Music News

Η Σταύρωση μέσα από 10 εξώφυλλα ελληνικών δίσκων

Η «Σταύρωση» στην ελληνική δισκογραφία

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα… Η κορύφωση του Θείου Δράματος με τα Πάθη και την Σταύρωση του Χριστού.
Σκέφτηκα λοιπόν, αντί για την παρουσίαση ή την αναφορά σε κάποιο δίσκο με ύμνους της Μεγάλης Πέμπτης ή της Μεγάλης Εβδομάδας, να επιλέξω από τη μεγάλη «δεξαμενή» της ελληνικής δισκογραφίας δέκα εξώφυλλα, πραγματικά έργα τέχνης, με την Σταύρωση του Χριστού και να τα παραθέσω με χρονολογική σειρά έκδοσης του δίσκου, κάνοντας αναφορά, όπου είναι δυνατόν, στους ζωγράφους ή τους επιμελητές τους. Μοναδική εξαίρεση στην άμεση απεικόνιση της Σταύρωσης, το πρώτο και ιδιαίτερα σπάνιο εξώφυλλο του δίσκου του Γιώργου Μητσάκη.

Γιώργος Μητσάκης «Γολγοθάς»

Ένα λαϊκό ορατόριο του Γιώργου Μητσάκη, που εκδόθηκε το 1968 σε μικρό δίσκο extended play από την Οdeon, χωρίς όμως να κυκλοφορήσει στην αγορά, με τέσσερα τραγούδια αφιερωμένα στα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας και την Ανάσταση, με ερμηνευτές την Λίτσα Διαμάντη και τον Δημήτρη Τζανή και τη συμμετοχή της Χορωδίας Φ.Σ. Νίκαιας.

01

Σταύρος Κουγιουμτζής & Γιώργος Θέμελης «Ηλιοσκόπιο»

Το «Ηλιοσκόπιο» σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή και ποίηση Γιώργου Θέμελη, με ερμηνευτές τον Γιώργο Νταλάρα, την Αιμιλία Κουγιουμτζή και τη συμμετοχή χορωδίας, κυκλοφόρησε τον Μάρτη του 1973 από την Minos.
To εξώφυλλο επιμελήθηκε η Λίκα Φλώρου.

02 1973

Εμμανουήλ Χατζημάρκος «Ύμνοι Μεγάλης Εβδομάδος»

Κυκλοφόρησε το 1974 από τη «Ζωή», με μια σειρά από ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, που ψάλλει ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Βόλου Εμμανουήλ Χατζημάρκος με τη συνοδεία ισοκρατήματος.

03.1973

Χριστόδουλος Χάλαρης «Πάθη απόκρυφα»

Το 1986 ο Χριστόδουλος Χάλαρης παρουσίασε ένα θρησκευτικό ορατόριο με τίτλο «Πάθη απόκρυφα», βασισμένο στο μουσικό του μέρος στην κοσμική και εκκλησιαστική μουσική του Βυζαντίου και στο στιχουργικό μέρος στα Απόκρυφα Ευαγγέλια και στην ποίηση του Ρωμανού του Μελωδού, όπως αποδόθηκαν στα νέα ελληνικά από τον Γιάννη Κακουλίδη.

Στο διπλό δίσκο που κυκλοφόρησε από την Columbia, τραγουδούν ο Χρύσανθος και η Βάσω Κυριαζή και ψάλλουν οι Γρηγόρης Νταραβάνογλου, Νίκος Κωνσταντινόπουλος, Παναγιώτης Μαθός και Χουρμούζιος Νταραβάνογλου. Απαγγέλει η Ελένη Κισκυρά και παίζει η Ορχήστρα Παλαιών, Παραδοσιακών και Πρωτοτύπων οργάνων.

Η μάσκα του εξωφύλλου είναι έργο του γλύπτη Σώτου Αλεξίου.

04 1986

Σταμάτης Σπανουδάκης «Ω! Γλυκύ μου έαρ»

Η επανέκδοση του δίσκου «Ω! Γλυκύ μου έαρ», με έξι διασκευές του Σταμάτη Σπανουδάκη πάνω σε ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, που κυκλοφόρησε το 1991 από την Polygram, με σολίστες τους Βασίλη Σαλέα, Σαράντη Σαλέα, Λευτέρη Ζέρβα και Σταμάτη Σπανουδάκη. Ο δίσκος πρωτοκυκλοφόρησε το 1988 με διαφορετικό εξώφυλλο.

Το εξώφυλλο επιμελήθηκε ο Πέτρος Παράσχης, με βάση έναν πίνακα του Νικόλαου Γύζη.

05.1991

Πέτρος Γαϊτάνος «Ώρα ενάτη»

Ο πρώτος δίσκος του Πέτρου Γαϊτάνου, με εκκλησιαστικούς ύμνους, που κυκλοφόρησε από την Polygram το 1995.

Περιέχει δέκα ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας που αποδίδονται από τον Πέτρο Γαϊτάνο, με τη συμμετοχή του Νικήτα Τσακίρογλου στις αφηγήσεις και της Χορωδίας του Γεώργιου Ναούμ.

Οι πίνακες του εξωφύλλου είναι του Νικόλαου Γύζη και του Salvador Dali. Το εξώφυλλο επιμελήθηκε και σχεδίασε ο Πέτρος Παράσχης.

06 1995

Μίκης Θεοδωράκης «Requiem»

Η δεύτερη εκτέλεση του «Requiem» («Ακολουθία εις Κεκοιμημένους») του Μίκη Θεοδωράκη, που βασίσθηκε σε κείμενο του Ιωάννη Δαμασκηνού.

Ηχογραφήθηκε τον Μάρτιο του 1997 στο «Capella Concert Hall» της Αγίας Πετρούπολης από την Νεανική Χορωδία «State Academic Capella» και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Αγίας Πετρούπολης, υπό τη διεύθυνση του Μίκη Θεοδωράκη και κυκλοφόρησε το 1999 από την Intuition Classics. Συμμετείχαν οι Janne Polewtsowa (mezzosoprano), Lubov Jiltsova (soprano), Peter Migunov (basso), Alexandre Timtchenko (tenoro).

Το έργο αφιερώθηκε στους νεκρούς της σφαγής των Καλαβρύτων (13 Δεκεμβρίου 1943).

07.1999

Νίκος Κυπουργός «Χριστός Κύριος» Μέρος Β’

Τον Απρίλη του 2000 κυκλοφόρησε από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου το cd με το δεύτερο μέρος του δίπτυχου «Χριστός Κύριος», με αποσπάσματα από κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας, με θέμα το Πάθος και την Ανάσταση. Τα κείμενα, που υποστηρίζονται από τη μουσική του Νίκου Κυπουργού (ο οποίος χρησιμοποιεί για πρώτη φορά το αρχαίο ελληνικό όργανο «ύδραυλις»), ακολουθούν την πορεία του Θείου δράματος από το Μεγάλο Σάββατο, μέχρι την Ανάληψη.

Συμμετέχουν οι Άννα Συνοδινού, Δέσποινα Μπεμπεδέλη, Νικήτας Τσακίρογλου, Ιουλίττα Ηλιοπούλου, Γεωργία Βουλδή, Τέλης Ζώτος, Μάνια Τεχριτζόγλου, Λουκία Ιγνατίου, Κώστας Αθανασόπουλος, Ηλίας Μαλανδρής, Κωνσταντίνος Λάγκος και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Η καλλιτεχνική διεύθυνση έγινε από την Άννα Συνοδινού, ενώ τα μουσικά μέρη (εκτός από το «Ένα το χελιδόνι» των Θεοδωράκη – Ελύτη και τα παραδοσιακά μέλη) ανήκουν στον Νίκο Κυπουργό, που βασίσθηκε στα ψαλλόμενα εκκλησιαστικά μέλη. Συμμετέχει γυναικείος βυζαντινός χορός.

Η φιλολογική και καλλιτεχνική επιμέλεια του εντύπου έγινε από την Ιερά Mονή Κουτλουμουσίου και ο σχεδιασμός εξωφύλλου από τον Πέτρο Λυράκο.

08.2000

Βούλα Ζουμπουλάκη «Τα Άγια Πάθη»

Διπλό cd που κυκλοφόρησε το 2002 από την Emi Classics, με την ηθοποιό Βούλα Ζουμπουλάκη να διαβάζει αποσπάσματα του Ευαγγελίου και τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας.

09 2002

Πέτρος και Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ «Χριστός Πάσχων… Χριστός Ανέστη»

Οι Πρωτοψάλτες Πέτρος και Γρηγόρης Εμμανουήλ σε μια επιλογή από ύμνους και τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας, που κυκλοφόρησε σε cd από το «Polytropon» το 2003.
Συμμετέχουν ο Άρχων Πρωτοψάλτης Χαρίλαος Ταλιαδώρος, η Βυζαντινή Χορωδία «Οι Δομέστικοι της Δράμας» και ο ηθοποιός του Κ.Θ.Β.Ε. Δημήτρης Καρέλλης, ως αναγνώστης-συναξαριστής.

10.2003

Πηγή: ogdoo.gr

Related posts

Travis Scott και Skepta headliners στο Mirror Mirror festival του Art Basel στη μνήμη του Virgil Abloh

TEO

Με φοβερές συμμετοχές ο νέος δίσκος του Morrissey

TEO

Τη διάλυσή τους ανακοίνωσαν οι Bazooka

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies