Το 35% των Ελλήνων ελέγχει την καρδιά του μετά την ηλικία των 40 ετών.
Ένα πραγματικό smartwatch-πιεσόμετρο παρουσίασε η HUAWEI. Το Watch D διαθέτει όλες τις λειτουργίες των παραδοσιακών smartwatches, αυτό που το ξεχωρίζει όμως από τα υπόλοιπα είναι πως μπορεί να μετρήσει την αρτηριακή πίεση του χρήστη με εξαιρετικά χαμηλά περιθώρια σφάλματος. Επιπλέον, ο αισθητήρας ηλεκτροκαρδιογραφήματος που διαθέτει είναι πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο για την μπαταρία του, διαρκεί έως και 7 ημέρες.
Πρόσφατη έρευνα της Pollster Research Institute, που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της HUAWEI, δείχνει ότι μόνο οι μισοί από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η καρδιά πρέπει να ελέγχεται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 35% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η καρδιά πρέπει να ελέγχεται μετά την ηλικία των 40 ετών, τη στιγμή που οι άνδρες αψηφούν ακόμη περισσότερο τις ανάγκες της καρδιάς τους. Περίπου το 36% των ανδρών πιστεύει ότι πρέπει να φροντίζει την καρδιά μετά τα 40, ή και αργότερα, και το 17% γύρω στα 50.
Η πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική, καθώς η υπέρταση στους νέους είναι συχνή με 1 στους 8 ενήλικες μεταξύ 20 και 40 ετών να επηρεάζεται. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλειο Κώτση, Καθηγητή Παθολογίας-Υπέρτασης, Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διευθυντή Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, «Η καρδιά στα παιδιά και τους εφήβους πρέπει να ελέγχεται σε κάθε επαφή του παιδιού με τον παιδίατρο του καθώς και να μετριέται η πίεση του. Σε ειδικές ομάδες όπως αθλητές είναι σημαντικό να γίνεται εκτίμηση και από παιδοκαρδιολόγο. Οι νεαροί ενήλικες πρέπει τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια να κάνουν ένα προληπτικό έλεγχο για παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου όπως υπέρταση, σάκχαρο και λιπίδια. Ισχύει πράγματι ότι οι γυναίκες επιδημιολογικά εμφανίζουν προβλήματα καρδιάς σε μεγαλύτερη ηλικία και συχνά μετά την εμμηνόπαυση. Υπάρχουν όπως σημαντικοί παράγοντες που μπορούν σε ατομικό επίπεδο να τροποποιήσουν την πιθανότητα καρδιαγγειακού κινδύνου μιας γυναίκας και αυτοί αποτελούν το κάπνισμα, το ιστορικό πρώιμης νόσου στην οικογένεια, η παχυσαρκία, η οικογενής υπερλιπιδαιμία και η αυξημένη αρτηριακή πίεση».
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 30% των Ελλήνων ανδρών δεν έχει μετρήσει την αρτηριακή του πίεση τους τελευταίους έξι μήνες και ακόμη περισσότερο στην ομάδα των τριάντα χρονών και των κάτω των 45 ετών. Η καρδιαγγειακή νόσος (CVD) είναι ένα σημαντικό και διαρκώς αυξανόμενο πρόβλημα στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 45% όλων των θανάτων και οδηγεί σε σημαντική νοσηρότητα. Η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των θανάτων λόγω ισχαιμικής καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού. Σύμφωνα με τον κο Βασίλειο Κώτση: «Η πρόληψη αποτελεί τη βασικότερη αιτία αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης ενός ανθρώπου. Πρέπει λοιπόν να μετράμε την αρτηριακή μας πίεση τακτικά και ανάλογα με τις τιμές της μέτρησης να επαναλαμβάνουμε τις μετρήσεις αυτές. Τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια εάν η μέτρηση της μεγάλης (συστολικής) είναι κάτω από 120 mm Hg, κάθε 1-2 χρόνια εάν είναι μεταξύ 120-130 και εάν μετράμε πάνω από 130 να απευθυνθούμε στο γιατρό μας».
Το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως φύλου, γνωρίζει το γεγονός ότι η ψυχική κατάσταση επηρεάζει τον καρδιακό ρυθμό. Ενώ, πάνω από το 95% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι μπορεί να επηρεάσει την καρδιακή κατάσταση άλλων ανθρώπων. Σύμφωνα με τον κ. Βασίλειο Κώτση, «Συναισθήματα όπως ο θυμός, η επιθετικότητα, ο φόβος ξυπνούν κέντρα άγχους. Αυτό περιλαμβάνει μια σειρά βιοχημικών και μηχανικών αντιδράσεων στο σώμα, οι οποίες επηρεάζουν μεμονωμένα όργανα αυξάνοντας την παροχή αίματος σε μια δεδομένη περιοχή του σώματος ή αυξάνοντας φυσικά την αρτηριακή πίεση και την καρδιακό ρυθμό. Ο έλεγχος του κεντρικού νευρικού συστήματος στο κυκλοφορικό είναι πάρα πολύ σημαντικός. Εξωτερικά ερεθίσματα όπως φόβος, θυμός ή τα αντίθετα τους ηρεμία μπορεί να επηρεάζουν οξέος της καρδιακή κατάσταση. Σε μερικές περιπτώσεις εμφανίζεται, π.χ., έμφραγμα μετά από έναν τσακωμό. Η καρδιοπάθεια (δυσλειτουργία της καρδιάς), που προκαλείται από έντονο στρες ή έντονο φόβο από τη δράση της αδρεναλίνης στην ιατρική ορολογία, ονομάζεται σύνδρομο TAKOTSUBO και μπορεί να συμβεί και σε ανθρώπους που πριν από λίγες ώρες είχαν φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Η ύπαρξη υπέρτασης ή αρρυθμίας είναι σημαντικοί παράγοντες καταστροφής της καρδιάς και εφόσον δεν ελεγχθούν σωστά μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή της που ονομάζεται καρδιακή ανεπάρκεια και εκδηλώνεται με δυσκολία στην αναπνοή σε κόπωση στην αρχή και ακόμη και σε ηρεμία στη συνέχεια».
Παράλληλα, το 58% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί ότι ακούει περισσότερο το μυαλό παρά την καρδιά, ανεξαρτήτως φύλου και σύμφωνα με τον κο Βασίλειο Κώτση, «τόσο η καρδιά, όσο και το μυαλό βρίσκονται σε τέλεια αρμονία μεταξύ τους σε σχέση με τις ανάγκες μας. Είναι τέλεια προγραμματισμένα να ανταποκρίνονται στο πώς μας έχει διαμορφώσει η φύση, άρα η συμβουλή του ειδικού είναι να ακούμε την καρδιά μας και απαντάμε με το μυαλό μας».
Το HUAWEI Watch D συνδέεται τόσο με συσκευές Android, όσο και iOS και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα στην Ελληνική αγορά μέσα από επίσημο δίκτυο πωλήσεων της HUAWEI.
Πηγή: unboxholics.com