Music News

Frank Zappa – Mothers: Οι ιστορικές γιουγκοσλαβικές συναυλίες κυκλοφορούν για πρώτη φορά

“Zappa ’75: Zagreb/Ljubljana”: 27 κομμάτια από μια σπάνια σύνθεση των The Mothers, πριν διαλυθούν.

Τελειωμό δεν έχουν οι κυκλοφορίες ανέκδοτου μουσικού υλικού του Frank Zappa με την κάθε μία να έχει τη δική ιδιαιτερότητα και σπανιότητα.

Το φθινόπωρο του 1975, προς το τέλος μιας τυπικά παραγωγικής και παραγωγικής χρονιάς που περιελάμβανε την κυκλοφορία του δίσκου One Size Fits All, μια ανοιξιάτικη περιοδεία με τον Captain Beefheart (καταγράφηκε στο ζωντανό άλμπουμ, Bongo Fury, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο εκείνου έτος), και μια παράσταση ορχηστρικών έργων, ο Frank Zappa και το συγκρότημα του The Mothers έπαιξαν τις πρώτες και μοναδικές συναυλίες τους στη Γιουγκοσλαβία ενώ βρίσκονταν στη μέση της φθινοπωρινής τους περιοδείας.

Το «Mothers of Invention Yugoslavian Extravaganza» όπως το ονόμασε ο Zappa έλαβε χώρα στο Ζάγκρεμπ και τη Λιουμπλιάνα (τώρα πρωτεύουσες της Κροατίας και της Σλοβενίας αντίστοιχα) στις 21 και 22 Νοεμβρίου 1975 με τη βραχύβια και ελαφρώς απογυμνωμένη σύνθεση των Mothers: Andre Lewis (πλήκτρα), Napoleon Murphy Brock (τενόρο σαξόφωνο και κύρια φωνητικά), Norma Bell (άλτο σαξόφωνο, φωνητικά), Roy Estrada (μπάσο) και Terry Bozzio (ντραμς). Ο Zappa, ο The Maestro φρόντισε να ηχογραφήσει αυτά τα ιστορικά σόου.

Στις 14 Οκτωβρίου, η Zappa Records/UMe θα κυκλοφορήσει το “Zappa ’75: Zagreb/Ljubljana”, με τις καλύτερες ερμηνείες των γιουγκοσλαβικών συναυλιών του Frank Zappa και των The Mothers από τον Νοέμβριο του 1975 με την ακριβή σειρά του setlist του σόου από κάθε βραδιά για πρώτη φορά.

Παραγωγή του Ahmet Zappa και του Zappa Vaultmeister Joe Travers, το ζωντανό άλμπουμ των 27 κομματιών διαθέτει σχεδόν δυόμισι ώρες εντελώς ακυκλοφόρητη μουσική και θα είναι διαθέσιμο ψηφιακά (26 κομμάτια χωρίς διαλείμματα δίσκου) ή σε 2 CD με ένα φυλλάδιο 32 σελίδων γεμάτο με φωτογραφίες της εποχής και της σύνθεσης από την Gail Zappa και τον John Rudiak με διορατικές σημειώσεις από τον Travers, μια συνέντευξη μεταξύ του και του μηχανικού ηχογράφησης Davy Moire που ηχογράφησε το σόου και δούλεψε με τον Zappa από το 1975-78, καθώς και έναν απολογισμό από πρώτο χέρι και μια εικονογράφηση από τον ντράμερ Terry Bozzio.
Έως τώρα η μόνη ηχογράφηση που κυκλοφόρησε ποτέ από αυτές τις συναυλίες ήταν μια εκτέλεση του “Black Napkins” από τη Λιουμπλιάνα που περιλαμβάνεται στην κυκλοφορία του 1996, Frank Zappa Plays The Music Of Frank Zappa: A Memorial Tribute; η έκδοση του “Black Napkins” που παρουσιάζεται εδώ είναι από το Ζάγκρεμπ.

Οι λεπτομέρειες γύρω από τις ηχογραφήσεις της συναυλίας είναι άγνωστες, αλλά με κάποιο τρόπο ηχογραφήθηκαν ημιεπαγγελματικά. Παρά το γεγονός ότι ο Zappa έκανε συνήθως περιοδεία με το Scully ½” 4-track recorder, αυτό το μηχάνημα δεν χρησιμοποιήθηκε και αντ’ αυτού οι παραστάσεις του Zagreb και της Ljubljana ηχογραφήθηκαν σε μια μορφή ½” 8-track. Μετά από επίπονη επεξεργασία των κασετών, τα κομμάτια ξαναμιξαρίστηκαν με επιτυχία από τον Craig Parker Adams στο Winslow Ct. Studios και σε mastered από τον John Polito στην Audio Mechanics, ενώ και οι δύο βοήθησαν επίσης στην αποκατάσταση του ήχου όπως χρειαζόταν. Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το κομμάτι “San Ber’dino” από τη Λιουμπλιάνα, το οποίο κατά κάποιο τρόπο δεν αποτυπώθηκε στο master 8 κομματιών και έτσι χρησιμοποιήθηκε η μίξη γραμμής από την κασέτα Nagra του Zappa.

Ο Zappa έφτασε στη Γιουγκοσλαβία μετά την κυκλοφορία του Bongo Fury, του άλμπουμ με τον Captain Beefheart που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο. Ενώ πολλά τραγούδια από το δίσκο συμπεριλήφθηκαν στο setlist, όπως τα: “Advance Romance”, “Carolina Hard-Core Ecstasy” και “Muffin Man”, ο Zappa έπαιξε στο κοινό με τραγούδια από τον ήδη μεγάλο τότε κατάλογό του, όπως τα “I Ain’t Got No Heart”, “How Could I Be Such A Fool” και “I’m Not Satisfied” από το ντεμπούτο των The Mothers Of Invention το 1966, Freak Out!, και μια σουίτα τριών τραγουδιών από το 1968: We’re Only In It For The Money (“Lonely Little Girl”, “Take Your Clothes Off When You Dance”, “What’s The Ugliest Part Of Your Body?” έως το “Camarillo Brillo” του 1973 που ξεχωρίζει από το Over-Nite Sensation. Επίσης τα “I’m The Slime” και “Dirty Love”, καθώς και κομμάτια από το Apostrophe του 1974 και το One Size Fits All του 1975.

Ένα από τα κυριότερα σημεία του άλμπουμ είναι τα αυτοσχεδιαστικά οργανικά jam της συναυλίας, συγκεκριμένα τα “Chunga’s Revenge” και “Zoot Allures”, τα οποία ο Zappa χρησιμοποίησε ως παλέτα για να πειραματιστεί σε σόλο άλμπουμ του και να ανακαλύψει νέα riff από το συγκρότημα σε πραγματικό χρόνο. Εδώ ακούμε έργα σε εξέλιξη, όπως τις εμβρυϊκές εκδόσεις των “Filthy Habits”, (1979, Sleep Dirt), “Five-Five-Five” (1981, Shut Up And Play Yer Guitar) και “Wind Up Workin’ In A Gas Station» (1976, Zoot Allures).

Εκτός από τον πειραματισμό με νέες ιδέες, ο Zappa χρησιμοποίησε επίσης την ευκαιρία να κάνει προεπισκόπηση πιο ολοκληρωμένων συνθέσεων, όπως πρώιμες εκδόσεις των τραγουδιών του, “Black Napkins” και “Zoot Allures”, που θα κατέληγαν στο ομώνυμο άλμπουμ τον επόμενο χρόνο.

Zappa ’75: Zagreb/Ljubljana είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του Zappa, καθώς όχι μόνο καταγράφει τις μοναδικές εμφανίσεις του Zappa στη Γιουγκοσλαβία, τις πρώτες εκδοχές τραγουδιών που θα γνώριζαν και θα αγαπούσαν οι θαυμαστές, αλλά και αυτή τη μοναδική και σπάνια σύνθεση που θα διαλυόταν λίγο μετά τις παραστάσεις.

Όπως γράφει ο Travers στα liners, «Η Norma Bell θα έφευγε από το γκρουπ πριν από το 1976, ενώ και ο Andre Lewis και ο Roy Estrada θα απολύονταν τελικά μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας στις αρχές του 1976, αλλά η φιλία του Frank με τον Roy θα συνεχιζόταν. Ο Napoleon θα έφευγε και τελικά θα επέστρεφε το 1984. Ο Terry θα συνέχιζε να αποκτά εμβληματικό ανάστημα και παρόλο που θα έφευγε από το γκρουπ το 1978, η συνεισφορά του στη μουσική του Zappa θα παραμείνει για πάντα ως μία από τις πιο ξεχωριστές από ένα πολύ σημαντικό ντράμερ της καριέρας του FZ».

Preview: Zappa ‘75: Zagreb/Ljubljana 2 CD release.

Πηγή: ogdoo.gr

 

Related posts

Ο Σπύρος Γραμμένος σε περιοδεία: Φεβρουάριος-Μάρτιος-Απρίλιος 2024

TEO

Η Θηλιά: νέα συνεργασία της Δήμητρας Γαλάνη με τον Σεραφείμ Γιαννακόπουλο και τον Ταφ Λάθος

TEO

Όζι Όσμπορν: Μετάνιωσε και δεν θέλει να επιστρέψει στην Αγγλία – «Είμαι Αμερικανός πλέον»

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies