Auto & Moto

Kia EV6 Long Range AWD

Τo Kia EV6 είναι ένα από τα μοντέλα που επιβεβαιώνουν τη νέα τάξη πραγμάτων που διαφαίνεται στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και την ανακατάταξη των ισορροπιών ανάμεσα στους μεγάλους παίχτες.

Στην περίπτωση των Κορεατών (και δεν εννοώ μόνο την Kia, αλλά και την Hyundai), το ερώτημα δεν είναι ποιος θα τους επιτρέψει να πρωταγωνιστήσουν, αλλά ποιος θα τους σταθεί εμπόδιο. Ήδη φαίνεται να έχουν ένα ισχυρό… ηλεκτροκίνητο πολεμοφόδιο χάρη στην εξελιγμένη πλατφόρμα E-GMP αρχιτεκτονικής 800V (μόνο η Porsche και η Audi έχουν ανάλογη), πολύ υψηλή ισχύ ταχυφόρτισης και αμφίδρομη φόρτιση. Ήδη φαίνεται πως το πρώτο όχι βήμα αλλά άλμα έχει γίνει. Και το Kia EV6 είναι η απόδειξη.

Λογικό είναι να ξεκινήσουμε από το φαίνεσθαι. Και η αλήθεια είναι πως αν δεν υπήρχαν τα λογότυπα της Kia πιθανότατα να έπεφτες έξω αν σου ζητούσαν να μαντέψεις τον κατασκευαστή του.

Το EV6 δεν το λες «μικρό» σε καμία περίπτωση αφού το μήκος του φτάνει τα 4,68 μέτρα. Ούτε «στενό» αφού για χάρη των χώρων το πλάτος του είναι οριακά κάτω από το 1,90. Αλλά το μπόι του ίσα που ξεπερνά το ενάμιση μέτρο όταν η απόσταση από το έδαφος είναι στα 16 εκατοστά. Σκεφτείτε πως σε σχέση με την Mustang Mach-E το EV6 είναι σχεδόν 5 πόντους πιο χαμηλό με αποτέλεσμα να δείχνει πιο κόμπακτ και πιο «κροσοβεράτο». Στην εικόνα αυτή μεγάλο ρόλο παίζουν και οι πολύ μικροί πρόβολοι.

Στο θέμα της σχεδίασης θεωρώ πως το EV6 αρέσει. Προσωπικά πιστεύω πως η μάσκα και το εμπρός μέρος με τα τονισμένα φτερά είναι λιγότερο εντυπωσιακό από το πίσω (όσο και αν αυτό «αμερικανίζει»). Και δεν αναφέρομαι και τόσο στην ενιαία LED ρίγα που διατρέχει την ουρά και συγκεκριμένα το χείλος που σχηματίζει μία διακριτική αεροτομή. Το σημείο που θεωρώ πως δίνει μια ξεχωριστή δυναμική έχει να κάνει με το χαμήλωμα της οροφής πάνω από δύο τονισμένους ώμους.

Στο σημείο αυτό πιθανότατα να κοιτάτε τις φωτογραφίες και να σκέπτεστε ότι οι πίσω επιβάτες θα νιώθουν στριμωγμένοι πίσω από τα μικρά παράθυρά τους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Οι δύο πίσω επιβάτες (και τρίτος χωρά με τις όποιες παραχωρήσεις) κάθονται σαν πασάδες με πολύ αέρα πάνω από τα κεφάλια τους, ενώ άνετα μπορούν να βολευτούν και σταυροπόδι.

Μάλιστα, τα ακραία καθίσματα έχουν ανακλινόμενη πλάτη για μεγαλύτερη άνεση, υπάρχουν αεραγωγοί στις μεσαίες κολόνες, θύρες Type-C στις εσωτερικές πλευρές των εμπρός καθισμάτων και γενικά ότι χρειάζεται ώστε οι πίσω επιβάτες να είναι το ίδιο άνετα όσο και οι μπροστινοί.

Οι οποίοι έχουν μπροστά τους ένα πολύ μοντέρνο ταμπλό με τις δύο οθόνες 12,3’’ να βρίσκονται σε ένα ενιαίο πάνελ. Μία πρώτη γεύση από αυτό το συνδυασμό είχα πάρει από την πρώτη μου οδηγική επαφή με το Ioniq 5 και τώρα στο EV6 συναντώ την εκτέλεση της Kia. Η οποία έχει μια εμφανώς πιο οδηγοκεντρική προσέγγιση με την οθόνη αφής να έχει μια κυρτή επιφάνεια.

Το μενού είναι πολύ εύκολο στην χρήση του, ενώ αξίζει να τονίσω και την πολύ καλή απόδοση στα ελληνικά. Χαμηλότερα υπάρχει μία επιφάνεια με τα χειριστήρια για τον κλιματισμό, ενώ με το πάτημα ενός απτικού διακόπτη το μενού αλλάζει για πιο άμεση πρόσβαση στις βασικές λειτουργίες.

Η κεντρική κονσόλα έχει ένα ξεχωριστό ντιζάιν με το πάνω μέρος της να λειτουργεί ως υποβραχιόνιο και ταυτόχρονα να φιλοξενεί το μπουτόν εκκίνησης, τον πιεζοπεριστροφικό επιλογέα κίνησης, τις ποτηροθήκες και την ασύρματη θέση φόρτισης για smartphone. Όλα σε ένα. Πραγματικά έξυπνο. Πάντως, καλό είναι ότι ακουμπήσεις στην βάση της κονσόλας να το αφήσεις εκεί αφού για να το φτάσεις θα πρέπει να σκύψεις και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο την ώρα της οδήγησης.

Όσο για την ποιότητα κατασκευής και τα πλαστικά αυτά ανταποκρίνονται στον ορισμό του premium. Ναι, αυτό το Kia θα έλεγα πως είναι όσο premium χρειάζεται για να δείχνει πολυτελές και high-tech και ας έχει σε μερικά σημεία σκληρά πλαστικά. Και ναι, μπορεί άνετα να κοντράρει ακόμη και το Tesla Model 3. Και όχι μόνο αυτό. Σχετικά με τα χωροταξικά να πούμε πως το πορτμπαγκάζ προσφέρει από 490 λίτρα (520 με τις πλάτες σε όρθια θέση), ενώ μπροστά υπάρχει και ένα frunk 52 λίτρων που μπορεί κανείς να τοποθετήσει το καλώδιο φόρτισης ή ότι άλλο.

Το EV6 της δοκιμής μας είναι αυτό που θα ήθελαν οι περισσότεροι αλλά ίσως να αποκτήσουν οι λιγότεροι. Και αυτό επειδή είναι το ακριβότερο στην γκάμα μιας και τα έχει όλα. Είναι τετρακίνητο (με ένα σύγχρονο ηλεκτρικό μοτέρ ανά άξονα), έχει τη μεγαλύτερη μπαταρία (χωρητικότητας 77,4 kWh) και είναι έκδοσης GT-Line (όλα τα καλά, με 20άρες ζάντες, IFS LED προβολείς, HUD κ.α.).

Αναλυτικότερα η συνδυασμένη ισχύς είναι στους 325 ίππους και όπως σε κάθε ηλεκτρικό αυτοκίνητο τα περισσότερα από τα 600+ Nm δίνουν το παρόν όποτε και όσο βυθίσεις το γκάζι. Φυσικά αν θες το μάξιμουμ της ισχύος θα επιλέξεις το πρόγραμμα Sport. Και όσο αντέξεις αφού το τίναγμα είναι τόσο έντονο (ειδικά στις χαμηλές ταχύτητες) που από ένα σημείο και μετά μπορεί και να ανακατευτείς.

Για αυτό συστήνεται το Normal για ισορροπημένη οδήγηση και μία κατανάλωση περίπου 22-23 kWh ανά 100 χιλιόμετρα σε ρεαλιστικές συνθήκες. Τώρα, αν κινηθείς με πολύ υψηλές ταχύτητες (τελική στα 188 χλμ./ώρα) η κατανάλωση θα ανέβει αρκετά, ενώ αντίθετα στις χαμηλότερες και με Eco (υπάρχει και το Snow) μπορείς εύκολα να πέσεις κοντά στην εργοστασιακή τιμή. Υπάρχουν έξι επιλογές ανάκτησης ενέργειας, ενώ αν τη συνηθίσεις θα βρεις πολύ χρήσιμη και βολική τη λειτουργία i-Pedal.

Σχετικά με την αυτονομία η Kia δίνει μια θεωρητική τιμή στα 484 χιλιόμετρα. Πρακτικά και ανάλογα με το στιλ οδήγησης (αλλά και την χρήση του συστήματος κλιματισμού αφού η αντλία θερμότητας είναι προαιρετική) η αυτονομία κυμαίνεται πάνω-κάτω στα 400 χιλιόμετρα. Όσο για το χρόνο φόρτισης χάρη στον 11άρη onboard φορτιστή η διαδικασία σε wallbox διαρκεί το πολύ 7,5 ώρες.

Πως είναι η γενικότερη αίσθηση πίσω από το τιμόνι του EV6; Καταρχήν αυτό που γίνεται άμεσα αντιληπτό είναι πως το σπορ στοιχείο αποτυπώνεται και στο γενικότερο στήσιμό του. Το εντυπωσιακό είναι πως από τα πρώτα χιλιόμετρα νιώθεις πως οδηγείς ένα από τα πιο καλοστημένα ηλεκτρικά που κρύβουν τον όγκο και το βάρος τους (η μπαταρία μόνο ζυγίζει 477 κιλά). Η ρύθμιση της ανάρτησης (με τόσο βάρος ξεχάστε τα ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ) είναι τόσο σφιχτή όσο χρειάζεται για τον βέλτιστο έλεγχο του αμαξώματος και τις μικρές κλίσεις στις στροφές.

Το EV6 στρίβει εντυπωσιακά σταθερά και παρόλο που το τιμόνι δεν έχει την ιδανική ακρίβεια σε πληροφόρηση. Στα πιο κλειστά κομμάτια ορισμένες φορές θα διακρίνεις την λειτουργία του ισχυρότερου πίσω ηλεκτροκινητήρα και ταυτόχρονα την πολύ καλή απόδοση της τετρακίνησης. Στην ευθεία, αυτό το Kia είναι απλά μια εμπειρία χάρη στην απόλυτη σταθερότητα και τα εξαιρετικά επίπεδα ησυχίας στην καμπίνα.

Στο θέμα της άνεσης η σχετικά σφιχτή ρύθμιση της ανάρτησης (πίσω πολλαπλοί σύνδεσμοι) έχει μεγάλο βάθος σε απορροφητικότητα, φιλτράρει ικανοποιητικά, δεν κοπανάει στα δύσκολα, αλλά δεν καταφέρνει να προσφέρει την τζελ άνεση ενός Skoda Enyaq. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας από ένα ηλεκτρικό με σπορτίφ προσέγγιση (αντίστοιχα το Enyaq δεν μπορεί να στρίψει όπως το EV6).

Όσο για τα φρένα, ένα δυνατό τετρακίνητο δεν θα μπορούσε παρά να έχει δίσκους και στους πίσω τροχούς (σε αντίθεση με ανταγωνιστικά μοντέλα που έχουν ταμπούρα) προσφέροντας εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα και αντοχή στα απανωτά φρεναρίσματα. Τι θα ήθελα; Τα καθίσματα να ήταν ελαφρώς πιο άνετα και του οδηγού ένα τσικ πιο χαμηλά. Επίσης, το τιμόνι να έκοβε λίγο περισσότερο στους επιτόπιους ελιγμούς. Και την αντλία θερμότητας στάνταρ για φουλ αυτονομία στο κρύο.

Και μετά από όλα αυτά έφτασε η ώρα να μιλήσουμε για τις τιμές που αποκτούν ξανά ενδιαφέρον μετά την επανεκκίνηση της κρατικής επιδότησης. Όπως είπαμε το EV6 της δοκιμής μας είναι το ακριβότερο και ξεκινά από τις 48.990 ευρώ (52.190 ευρώ το GT-Line). Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι πισωκίνητες επιλογές των 229 ίππων με τη μεγάλη μπαταρία (από 43.990 ευρώ) και πιο κάτω οι βασικές των 170 ίππων με την στάνταρ μπαταρία (από 40.427 ευρώ). Οπότε, ανάλογα με τις ανάγκες και το πόσο βαθύ είναι το πορτοφόλι σας το EV6 δίνει αρκετές επιλογές.

Συμπερασματικά, το KiaEV6 είναι εντυπωσιακό. Για την ακρίβεια είναι ένα εντυπωσιακό ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μας αποδεικνύει πόσο γρήγορα οι κατασκευαστές προσαρμόζονται και καταφέρνουν να προσφέρουν όλο και πιο ολοκληρωμένες προτάσεις. Ειδικότερα στην περίπτωση του EV6 θα έλεγα πως είναι ένα από τα αυτοκίνητα που μπορεί να σταθεί ικανό ώστε να επαναπροσδιορίσει την εικόνα μιας μάρκας. Γνωρίζετε πολλά που μπορούν να κάνουν κάτι αντίστοιχο;

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΚΙΑ EV6 AWD (325 PS, 77,4 KWH)
Συνδυαστική ισχύς/ ροπή: 325 PS / 605
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα εμπρός/ πίσω: 100,5 PS / 225 PS
Ροπή ηλεκτροκινητήρα εμπρός/ πίσω: 255 Nm / 350 Nm
Χωρητικότητα μπαταρίας: 77,4 kWh
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς

Κιβώτιο: Αυτόματο 1 σχέσης
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 5,2 sec
Τελική ταχύτητα: 188 km/h
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή, δοκιμής: 18,0 kWh/100 km, 23 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή: Έως 484 km (εργοστασιακή τιμή WLTP)
Εκπομπές CO2: 0 gr/km
Βάρος: 2.090 kg (χωρίς οδηγό)
Διαστάσεις (ΜxΠxΥ): 4.695×1.890×1.550 mm
Μεταξόνιο: 2.900 mm
Χώρος αποσκευών: 520-490 lt
Τιμή (με επιδότηση): από 48.990 € (από 40.427€ η βασική RWD Standard Range)

Πηγή: auto-moto-news.gr

Related posts

Ρέπλικα του αμφίβιου scooter της Lambretta βγαίνει σε δημοπρασία

TEO

ESF S5: Με ηλεκτροκινητήρα Bosch και αυτονομία 150 χιλιόμετρα

TEO

H Mercedes G 500 αποχαιρετά τον V8 με μια σπέσιαλ έκδοση

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies