Ένας από τους μεγάλους ομίλους της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η Changan, θα δραστηριοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και στην Ελλάδα.
Οι κινεζικές εταιρείες είναι πολλές, περισσότερες ίσως από ότι πρέπει για αυτό και έχουν ξεκινήσει συγχωνεύσεις κάποιων εταιρειών με κρατική παρότρυνση, αλλά υπάρχουν κάποιες που ξεχωρίζουν. Είτε λόγω μεγέθους, είτε λόγω φιλοσοφίας είτε και για τα δύο.
Η Changan ανήκει μάλλον στην τελευταία κατηγορία, μιας και διαθέτει το κρίσιμο μέγεθος, έχει πίσω της μια ιστορία 40 ετών στην παραγωγή οχημάτων, οι ετήσιες πωλήσεις της φτάνουν τα 2,68 εκατομμύρια μονάδες (80% αντιστοιχεί στην Κίνα, με το μερίδιο αγοράς της να είναι εκεί περίπου 10%), ενώ έχει κέντρα σχεδίασης και R&D και έξω από την Κίνα.
Η γκάμα του ομίλου περιλαμβάνει τις μάρκες Changan Uni και Nevo, τις Changan Ford και Changan Mazda, τις JMC και Changan LCV, καθώς και τις Deepal και Avatr.

H Avatr είναι η premium μάρκα του ομίλου και θα ακολουθήσει στην Ευρώπη τη Deepal, που μέσω του ομίλου Βασιλάκη θα δραστηριοποιηθεί και στη χώρα μας μέσα στη χρονιά.
Στα πλαίσια της έναρξης της συνεργασίας της Changan με τον όμιλο Βασιλάκη συναντηθήκαμε με τους Mingcai Li (Executive Vice President Changan Automotive Group) και Υaelei Xuan (Βussiness Development Director Changan Europe), που μας έδωσαν μια πρώτη εικόνα γύρω από την εταιρεία και τα μοντέλα της.
Με βάση τις δηλώσεις τους λοιπόν τα ισχυρά σημεία της Changan και κατά συνέπεια της Deepal που θα είναι και η πρώτη που θα δούμε στα μέρη μας, είναι ο σχεδιασμός, η τεχνολογία, τα διεθνή μοντέλα και η ποιότητα κατασκευής.

Γεγονός είναι πως στο πρώτο η κινεζική μάρκα δίνει έμφαση εδώ και χρόνια, καθώς έχει ήδη από το 2005 στούντιο στην Ιταλία και επικεφαλής του γκρουπ στο συγκεκριμένο τομέα και αντιπρόεδρος είναι ο Klaus Zyciora. Πρώην αρχισχεδιαστής του ομίλου Volkswagen στον οποίο πιστώνονται όλα τα μοντέλα ID. Ίσως κάποιοι να το γνωρίζουν ως Klaus Bischoff, μιας και τα τελευταία χρόνια έχει πάρει το επίθετο της συζύγου του (Zyciora).
Γεγονός πάντως είναι πως τα μοντέλα της Deepal που θα έρθουν στη χώρα μας, τα S07 και S05, ξεχωρίζουν αισθητικά, καθώς αποστασιοποιούνται από τη δημοφιλή στις κινεζικές μάρκες φόρμα «Tesla», ενώ ο αντιπρόεδρος της εταιρείας χαρακτήρισε το design τους «ευρωπαϊκό».
Με δυο λέξεις το S07 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως Sportback SUV, ενώ το εσωτερικό του ακολουθεί την καθιερωμένη διάταξη των σύγχρονων κινεζικών μοντέλων με μια μεγάλη κεντρική οθόνη και έναν πιο μικρό ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Το τελευταίο, μια προσέγγιση που ναι μεν δεν πρωτοτυπεί αλλά από την άλλη γίνεται εύκολα αποδεκτή συμβαδίζει με το διεθνή χαρακτήρα και προσανατολισμό που θέλει η Changan να έχουν τα μοντέλα της.
Σε ότι αφορά την τεχνολογία ενδεικτικό είναι πως από το 2010 ο όμιλος διαθέτει κέντρο R&D στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ ο αντιπρόεδρος της μάρκας ανέφερε αφενός πως η εταιρεία επενδύει το 5% του τζίρου της στην έρευνα και την εξέλιξη και αφετέρου την παρουσία πολλών μη Κινέζων μηχανικών που συμβάλλουν στη μεταφορά τεχνολογίας.

Παγκοσμίως η Changan δηλώνει το παρόν σε 77 χώρες, διαθέτει συνολικά 34 εργοστάσια, ενώ έχει αναπτύξει τη δική της τεχνολογία σε τομείς όπως τα συστήματα ADAS.
Το πρώτο μοντέλο με το οποίο θα ξεκινήσει στη χώρα μας είναι, όπως προαναφέραμε, το Deepal S07, ένα D SUV μήκους 4,75 μέτρων και μεταξονίου 2.900 χιλιοστών, που από πλευράς ασφάλειας έχει ήδη λάβει την κορυφαία διάκριση των 5 αστεριών από το Euro NCAP.

To S07 θα είναι διαθέσιμο σε μια και μόνο έκδοση εξοπλισμού με έναν ηλεκτροκινητήρα 217 ίππων στον πίσω άξονα και μια μπαταρία σχεδόν 80,0 kW (79,97 kW για την ακρίβεια) που εξασφαλίζει αυτονομία 475 χιλιομέτρων (WLTP). Το 0-100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε 7,9 δεύτερα και η τελική φτάνει τα 180 χλμ./ώρα.
Όσο για τη τιμή του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στις 45.000 ευρώ, οπότε κάπου εκεί θα κοστίζει και στη χώρα μας.

Θα ακολουθήσει το πιο μικρό, μήκους 4,60 μέτρων S05 (το μεταξόνιο του πάντως με 2.880 χιλιοστά είναι ιδιαίτερα μεγάλο) σε εκδόσεις με κίνηση στους πίσω (ένας ηλεκτροκινητήρας 238 ίππων) ή σε όλους τους τροχούς (δύο ηλεκτροκινητήρες με συνδυαστική απόδοση 402 ίππων). Η μπαταρία εδώ είναι των 68,8 kWh και εξασφαλίζει αυτονομία 470 και 430 χιλιομέτρων για την πισωκίνητη και την τετρακίνητη έκδοση αντίστοιχα. Η τελευταία χρειάζεται μόλις 5,9 δεύτερα για το 0-100 χλμ./ώρα (RWD σε 7,9), με την τελική ταχύτητα να είναι σε κάθε περίπτωση 185 χλμ./ώρα.
Η τιμή του θα κυμαίνεται σαφώς κάτω από αυτήν του S05, ακόμα και για την κορυφαία τετρακίνητη έκδοσή του.

Για τη συνέχεια τα πλάνα της Changan για τη γκάμα της Deepal στην Ευρώπη προβλέπουν για το 2026 τις plug-in υβριδικές εκδόσεις των S07 και S05 καθώς και ένα πιο μικρό SUV με μήκος ελαφρώς πάνω από τα 4,40 μέτρα που κινείται δυνητικά μεταξύ των κατηγοριών B και C.
Αυτό θα είναι και το εισαγωγικό μοντέλο της Deepal, καθώς όπως ανάφερε ο αντιπρόεδρος της Changan δεν θα υπάρχει ένα ακόμα πιο μικρό και προσιτό οικονομικά μοντέλο -τάση που κυριαρχεί στην Ευρώπη- μιας και δεν υπάρχει αντίστοιχη αγορά στην Κίνα.
Την επόμενη χρονιά (2017) θα ακολουθήσουν δύο καινούργια SUV των κατηγοριών C και D με πλήρως ηλεκτρικές και plug-in υβριδικές εκδοχές καθώς και η plug-in υβριδική έκδοση του πιο μικρού μοντέλου.
Όταν ολοκληρωθεί η γκάμα η Changan φιλοδοξεί το μερίδιο αφορά της Deepal, στις κατηγορίες τουλάχιστον που συμμετέχει να είναι 10 με 12%, ενώ ο κ. Γιώργος Βασιλάκης, επικεφαλής της Autohellas, είπε πως τα μερίδια αγοράς δεν είναι αυτοσκοπός και ο στόχος είναι η διάθεση ποιοτικών αυτοκινήτων και η αντίστοιχη υποστήριξή τους.

Φυσικά για το μέλλον υπάρχει και το ενδεχόμενο δραστηριοποίησης και της premium μάρκας του ομίλου, της Avatr, με τα μοντέλα 12 και 07, όπως και τα αντίστοιχα της Deepal θα συνοδεύονται από εγγύηση 7 ετών ή 160.000 χιλιομέτρων, ενώ η Changan στοχεύει στη δημιουργία αποθηκών ανταλλακτικών στην Ευρώπη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατόχων των αυτοκινήτων της.
Πηγή: newsauto.gr