Τεχνολογία

Η Google σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το fact-checking

Η Google ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τις εθελοντικές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, αρνούμενη να ενσωματώσει τη δουλειά fact-checking οργανισμών στις πλατφόρμες της, όπως το Search και το YouTube.

Η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που η Ε.Ε. εργάζεται για την ενσωμάτωση αυτών των δεσμεύσεων σε νομοθεσία, μέσω του Digital Services Act (DSA). Η εταιρεία είχε υπογράψει νωρίτερα τον Κώδικα Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση που εισήγαγε η Ε.Ε. το 2022.

Σε επιστολή που απηύθυνε η Google στην αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Renate Nikolay, ο πρόεδρος των διεθνών υποθέσεων της εταιρείας, Kent Walker, δήλωσε ότι η Google δεν θα υιοθετήσει τις απαιτήσεις για fact-checking, χαρακτηρίζοντάς τες ως “ακατάλληλες και αναποτελεσματικές” για τις υπηρεσίες της. Παράλληλα, ο Walker επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα αποχωρήσει πλήρως από όλες τις δεσμεύσεις του Κώδικα πριν αυτές ενταχθούν στον κανονιστικό πλαίσιο του DSA. Η στάση αυτή έρχεται σε αντίθεση με άλλες τεχνολογικές εταιρείες, όπως οι Microsoft, TikTok, Twitch και Meta, που παραμένουν υπογράφοντες, αν και με διαφορετικά επίπεδα συμμόρφωσης.

Ο Κώδικας Πρακτικής της Ε.Ε. καλεί τις εταιρείες να συνεργάζονται με οργανισμούς fact-checking σε όλες τις χώρες της Ένωσης, να παρέχουν εργαλεία για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης σε πολλές γλώσσες και να περιορίζουν τα οικονομικά κίνητρα για τη διάδοση ψευδών πληροφοριών. Επίσης, περιλαμβάνει μέτρα όπως η σήμανση πολιτικών διαφημίσεων, η ανάλυση bots και deep fakes, καθώς και η δυνατότητα χρηστών να αναφέρουν παραπληροφόρηση. Αν και οι δεσμεύσεις αυτές δεν είναι νομικά δεσμευτικές, η Ε.Ε. επιδιώκει την υποχρεωτική εφαρμογή ορισμένων μέσω του DSA, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη οι λεπτομέρειες.

Η απόφαση της Google εντείνει τις εντάσεις ανάμεσα σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες και τις ρυθμιστικές προσπάθειες της Ε.Ε. καθώς και άλλες εταιρείες έχουν αποσύρει ή περιορίσει τις δεσμεύσεις τους. Το Twitter, που πλέον ονομάζεται X, αποχώρησε από τον Κώδικα μετά την εξαγορά από τον Elon Musk. Την ίδια στιγμή, η Meta διέκοψε το πρόγραμμα fact-checking στις Η.Π.Α. αν και παραμένει υπογράφουσα.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις διατάξεις που θα καταστούν υποχρεωτικές, ενώ η εφαρμογή του DSA αναμένεται το νωρίτερο μέσα στον Ιανουάριο του 2025.

Πηγή: unboxholics.com

Related posts

Το iPadOS 16 αποκαλύπτεται με νέες δυνατότητες και καλύτερο multitasking

TEO

Δείτε πώς να εξαφανίσετε τα προτεινόμενα posts στο feed του Instagram

TEO

Η Samsung έκλεισε συμφωνία με την LG για τις τηλεοράσεις της

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies