«Ο επεξεργαστής των AI υποδομών του κόσμου»
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής της για την GTC 2022, η Nvidia αποκάλυψε τον πρώτο της ανεξάρτητο επεξεργαστή για data centers, καλύπτοντας τις ανάγκες για υψηλή υπεραστική ισχύ και AI υποδομές.
Ο λόγος γίνεται για το Grace CPU superchip, το οποίο πρακτικά ενώνει δύο CPUs με την ολοκαίνουργια NVLink-C2C interconnection τεχνολογία, προσφέροντας συνολικά 144 πυρήνες! Η εταιρία ισχυρίζεται πως το Grace CPU Superchip έχει 1.5 φορές περισσότερη απόδοση σε ένα SPEC benchmark σε σύγκριση με δύο προηγούμενης γενιάς AMD EPYC επεξεργαστές των 64 πυρήνων, σημειώνοντας πως συγχρόνως είναι δύο φορές πιο ενεργειακά αποδοτικός από τους ισχυρότερους επεξεργαστές για servers που υπάρχουν σήμερα στην αγορά.
Μάλιστα, η Nvidia δε στάθηκε μόνο εκεί και τόνισε πως ο επεξεργαστής θα είναι ο γρηγορότερος της αγοράς όταν κυκλοφορήσει στις αρχές του 2023 για μια ευρεία γκάμα εφαρμογών, όπως η ανάλυση δεδομένων, οι επιστημονικοί υπολογισμοί και το hyperscale computing.
Συνολικά, το chip μπορεί να υποστηρίξει 1TB LPDDR5X μνήμης, την οποία έχει τη δυνατότητα να προσπελάσει σε 1 δευτερόλεπτο, αφού το memory subsystem του παρέχει έως και 1TB/s bandwidth. Όσον αφορά την ενσωματωμένη cache, αυτή ανέρχεται σε 396ΜΒ.
Παράλληλα, η εταιρία αποκάλυψε πως το chip θα μπορεί να αξιοποιήσει και το νέο της NVLink CHip-to-Chip (C2C) interface, το οποίο είναι ικανό να προσφέρει απίστευτα υψηλό bandwidth. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει πως είναι περίπου 25 φορές πιο ενεργειακά αποδοτικό από το PCIe 5.0, με throughput που ξεπερνά τα 900 GB/s.
Μιλώντας για τον επεξεργαστή, ο CEO της Nvidia, Jensen Huang, δήλωσε:
Ένας νέος τύπος data center έχει εμφανιστεί AI εργοστάσια που επεξεργάζονται και καθαρίζουν βουνά δεδομένων για να παράγουν πληροφορίες.
Το Grace CPU Superchip προσφέρει την υψηλότερη απόδοση, το ταχύτερο memory bandwidth και τις software πλατφόρμες της Nvidia σε ένα chip και έτσι θα λάμψει ως ο επεξεργαστής των AI υποδομών του κόσμου.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί πως ο επεξεργαστής της Nvidia κάνει χρήση της ARM αρχιτεκτονικής, την οποία η εταιρία προσπάθησε να εξαγοράσει πρόσφατα.
Για την ιστορία, η Softbank (μητρική εταιρία της ARM) είχε συμφωνήσει να πουλήσει την ARM στη NVIDIA σε ένα κολοσσιαίο deal συνολικής αξίας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με βάση τις τιμές των μετοχών της εταιρίας το 2020. Εάν η εξαγορά είχε ολοκληρωθεί, θα ήταν η μεγαλύτερη στον τομέα των chips μέχρι σήμερα και η αξία της θα έφτανε ίσως και τα 80 δισεκατομμύρια δολάρια με τα τωρινά δεδομένα.
Ωστόσο, η συμφωνία κατέρρευσε τον Φεβρουάριο, λόγω της έντονης αντίθεσης των ρυθμιστικών αρχών σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, και διάφοροι συντελεστές του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων πελατών της ARM, όπως η Qualcomm και η Microsoft, εξέφρασαν την αντίθεσή τους, επικαλούμενοι ανησυχίες ότι η NVIDIA υπάρχει το ενδεχόμενο να εμποδίσει την ARM από τα να παρέχει μελλοντικά άδειες για τα σχέδια της.
Πηγή: unboxholics.com