Auto & Moto

Κράνος με αερόσακο: Έρχεται και στις μοτοσικλέτες για να φέρει την επανάσταση

Μια νέα συνεργασία μεταξύ δύο κατασκευαστών εξοπλισμού ασφάλειας αναμένεται να φέρει πιο κοντά στην παραγωγή ένα κράνος για μοτοσικλέτες με ενσωματωμένο αερόσακο.

Οι εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας προχωρούν με σταθερά βήματα και στον κόσμο των δύο τροχών με στόχο τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας για τους αναβάτες ποδηλάτων και μοτοσικλετών.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι αερόσακοι έχουν αρχίσει να βρίσκουν το δρόμο τους και στα δίτροχα και κυρίως στον προστατευτικό εξοπλισμό των αναβατών μοτοσικλέτας (jackets, φόρμες και γιλέκα), με την Honda να είναι παράλληλα η μοναδική μέχρι στιγμής που έχει στη γκάμα της μοτοσικλέτα με ενσωματωμένο αερόσακο, την υπερτουριστική 6κύλινδρη Goldwin των 1.800 κ.εκ.

Τώρα ένα κράνος με ενσωματωμένο στη σχεδίασή του αερόσακο αναμένεται να γίνει πραγματικότητα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον με την σουηδική κατασκευάστρια εξοπλισμού ασφάλειας για αυτοκίνητα Autolive να ανακοινώνει επίσημα τη συνεργασία της με την κατασκευάστρια προστατευτικού εξοπλισμού για δίκυκλα και δυναμικά σπορ POC.

Τόσο η Autoliv όσο και η POC εργάζονται εδώ και αρκετό καιρό στη δημιουργία ενός κράνους με ενσωματωμένο αερόσακο. Μάλιστα η POC έχει ήδη στην παραγωγή για τους ποδηλάτες έναν αερόσακο-κολάρο, ο οποίος, σε περίπτωση ατυχήματος και πτώσης αναπτύσσεται γρήγορα και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού, όπως ένα κράνος.

Μέσω προσομοίωσης, οι αρχικές μελέτες των δύο εταιρειών για ένα κράνος που φέρει και αερόσακο παρουσίασαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα σοβαρού τραυματισμού στο κεφάλι του αναβάτη, από το 80% στο 30%, με ταχύτητες πάνω από 20 χλμ./ώρα.

Το κράνος που θα εξελίξουν οι Autoliv και POC προορίζεται για χρήση από ποδηλάτες, ειδικά εκείνους που χρησιμοποιούν ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν εύκολα μεγαλύτερες ταχύτητες σε όλες τις συνθήκες σε σχέση με τα συμβατικά.

Αυτό που κάνει το συγκεκριμένο κράνος να ξεχωρίζει είναι τοποθέτηση του αερόσακου μέσα από το προστατευτικό κέλυφος, το οποίο και ανοίγει σε μικρότερα κομμάτια όταν φουσκώνει ο αερόσακος.

Το νέο κράνος αναμένεται να σπρώξει τις εξελίξεις και στις μοτοσικλέτες και δεν αποκλείεται στο μέλλον να περάσει αυτή η τεχνολογία και στον προστατευτικό εξοπλισμό για μηχανοκίνητα δίκυκλα. Προς το παρόν αυτή η εφαρμογή βρίσκει «εμπόδιο» στις σημαντικά υψηλότερες ταχύτητες που αναπτύσσουν τα μηχανοκίνητα δίκυκλα, κάτι που απαιτεί ένα πιο πολύπλοκο σχέδιο, ισχυρότερο μηχανισμό ανάπτυξης του αερόσακου και υλικά με μεγαλύτερες αντοχές στην τριβή και τη διάτρηση που οδηγούν σε σημαντική αύξηση του συνολικού βάρους.

Η δημιουργία του συγκεκριμένου κράνους, τουλάχιστον για τον κόσμο του ποδηλάτου, φαίνεται να είναι επιτακτική, αφού και επί ευρωπαϊκού εδάφους όλο και περισσότερος κόσμος στα αστικά κέντρα στρέφεται στο ποδήλατο ως μια λύση μικροκινητικότητας. Μάλιστα, λόγω αυτής της στροφής προς το ποδήλατο και της αύξησης της χρήσης του ποδηλάτου στις πόλεις, σε συνδυασμό με τις πιο προσιτές τιμές των ηλεκτρικών ποδηλάτων, οι σοβαροί τραυματισμοί των ποδηλατών έχουν αυξηθεί κατά 25% την τελευταία 10ετία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Autoliv.

Πηγή: iefimerida.gr

Related posts

Έρχεται τεχνολογία ελέγχου στα άψε σβήσε από τη Volvo

TEO

Sym Joyride 300: Το μοναδικό GT scooter με 16άρη τροχό

TEO

Honda Forza 350 2023 – Με νέα όργανα και φωτιστικά σώματα

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies