Η Google ανακοίνωσε ότι το 2024 απέτρεψε την εμφάνιση 2,36 εκατομμυρίων εφαρμογών στο Google Play Store λόγω παραβίασης πολιτικών. Επιπλέον, η εταιρεία μπλόκαρε περισσότερους από 158.000 λογαριασμούς προγραμματιστών που επιχείρησαν να διανείμουν δυνητικά επιβλαβείς εφαρμογές. Αυτή η προσπάθεια κατέστη δυνατή μέσω του συνδυασμού ανθρώπινων ελεγκτών και αλγορίθμων ασφαλείας με τεχνητή νοημοσύνη, ενισχύοντας την ασφάλεια του Android.
Ειδικότερα η τεχνητή νοημοσύνη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση των δυνατοτήτων ανίχνευσης απειλών της Google. Η εταιρεία δήλωσε ότι πάνω από το 92% των ελέγχων κώδικα για δυνητικά επικίνδυνες εφαρμογές πραγματοποιήθηκαν με τη βοήθεια AI. Επιπλέον, η Google συνεργάστηκε στενά με προγραμματιστές για να μειώσει την περιττή πρόσβαση στα δεδομένα των χρηστών, αποκλείοντας 1,3 εκατομμύρια εφαρμογές που απαιτούσαν υπερβολικά δικαιώματα.
Η υπηρεσία Play Protect της Google συνέβαλε επίσης σημαντικά στη βελτίωση της ασφάλειας του Android. Το σύστημα πραγματοποιεί σε πραγματικό χρόνο σαρώσεις σε περισσότερες από 200 δισεκατομμύρια εγκατεστημένες εφαρμογές καθημερινά, εντοπίζοντας τόσο γνωστό κακόβουλο λογισμικό όσο και πιο εξελιγμένες απειλές, όπως το polymorphic malware. Το 2024, το Play Protect ανίχνευσε πάνω από 13 εκατομμύρια νέες κακόβουλες εφαρμογές που είχαν ληφθεί από μη επίσημες πηγές εκτός του Google Play Store, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης αξιόπιστων καναλιών διανομής εφαρμογών.
Η εταιρεία έχει υποσχεθεί περαιτέρω βελτιώσεις στις δυνατότητες του Play Protect για την αντιμετώπιση κακόβουλου λογισμικού. Ωστόσο, προηγμένες απειλές όπως το Mandrake συνεχίζουν να παρακάμπτουν τα μέτρα ασφαλείας, επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες. Επιπλέον, το malware Necro Trojan εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, καθώς πολλοί χρήστες συνεχίζουν να εγκαθιστούν εφαρμογές από ανεπίσημες πηγές, εκθέτοντας τις συσκευές τους σε πιθανούς κινδύνους κυβερνοασφάλειας.
Μένει να δούμε λοιπόν πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες της Google το 2025 και αν η εταιρεία θα καταφέρει να αποτρέψει αυτές τις γνωστές απειλές και όσες ακόμη προκύπτουν σε καθημερινή βάση για τους κατόχους Android συσκευών.
Πηγή: unboxholics.com