Auto & Moto

Honda – Εξελίσσει αερόσακο δικύκλου που θα αποκολλάται και θα τυλίγει τον αναβάτη

Ιδέα με αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον αερόσακο του Goldwing αλλά και των jacket.

Οι αερόσακοι μπορεί να είναι στάνταρ σε όλα τα αυτοκίνητα πλέον, όμως στα δίκυκλα μόνο το Goldwing έχει, ενώ οι αναβάτες έχουμε τη δυνατότητα χρήσης jacket με αερόσακο. Τώρα, η Honda, που για την ώρα είναι η μόνη που ερευνά και εφαρμόζει τη χρήση αερόσακων σε δίκυκλα, κατέθεσε πατέντες για έναν αερόσακο που ναι μεν θα βρίσκεται στο δίκυκλο, όμως κατά το ατύχημα θα αποκολλάται και θα τυλίγει τον αναβάτη προστατεύοντας τον!

Ο αερόσακος του Goldwing βρίσκεται τοποθετημένος μπροστά από τον αναβάτη, και έτσι τον προστατεύει αρκετά καλά σε μετωπικές συγκρούσεις με χαμηλές ταχύτητες. Αν όμως μιλάμε για πλαϊνή σύγκρουση, ή σύγκρουση από πίσω, ή μετωπική σύγκρουση με πολλά όπου ο αναβάτης θα φύγει πάνω από τη μοτοσυκλέτα, τότε ο αερόσακος αυτός δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο.

Παράλληλα, τα airbag jacket έχουν περιορισμούς όσον αφορά στο μέγεθος του αερόσακου, καθώς εκείνος πρέπει να χωρέσει στο ρούχο.

Για μια πιο ολοκληρωμένη λύση, η Honda εξελίσσει ένα νέο σύστημα, με τον αερόσακο να βρίσκεται στη σέλα της μοτοσυκλέτας, όπου σε περίπτωση ατυχήματος θα αποκολλάται από τη μοτοσυκλέτα τυλίγοντας τον αναβάτη, ώστε να τον προστατεύει και στην μετέπειτα πορεία του, δίχως να τον περιορίζει.

Η Honda κατέθεσε διάφορες πατέντες για την παραπάνω ιδέα, σε κάποιες από τις οποίες ο αερόσακος βρίσκεται στο μπροστινό μέρος της σέλας και βγαίνει κάτω από τα πόδια του αναβάτη στο ατύχημα, ενώ σε κάποιες άλλες βρίσκεται στο κέντρο της σέλας και τυλίγει τον αναβάτη από πίσω. Επιπλέον στις πατέντες βλέπουμε διαφορετικά σχήματα για τον αερόσακο, όμως η ιδέα είναι παντού ίδια.

Στις πατέντες εξηγείται και ο τρόπος με τον οποίο ο αποκολλημένος αερόσακος θα έχει κλείσει (θερμαίνοντας και λιώνοντας το μέρος από το οποίο θα εισέρχεται ο αέρας), ενώ όπως σε όλους τους κλασικούς αερόσακους έτσι κι εδώ θα υπάρχει βαλβίδα που θα απελευθερώνει σταδιακά τον αέρα, επιτρέποντας παράλληλα την απορρόφηση κρούσεων.

Όπως φαίνεται, ασχέτως αν η συγκεκριμένη ιδέα φτάσει στην παραγωγή, η Honda συνεχίζει να ερευνά τρόπους να κάνει ασφαλέστερα τα δίκυκλα της, στον δρόμο που η ίδια χάραξε, με στόχο να μηδενίσει τις απώλειες ζωής αναβατών των δικύκλων της από τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2050.

Πηγή: motomag.gr

Related posts

Τα ισχυρότερα Adventure μέχρι 900 κ.εκ.

TEO

Olympian 01: Το πάντρεμα δύο εποχών

TEO

Όλα όσα γνωρίζουμε για το νέο Kia EV4

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies