Η εταιρία Alieno από την Βουλγαρία υπόσχεται χιλιάδες άλογα, ζητά πολλά εκατομμύρια και παρουσιάζει ένα hypercar με εξωγήινο σύστημα κίνησης από… χταποδάκι και διαστρικές επιδόσεις. Βρήκε το «Chaos» το αντίπαλο δέος στη μάχη του photoshop;
Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι ούτε παίξε, ούτε γέλασε… Όπως φαίνεται, τα hypercars που θα αλλάξουν για πάντα την αυτοκίνηση είναι φαινόμενο που ανθεί στην Βαλκανική μας γειτονιά. Έτσι μαζί με το δικό μας «Chaos» που ακόμα περιμένουμε νέα του, ένας γείτονας από την Βουλγαρία αποφασίζει να δείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα.
Πρόκειται για την εταιρία Alieno από την Βουλγαρία, ο οποίος έχει έδρα στην πόλη Σλίβεν της γειτονικής χώρας. Η εταιρία αυτή δεν είναι καινούργια στο να δείχνει σχέδια ακραίων hypercars. Το πρώτο της αυτοκίνητο, με το όνομα Arcanum, είχε παρουσιαστεί το 2019. Και έμεινε στα σχέδια, καθώς έκτοτε δεν ακούσαμε τίποτα περισσότερο για αυτό.
Μετά την πρώτη “επιτυχία” της, η εταιρία επιστρέφει με ένα ακόμα πιο αισιόδοξο πλάνο. Το νέο της αυτοκίνητο ονομάζεται Unum, που στα λατινικά σημαίνει “Ένα”. Η εταιρία Alineno το περιγράφει με το πολύ αβανταδόρικο τίτλο “ένα διθέσιο, δίπορτο ρομποτικό ηλεκτρικό hypercar”, με τις ίδιες “εξωγήινες” τεχνολογίες όπως και το προηγούμενο, το Arcanum που έμεινε στα σχέδια.
Καθώς η εταιρία μπήκε στον κόπο να φτιάξει νέο αυτοκίνητο, μετά την τρομακτική επιτυχία του πρώτου, θα ήταν κρίμα να μείνει σε μία μόνο έκδοση. Έτσι το Unum έχει δύο εκδόσεις. Η πρώτη, η βασική τρόπον τινά, ονομάζεται THF, το οποίο είναι το ακρωνύμιο από το “The Heavanly Founder” ή σε ελεύθερη μετάφραση “Ο Ουράνιος Θεμελιωτής” (ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων).
Μιας και το να προσθέτεις επιπλέον εκδόσεις στην βασική έκδοση δεν έχει κανένα κόστος, το “Ουράνιο” hypercar της Βουλγαρίας, βγαίνει σε τέσσερις υποεκδόσεις. Με 2.646 άλογα, με 3.530 άλογα, με 4.410 άλογα και η “ναυαρχίδα” με 5.430 άλογα και 8.880 Nm ροπή!
Με αυτή την ιπποδύναμη που τρομάζει και τα F-35, οι Βούλγαροι υπόσχονται τελική ταχύτητα που θα αγγίζει τα 584 χιλιόμετρα την ώρα (γιατί τόσο λίγα, βάλτε λίγα ακόμα…)
Η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από κυψέλες και “υπερπυκνωτές LiPo γραφενίου” με τρεις διαθέσιμες παραλλαγές ανάλογα με την χωρητικότητα – 180 kWh, 120 kWh και 60 kWh. Η ηλεκτρική αρχιτεκτονική είναι των 800 volt και εξασφαλίζει ότι η φόρτιση από 0 έως 100 τοις εκατό θα διαρκέσει 30 λεπτά, 20 λεπτά και 10 λεπτά αντίστοιχα σε σταθμό φόρτισης 350 kW.
Όμως, αν όλα αυτά σας φαίνονται πεζά και με το ελληνικό «Chaos» να μην έχει σε τίποτα να ζηλέψει, οι Βούλγαροι το πήγαν μερικά βήματα παραπάνω. Έτσι υπάρχει και η πιο σπέσιαλ έκδοση, η Urum TRS, από το “The Rocke Succesor”, η οποία σύμφωνα με τις προδιαγραφές θα είναι το αυτοκίνητο του που θα ζήλευε και ένας σύγχρονος βαρόνος Μινχάουζεν.
Προσπαθώντας να κατανοήσουμε τι θα κινεί αυτό το “εξωγήινο” όχημα, πέφτουμε πάνω σε περιγραφές όπως το “octopus synergistic system” (μη μας ζητάτε να το μεταφράσουμε) ή σε κάτι που μάλλον αναφέρεται σε 24 αεροσυμπιεστές που χρησιμοποιούν την εκτόνωση πεπιεσμένων αερίων για να ωθήσουν το αυτοκίνητο, με σύστημα κατευθυνόμενων ακροφυσίων όπως τα σύγχρονα μαχητικά jet.
Η εταιρία δεν ανακοινώνει επιδόσεις (ψιλά γράμματα…) για το Urum TRS, αλλά δίνει κάποιες πληροφορίες για το τεχνικό κομμάτι και το δοχείο με το αέριο σε πίεση 700 bar το οποίο είναι ικανό να σας βάλει σε τροχιά προς τον Διαστημικό Σταθμό μιας και ο πλανήτης Γη δεν μπορεί να σηκώσει τόση δύναμη.
Τώρα, αν εσείς σπεύσετε να πείτε ότι όλα αυτά είναι ψέματα και τίποτα άλλο δεν υπάρχει εκτός από κάποια μέτρια σκίτσα που θυμίζουν κάτι από Lamborghini, η Βουλγάρικη εταιρία έχει πλήρη περιγραφή (εδώ) και ξεκάθαρο πλάνο κόστους.
Η βασική έκδοση θα ξεκινά από τα 1,8 εκατομμύρια ευρώ, η TRS από τα 3 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν θέλετε φουλ εξτρά, θα σας κοστίσει κάτι παραπάνω, στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Τσάμπα πράμα για ένα βαλκανικό Εντερπράιζ.
Και δεν φτάνει μόνο αυτό. Αν βάλετε μία γερή προκαταβολή μπορείτε να έχετε το αυτοκίνητό σας έτοιμο σε λιγότερο από 30 μήνες, μιας και η εταιρία θα το κατασκευάζει μόνο μετά από παραγγελία.
Το αντίπαλον δέος του «Chaos» είναι ακόμα πιο χαοτικό. Και αυτή η γωνιά του πλανήτη φαίνεται ότι δεν στερείται φαντασίας και ικανοτήτων να ανοίγει δρόμους στο μέλλον της αυτοκίνησης (και του μέτριου photoshop). Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε ούτε γέλασε…
Πηγή: newsauto.gr