Με τον Β’ ημιτελικό συνεχίζεται η εβδομάδα της φετινής Eurovision 2025, στη Βασιλεία της Ελβετίας, και την ελληνική συμμετοχή «Asteromata» με ερμηνεύτρια την Κλαυδία να διαγωνίζεται απόψε, ανάμεσα σε 16 συνολικά τραγούδια. Από αυτά, τα 10 θα προκριθούν στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου, μετά την ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού αποκλειστικά.
Η ελληνίδα εκπρόσωπος θα εμφανιστεί στην 7η θέση κατά τη σειρά εμφάνισης, ενώ στη σκηνή θα συνοδεύεται από έναν χορευτή και μία χορεύτρια. Η σκηνική παρουσίαση του ελληνικού τραγουδιού, με creative director τον Φωκά Ευαγγελινό, πραγματεύεται και επικοινωνεί την έννοια και τα συναισθήματα του αποχωρισμού και της απώλειας και όπως σημειώνει η ΕΡΤ είναι εμπνευσμένη «από την Ιστορία, τους ανθρώπους και τα ίχνη τους στον χρόνο».
Η Κλαυδία ερμηνεύει το τραγούδι πάνω σε έναν διάδρομο που καταλήγει σε ένα βράχο. Οι φωτισμοί εναλλάσσονται σε μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις, ενώ στα εντυπωσιακά γραφικά στις οθόνες, που ακολουθούν τη δραματικότητα του «Asteromata», βλέπουμε ένα φλεγόμενο δέντρο, θάλασσα και βράχους που ενσωματώνουν και το σκηνικό αντικείμενο της Ελλάδας, το πρόσωπο μιας Καρυάτιδας, λευκά περιστέρια σε τρισδιάστατη αποτύπωση και ένα σεληνιακό τοπίο. Στη σκηνή εμφανίζεται μια γυναίκα χορεύτρια και η Κλαυδία ενώνει το χέρι της με το δικό της. Είναι ντυμένη με μαύρο πλισέ φόρεμα από ύφασμα που λαμπυρίζει στα φώτα, ενώ λίγο πριν το τέλος του τραγουδιού, μετά από ένα στιγμιαίο μπλακ άουτ στη σκηνή, το ένδυμά της αλλάζει σε λευκό.
Το ελληνικό τραγούδι έχει αποσπάσει εγκωμιαστικά σχόλια στην εγχώρια μουσική σκηνή, τόσο για τα μηνύματα που περιέχει όσο και για τις ερμηνευτικές ικανότητες της Κλαυδίας, ενώ κατακτά και το κοινό της Ευρώπης, με τους στοιχηματικούς πίνακες να το κατατάσσουν εντός της 10αδας πρόκρισης στον αποψινό ημιτελικό, φέρνοντας αισιοδοξία στην ελληνική αποστολή στον πανευρωπαϊκό μουσικό διαγωνισμό.
Η «Asteromata» αποτελεί μια μουσική σύνθεση των Arcade και της ίδιας της Κλαυδίας, σε στίχους των Arcade.Τη δημιουργική ομάδα της ελληνικής συμμετοχής συμπληρώνουν οι Χρήστος Μαγκανάς (video artist), Deux Hommes (fashion designer), Γιάννης Μουρίκης (set designer) και Γιώργος Τέλλoς (light designer).
Ανάμεσα στα υπόλοιπα διαγωνιζόμενα τραγούδια του Β’ ημιτελικού, ξεχωρίζουμε τη συμμετοχή της Αυστραλίας, με τον Go-Jo και το «Milkshake Man», ο οποίος εμφανίζεται μέσα σε ένα τεράστιο μπλέντερ, το «Wasted Love» με τον JJ από την Αυστρία, ένα από τα φαβορί για νίκη του διαγωνισμού, με μια ασπρόμαυρη κινηματογραφική εμφάνιση και μία αυτοσχέδια βάρκα επί σκηνής, αλλά και την Miriana Conte από τη Μάλτα, με το χορευτικό ποπ «Serving» και μια σούπερ εξτραβαγκάντσα εμφάνιση. Η αποστολή της Μάλτας αναγκάστηκε μάλιστα να αλλάξει τους στίχους του τραγουδιού, μετά από σχετική οδηγία της EBU που τους θεώρησε προκλητικούς (ο αρχικός τίτλος του τραγουδιού ήταν Serving Kant).



Στον Β’ ημιτελικό διαγωνίζεται και το Ισραήλ με την Yuval Raphael και τη δυναμική μπαλάντα «New Day Will Rise». Η 24χρονη καλλιτέχνιδα είναι επιζήσασα της επίθεσης της Χαμάς στο Nova Festival της 7ης Οκτωβρίου, κάτι που επικοινωνήθηκε αρκετά από την πλευρά του Ισραήλ όλο το τελευταίο διάστημα. Όπως και πέρσι, η αποδοχή της συμμετοχής της χώρας στον μουσικό διαγωνισμό από την EBU προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, με διαμαρτυρίες άλλων εθνικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, επιστολή διαμαρτυρίας περισσότερων από 70 καλλιτεχνών που έχουν λάβει μέρος στην Eurovision κατά το παρελθόν, αλλά και με παρόμοια επιστολή 25 ευρωβουλευτών τον περασμένο μήνα. Σε όλα τα παραπάνω, η EBU απαντά με προσεκτικά διατυπωμένη συμβιβαστική φρασεολογία, επικαλούμενη τον ενωτικό χαρακτήρα της μουσικής, που πρεσβεύει ο εν λόγω διαγωνισμός.
Για πρώτη φορά ωστόσο, και μετά από σχετική πρωτοβουλία του ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Ιρλανδίας, δεσμεύτηκε να ξεκινήσει διάλογο σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ στον διαγωνισμό. Σε ρεαλιστικούς όρους καμία ριζοσπαστική κίνηση από πλευράς της EBU δεν αναμένεται άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη πως ανάμεσα στους μεγάλους ιδιωτικούς χορηγούς της Eurovision, υπάρχει και εταιρεία εβραϊκών συμφερόντων. Επί του παρόντος, στη Βασίλεια λαμβάνουν χώρα φιλο-παλαιστινιακές ακτιβιστικές δράσεις και διαμαρτυρίες, με την ισραηλινή εκπρόσωπο να βιώνει τη σχετική ένταση και να εισπράττει ακόμη και απειλές κατά της ζωής της στην επίσημη παρέλαση υποδοχής των διαγωνιζόμενων καλλιτεχνών στο τιρκουάζ χαλί την περασμένη Κυριακή.

Πέραν όλων αυτών, όπως και στον Α’ ημιτελικό, έτσι και απόψε, ανάμεσα στις 16 διαγωνιζόμενες συμμετοχές θα παρουσιαστούν και τρεις από τις συμμετοχές των Big 6, τις χώρες με εξασφαλισμένη ήδη τη συμμετοχή τους στον τελικό. Απόψε θα δούμε και θα ακούσουμε το γυναικείο 3μελες γκρουπ Remember Monday με το «What The Hell Just Happened?» από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Louane από τη Γαλλία με την ατμοσφαιρική μπαλάντα «Maman», που αναφέρεται προφανώς στη μητρότητα και παίζεται ψηλά στους στοιχηματικούς πίνακες, ακόμη και ως πιθανό νικητήριο τραγούδι, καθώς και τα αδέρφια Abor & Tynna που εκπροσωπούν τη Γερμανία με το «Baller», ένα χορευτικό τραγούδι με έντονο ηλεκτρονικό ήχο.

Οι Ελβετοί διοργανωτές γιορτάζουν την επιστροφή του πανευρωπαϊκού μουσικού διαγωνισμού στη χώρα τους, όπου έλαβε χώρα ο πρώτος διαγωνισμός στην ιστορία του θεσμού, το 1956, με κεντρικό σύνθημα φέτος το «Welcome Home». Το επιμέρους θέμα του Β’ ημιτελικού απόψε είναι «Eurovision fans», με ένα μεγάλο πάρτι όπως αναφέρουν για όλους τους ένθερμους οπαδούς του διαγωνισμού.
Παρουσιάστριες και του Β’ ημιτελικού θα είναι η 31 ετών stand-up κωμικός και παρουσιάστρια Hazel Brugger και η 55 ετών παρουσιάστρια, ηθοποιός και τραγουδίστρια Sandra Studer.
Στο interval act του Β’ ημιτελικού, οι διοργανωτές θέλησαν να τιμήσουν τα τραγούδια διαγωνισμού του 2020, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, όμως είχε ακυρωθεί λόγω της πανδημίας. Έτσι λοιπόν, στη σκηνή της Βασιλείας θα δούμε τέσσερις καλλιτέχνες να ερμηνεύουν τα τραγούδια τους που δεν κατάφεραν ποτέ να παρουσιάσουν στο κοινό της Ευρώπης: η Destiny από τη Μάλτα, η Efendi από το Αζερμπαϊτζάν, οι The Roop από τη Λιθουανία και ο Gjon’s Tears από την Ελβετία. Όλοι τους τελικώς εκπροσώπησαν τις χώρες τους στον διαγωνισμό του 2021, που επέστρεψε στο Ρότερνταμ, με άλλα, νεότερα τραγούδια.
Η μετάδοση της φετινής Eurovision και στις τρεις διαγωνιστικές βραδιές, ξεκινά στις 22:00 και μεταδίδεται απευθείας από την ΕΡΤ1 και το ERTFLIX, σε σχολιασμό Μαρίας Κοζάκου και Γιώργου Καπουτζίδη. Για πρώτη φορά φέτος περιλαμβάνει και όρους προσβασιμότητας από ειδικό κανάλι στο ERTFLIX, το Eurovision Channel, με σχετικό υποτιτλισμό στην ελληνική γλώσσα, διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα καθώς και στοιχεία ακουστικής περιγραφής από τους σχολιαστές. Καλή επιτυχία Ελλάδα!
Eurovision 2025-Β’ ημιτελικός: Ακούστε ένα απόσπασμα από τα τραγούδια
Πηγή: athensvoice.gr