ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Θα μου πείτε ότι μοιραία στο άμεσο μέλλον θα πρέπει να υιοθετήσουμε το νέο τρόπο μετακίνησης με το μηδέν αποτύπωμα -εκτός αν γίνει ένα τεχνολογικό θαύμα και το ελπίζουμε- και αποφεύγουμε έτσι τις υποχρεωτικές στάσεις σαν αυτές που κάνουν οι επαγγελματίες οδηγοί των φορτηγών.
Οι φορτηγατζήδες είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να κάνουν στάσεις για να ξεκουραστούν. Όσοι όμως έχουν Ι.Χ που είναι άνετα και ξεκούραστα γιατί θα πρέπει να κάνουν 40-45 λεπτά στάση για να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Όμως αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο που δεν είναι του παρόντος.
Ας δούμε σήμερα το ανανεωμένο Sedan της Mercedes, που θεωρούμε ότι είναι και το αντιπροσωπευτικό μοντέλο για τα ελληνικά δεδομένα. Οικογενειακό, άνετο, ταξιδιάρικο και με σχετικά χαμηλή κατανάλωση. Εξωτερικά μην περιμένετε ότι θα δείτε μεγάλες αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Η νέα Α 200 έχει αναβαθμισθεί εκεί που έπρεπε. Μικρές αλλαγές στο εξωτερικό αλλά σωστές και προσεγμένες. Θα παρατηρήσετε το καπό με τη διαφορετική κλίση και την ανασχεδιασμένη μάσκα με το αστέρι. Ανανεωμένος είναι και ο πίσω προφυλακτήρας με τα φώτα LED στον στάνταρ εξοπλισμό. Αυτό που κάνει τη διαφορά και εύκολα θα εντοπίσετε είναι οι νέες ζάντες.
Ας ξεκινήσουμε με τα τυπικά. Η 4ης γενιάς Mercedes A-Class είναι από τα πιο πετυχημένα μοντέλα στην premium κατηγορία. Οι διαστάσεις στο 4θυρο αυτοκίνητο είναι 4.419 εκ. μήκος, 1.796 εκ. πλάτος και 1.440 εκ. ύψος.
Το μεταξόνιο είναι 2.729 εκ. και εδώ κρύβεται το μυστικό της άνεσης για τους πίσω επιβάτες. Το εσωτερικό είναι άνετο, τα κεφάλια των πίσω επιβατών σε κανονικό ύψος δεν ακουμπούν στην οροφή ενώ ο χώρος αποσκευών «φιλοξενεί» 355 λίτρα (είναι μικρότερος κατά 15 λίτρα από τον προκάτοχό του λόγω της μπαταρίας του mild hybrid).
Ο οδηγός κάθεται άνετα και ταξιδεύει ξεκούραστα. Το τιμόνι έχει τις ιδανικές διαστάσεις, με σωστή αίσθηση και κάτω από αυτό βρίσκονται τα χειριστήρια (paddles) που σπάνια πλέον ένας μέσος οδηγός χρησιμοποιεί.
Στο εσωτερικό η A 200 «κρύβει» 6 αερόσακους ενώ για τον οδηγό έχει επιπρόσθετα αερόσακο για τα γόνατα. Ο κλιματισμός είναι αυτόματος και διζωνικός.
Το εσωτερικό της Α 200 είναι εντυπωσιακό με υλικά υψηλής ποιότητας, αναβαθμισμένο τον ψηφιακό διάκοσμο και δύο μεγάλες οθόνες. Στο ταμπλό υπάρχει μια έγχρωμη οθόνη αφής 10.25 ιντσών και μια ακόμη οθόνη 10.25 ιντσών πληροφόρησης που βρίσκεται πίσω από το τιμόνι. Ο οδηγός ανάλογα με τη διάθεση που έχει ρυθμίζει το στυλ προβολής που επιθυμεί στην ενημέρωσή του αλλά επιλέγει και το πρόγραμμα που θέλει οδηγήσει. Για παράδειγμα στην εθνική οδό το Classic και στα βουνά το sport. Διαθέτει έναν ατμοσφαιρικό φωτισμό με διαφορετικές παραλλαγές χρωμάτων.
Στην κεντρική οθόνη το σύστημα infotainment ΜΒUX (Mercedes-Benz User Experience) είναι εντυπωσιακό. Όλος ο τρόπος πληροφόρησης ελέγχεται η από την οθόνη η από τα όργανα του οδηγού. Καλό είναι πριν ο οδηγός ξεκινήσει το ταξίδι του να μάθει τις βασικές λειτουργίες των οργάνων για να μην αυτοσχεδιάζει όταν οδηγεί. Αναβαθμισμένο είναι το σύστημα φωνητικών εντολών MBUX, το γνωστό «Hey Mercedes». Αρκετές φορές το σύστημα πληροφόρησης μας έβγαζε στην κεντρική οθόνη ένα γράφημα με ένα τιμόνι και δύο χέρια.
Μας υπενθύμιζε ότι πρέπει να κρατάμε το τιμόνι, να μη χαλαρώνουμε, να σταματήσουμε για ένα καφεδάκι αλλά δεν παρέλειπε να μας ενημερώνει ανελλιπώς κάνοντας ταυτόχρονα σύγκριση με την ταχύτητα που οδηγούσαμε.
Στο δρόμο
Η Mercedes A 200 «καταπίνει» τα χιλιόμετρα. Για πότε φθάσαμε στη Λάρισα κανένας δεν κατάλαβε.
Κάτω από το καπό υπάρχει ένας τετρακύλινδρος κινητήρας βενζίνης turbo 1.332 κ.εκ. ο οποίος επικουρείται και με ένα ήπιο υβριδικό σύστημα (MHEV 48V) με ενσωματωμένη μίζα και γεννήτρια που του δίνει άλλους 10 KW. Το σύνολο αποδίδει 163 ίππους στις 5.500 σ.α.λ. και ροπή 270 Nm. Οι εκπομπές ρύπων (CO2) είναι 133 (γρ./χλμ.) WLTP.
Ο κινητήρας που είναι «ζωντανός» και ευχάριστος στην οδήγηση συνεργάζεται με το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων. Οι αλλαγές στις σχέσεις είναι τόσο «γλυκές» που δεν γίνονται αντιληπτές. Το σύστημα Start/Stop που διαθέτει μπορεί να απενεργοποιηθεί. Ο κατασκευαστής δίνει επιτάχυνση από 0-100 χλμ. σε 8 δευτερόλεπτα και τελική ταχύτητα 225 χλμ.
Με μια στάση λίγων λεπτών -όσο χρόνο κάναμε για να γεμίσουμε το ρεζερβουάρ- φθάσαμε στα ελληνικά σύνορα έξω από τα Bitola στα Σκόπια. Όσοι με πλησίασαν ρωτούσαν «πόσο κάψαμε από την Αθήνα». Απάντηση συγκεκριμένη δεν μπορείς να δώσεις γιατί κάθε φορά η κατανάλωση διαφέρει. Αν βρέχει έχεις άλλο τρόπο οδήγησης και μεγαλύτερη κατανάλωση. Αν δεν βρέχει και χρησιμοποιείς το αυτόματο σύστημα με σταθερή ταχύτητα η κατανάλωση μειώνεται αλλά διαφέρει από οδηγό σε οδηγό.
Για παράδειγμα η Mercedes δίνει για κάθε 100 χλμ. μέση κατανάλωση 5.9 λίτρα. Οδηγώντας με σύνεση κινηθήκαμε με μέση κατανάλωση 7.1 λίτρα. Όμως όταν ξεφεύγαμε από τα όρια η μέση κατανάλωση «σκαρφάλωνε» στα 8.3 λίτρα. Βέβαια και εδώ θα πρέπει να υπολογίσουμε και την επιλογή που κάνει κάθε οδηγός.
Η A 200 έχει τρείς επιλογές οδήγησης. Η πρώτη είναι η Comfort, η δεύτερη η ECO και η τρίτη η Sport. Υπάρχει και μια τέταρτη, η Individual, που όμως σε σπάνιες περιπτώσεις ο οδηγός κάθεται να παραμετροποιήσει τις στάνταρ επιλογές. Στην εθνική οδό με την επιλογή Comfort κινηθήκαμε ανάμεσα στα 7.1 και 8.3 λίτρα. Στην επαρχιακή οδό που θέλαμε να δούμε και τα κρατήματα στις στροφές χρησιμοποιήσαμε την επιλογή «Sport» που λογικό ήταν να μας ανεβάσει λίγο περισσότερο την κατανάλωση.
Η Α 200 έχει πολύ καλά κρατήματα αλλά και απίθανη κύλιση. Οι διαστάσεις των ελαστικών είναι 205/40 R19. Το αυτοκίνητο της δοκιμής «φορούσε» ελαστικά της Bridgestone (Turanza T005) που πρέπει να ομολογήσουμε ότι στους βρεγμένους δρόμους της Δυτικής Μακεδονίας (έβρεχε τις μισές ώρες του 24ώρου) είχε εκπληκτικά κρατήματα. Τα χαμηλού προφίλ λάστιχα είναι ιδανικά για την οδήγηση στην εθνική οδό. Βέβαια στους επαρχιακούς δρόμους με τα πολλά «φαγώματα» και τις κακοτεχνίες γίνονται αισθητές στο τιμόνι οι ατέλειες.
Τα φρένα περισσότερο από ικανοποιητικά. Μπροστά έχει αεριζόμενους δίσκους και πίσω απλούς δίσκους. Η ανάρτηση είναι σφικτή τόσο όσο να μην ενοχλεί. Μπροστά έχει γόνατα ΜακΦερσον με αντιστρεπτική δοκό και πίσω ημιάκαμπτο άξονα. Οι ζάντες του μοντέλου ξεκινούν από 17 ιντσών ενώ το μοντέλο της δοκιμής μας φορούσε 19 ιντσών. «Έντονη» στο αυτοκίνητο είναι και η υπογραφή της AMG.
Η τιμή της Mercedes A 200 (εισαγωγικό μοντέλο) ξεκινάει από 39.990 ευρώ ενώ το αυτοκίνητο της δοκιμής μας με τον πλούσιο εξοπλισμό είναι σαφώς ακριβότερο.
Πηγή: zougla.gr