Η Microsoft έκανε μια εξαιρετικά φιλόδοξη πρόβλεψη για το μέλλον της AI. Συγκεκριμένα, η εταιρεία βλέπει ένα μέλλον όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να καταστήσει περιττούς τους παραδοσιακούς browsers, όπως ο Edge, ο Safari, ο Chrome και ο Firefox, αλλά και τις μηχανές αναζήτησης όπως το Google Search, το DuckDuckGo και το Bing.
Αναλυτικότερα, σε συνέντευξή του στο The Verge, ο Mustafa Suleyman, επικεφαλής του AI τμήματος της Microsoft, περιέγραψε πώς τα AI interfaces συνομιλίας μπορούν να ξεπεράσουν τους browsers και τις μηχανές αναζήτησης σε ευκολία και λειτουργικότητα μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Η μετάβαση αυτή, εξήγησε, θα περιλαμβάνει την ανάθεση ερωτημάτων και εργασιών απευθείας σε AI assistants, αντί για τη χειροκίνητη πλοήγηση σε ιστότοπους ή μηχανές αναζήτησης.
Ο Suleyman τόνισε τις δυσκολίες που υπάρχουν σήμερα στη χρήση παραδοσιακών μηχανών αναζήτησης, χαρακτηρίζοντάς τις ως χρονοβόρες συγκριτικά με τα AI συστήματα, όπως το Copilot της Microsoft. Εάν οι ψηφιακές πλατφόρμες ανασχεδιαστούν για να ενσωματώσουν την AI, αυτά τα συστήματα θα μπορούν να διαχειρίζονται σύνθετες αλληλεπιδράσεις αυτόνομα, αντικαθιστώντας ενδεχομένως τα υπάρχοντα εργαλεία. Ωστόσο, μια τέτοια αλλαγή γεννά και ερωτήματα για λειτουργικές προκλήσεις, όπως πώς το αν οι AI agents θα κάνουν όντως τις καλύτερες επιλογές ή πώς θα επηρεαστούν τα έσοδα των ιστοσελίδων όταν οι χρήστες σταματήσουν να μπαίνουν σε αυτές και βασίζονται μόνο στις AI.
Οι ευρύτερες επιπτώσεις της εξέλιξης της AI πάντως παραμένουν αντικείμενο συζήτησης, ιδιαίτερα όσον αφορά την τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI). Ενώ ο Suleyman εκτιμά ότι η AGI θα μπορούσε να εμφανιστεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, την ορίζει ως την ικανότητα να διαχειρίζεται η AI τις περισσότερες εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη γνώση, αντί για τη δραματική μεταμόρφωση της κοινωνίας που περιγράφεται στη λογοτεχνία επιστημονικής φαντασίας. Αυτή η συγκρατημένη προοπτική έρχεται σε αντίθεση με τον CEO της OpenAI, Sam Altman, ο οποίος υποστηρίζει ότι η AGI είναι εφικτή με την τρέχουσα τεχνολογία. Παρά τις διαφορές στους χρόνους και στους ορισμούς όμως, η βιομηχανία συμφωνεί ότι η γενετική AI έχει τη δυναμική να επαναπροσδιορίσει την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με τα ψηφιακά εργαλεία. Σε λίγα χρόνια λοιπόν, μπορεί να μην χρησιμοποιούμε ούτε browsers, ούτε μηχανές αναζήτησης, αν οι προβλέψεις αυτές πέσουν μέσα…
Πηγή: unboxholics.com