Όσοι πίστευαν ότι φέτος οι ελλείψεις στις προμήθειες θα περιορίζονταν και η παραγωγή αυτοκινήτων θα εξομαλυνόταν, μάλλον πέφτουν έξω.
Τα τελευταία χρόνια η αυτοκινητοβιομηχανία χτυπήθηκε από μία σειρά γεγονότων που την οδήγησαν σε μία πολύ ισχυρή κρίση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και κυρίως οι καθυστερήσεις στην παραγωγή ημιαγωγών, συνετέλεσαν ώστε να μειωθεί η παραγωγή και να σημειώνονται τεράστιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων.
Οι προβλέψεις για φέτος έκαναν λόγο για εξισορρόπηση της κατάστασης με τα microchips. Όμως τα πρώτα σημάδια δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά για την συνέχεια της χρονιάς.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής του κόσμου, η Toyota. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 5,6% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, φθάνοντας περίπου τις 710.000 μονάδες.
Η εταιρία υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας με μείωση των πωλήσεων. Πάντως αν και οι πωλήσεις είχαν πτωτική πορεία, η παραγωγή ανέβηκε κατά 8,8%.
Ο λόγος που δυσκολεύτηκε η Toyota τον Ιανουάριο είναι ότι, όπως αναφέρουν πηγές μέσα από την εταιρία, συνεχίστηκαν και φέτος οι ελλείψεις σε ημιαγωγούς. Παράλληλα υπάρχουν ακόμα συνέπειες από την κρίση του κορονοϊού, η οποία επηρεάζει τις αλυσίδες τροφοδοσίας.
Ένα ακόμα θέμα που προβληματίζει τους Ιάπωνες είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για την εξέλιξη των φαινομένων, ακόμα και βραχυπρόθεσμα.
Η Toyota πάντως υποστηρίζει ότι συνεργάζεται στενά με τους προμηθευτές της έτσι ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις παραδόσεις νέων αυτοκινήτων στους πελάτες.
Σε παγκόσμιο επίπεδο πάντως, παρά τις προβλέψεις ότι θα υπάρξει βελτίωση με τους ημιαγωγούς μέσα στο 2023, φαίνεται τελικά ότι εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμένη προσφορά.
Ενώ δεν μπορούν να γίνουν και προβλέψεις για την εξέλιξη του αποθέματος, λόγω της αστάθειας της αγοράς, της έντασης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και του πληθωρισμού που παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Εκτός από την Toyota και η GM προειδοποιεί ότι η έλλειψη microchip είναι απίθανο να τελειώσει μέσα στο 2023. Η Toyota πάντως υπολογίζει ότι η παραγωγή της θα έχει μείωση κατά 10% λόγω περιορισμένων αποθεμάτων.
Από την πλευρά της, η Intel προειδοποιεί ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα έχει σημαντικά θέματα με τους ημιαγωγούς τουλάχιστον μέχρι το 2024. Οπότε δεν προβλέπεται και εξομάλυνση της αγοράς αυτοκινήτου και μείωση των χρόνων παράδοσης πριν την επόμενη χρονιά.
Πηγή: newsauto.gr