Με στόχο την προστασία του πλανήτη και τον καθαρότερο αέρα, οι αυτοκινητοβιομηχανίες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) έχουν μια προθεσμία να τηρήσουν. Μέχρι το 2035, όλα τα νέα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές CO2.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλα τα μέλη της Ε.Ε. με την απόφαση αυτή. Σε μια αναφορά του Reuters, η Γερμανία έχει σχηματίσει συμμαχία με πολλά ευρωπαϊκά έθνη για να αντιταχθεί στην εν λόγω απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης (ICE).
Οι επτά εμπλεκόμενες χώρες είναι η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και η Γερμανία. Όλοι οι υπουργοί μεταφορών τους πραγματοποίησαν πρόσφατα μια συνάντηση για να συζητήσουν τι πρέπει να αλλάξει στην απόφαση της Ε.Ε. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Volker Wissing δήλωσε ότι η πρόταση της Ε.Ε. πρέπει να αλλάξει αμέσως. Πιο συγκεκριμένα είπε ότι η προσέγγιση είναι λανθασμένη, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ένας «κλιματικά ουδέτερος τρόπος» για τη λειτουργία των θερμικών κινητήρων χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Τούτου λεχθέντος, αναφέρεται ότι η συμμαχία εξετάζει μια ξεχωριστή κατηγορία για οχήματα ICE που μπορούν να λειτουργούν με καύσιμα ουδέτερα από άνθρακα μετά το 2035.
Ο νόμος της Ε.Ε. επιβάλλει επίσης μείωση κατά 55% στις εκπομπές CO2 για τα νέα αυτοκίνητα και κατά 50% για τα φορτηγά έως το 2030. Η Ε.Ε. θα καταργήσει τα κίνητρά της για οχήματα μηδενικών και χαμηλών εκπομπών έως το 2030. Κατασκευαστές που παράγουν μεταξύ 1.000 και 10.000 νέα αυτοκίνητα ετησίως θα πρέπει έως το 2036 να συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες, ενώ οι κατασκευαστές που ταξινομούν λιγότερα από 1.000 νέα οχήματα ετησίως θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από τους κανονισμούς.
Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν ήδη λάβει μέτρα για τη δοκιμή της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως τα συνθετικά καύσιμα και το υδρογόνο. Porsche και Lamborghini ήδη επενδύουν σε έρευνες, ενώ η Toyota είναι έτοιμη να λανσάρει το 2025 αυτοκίνητο μαζικής παραγωγής με υδρογόνο.
Πηγή: zougla.gr