Αρκετοί κατασκευαστές PU παραμένουν προβληματισμένοι εν όψει της επόμενης σεζόν. Η λειτουργία της μπαταρίας των νέων μονάδων ισχύος είναι το βασικό σημείο τριβής μεταξύ των ανταγωνιστών.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς η παροχή ισχύος από τις νέες PU θα προκύπτει ισομερώς από τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως και από τον MGU-K. Ωστόσο υπάρχει ένα πρόβλημα.
Πολλοί κατασκευαστές εκφράζουν ανησυχίες ότι σε αρκετές πίστες η ανάκτηση ενέργειας από τον πίσω άξονα δεν θα είναι αρκετή ώστε να φορτιστεί ικανοποιητικά η μπαταρία της μονάδας ισχύος. Κατά συνέπεια θα πρέπει μέρος των καυσίμων (κάποιοι λένε περί το 30%) να χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό.

Εάν προσθέσετε και τα ενεργά αεροδυναμικά βοηθήματα στην εξίσωση (φανταστείτε διπλό DRS σε εμπρός και πίσω πτέρυγα σε όλες τις ευθείες μιας πίστας) τότε καταλαβαίνετε ότι η κατανάλωση αυξάνεται σημαντικά. Μέχρι στιγμής πολλοί βλέπουν μια εικόνα, στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, στην οποίαν τα μονοθέσια έχουν σε ασφαλές mode τις PU τους για να βγάλουν την απόσταση ενός GP.
Πιθανώς τα παραπάνω δεν θα αποτελούν πρόβλημα στις κατατακτήριες καθώς εκεί μιλάμε μόνο για έναν γρήγορο γύρο. Άρα τα αυτοκίνητα θα απολαμβάνουν το 100% της ισχύος των 1.000+ ίππων από τις νέες PU.

Ωστόσο στους αγώνες η τελική ισχύς των μονάδων ισχύος μπορεί να περιοριστεί ακόμη και κατά 200 ίππους ώστε να βγει ο αγώνας. Αυτό πιστεύει τουλάχιστον, ο εκπρόσωπος εκείνων που θέλουν αλλαγές κανονισμών της τελευταίας στιγμής, Κρίστιαν Χόρνερ. «Αν είναι προς το συμφέρον του αθλήματος, τότε νομίζω ότι αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της ηλεκτρικής ισχύος στους αγώνες. Δεν αλλάζει τις προδιαγραφές ή την απόδοση του κινητήρα. Αφορά μόνο στη χρήση της μπαταρίας» πιστεύει ο Βρετανός.
Ένα νέο 2014;
Με τον Χόρνερ δείχνουν να συμφωνούν οι Ferrari (σιωπηλά) και Cadillac. Ωστόσο δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ίδιο ισχύει και για τις Mercedes-Honda. Εκ των δύο κατασκευαστών η πρώτη έχει ξεκαθαρίσει την αντίθεσή της προς τις αλλαγές που προτείνει ο Χόρνερ.

«Όσο πιο κοντά πλησιάζουμε σε νέους κανονισμούς, τόσο περισσότερο ενεργούμε όλοι προς το συμφέρον των ομάδων μας. Αυτό είναι το καθήκον μας. Αλλά δεν ξέρουμε πώς θα πάνε τα πράγματα του χρόνου. Θα βιώσουμε μια καταστροφή στην ενεργειακή ανάκτηση στο Μπακού ή στη Μόντσα; Ελπίζουμε πως όχι» δήλωσε ο Τότο Βολφ.
«Η FIA πρότεινε αυτόν τον κινητήρα. Σε κανέναν δεν άρεσε. Η ηλεκτροκίνηση κατά 50% ήταν η κατεύθυνση για τα αυτοκίνητα δρόμου εκείνη την εποχή και ένας λόγος για να προσελκύσουν κατασκευαστές όπως η Audi και η Porsche. Έτσι τον εφαρμόσαμε» συμπλήρωσε ο Αυστριακός επικεφαλής της Mercedes.

Ουσιαστικά ο Βολφ λέει ότι δεν θα στηρίξει αλλαγή κανονισμών της τελευταίας στιγμής. Ίσως αυτή η στάση ίσως επιβεβαιώνει τις φήμες που θέλουν την Mercedes να είναι πιο μπροστά στην εξέλιξη των νέων PU σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Εμείς θα υπενθυμίσουμε απλώς ότι και στην προηγούμενη αλλαγή κανονισμών PU, το 2014 ήταν η Mercedes εκείνη που ξεκίνησε μίλια μπροστά από τον ανταγωνισμό. Άραγε θα έχουμε μια επανάληψη του 2014 του χρόνου;
Πηγή: newsauto.gr