Βήμα-βήμα η διαδικασία εγκατάστασης
Έπειτα από μήνες έντονης φημολογίας, διαρροών και εικασιών, η AMD κράτησε την υπόσχεσή της και κατά τη διάρκεια της συνέντευξής Τύπου της για την Computex 2022, αποκάλυψε νέες πληροφορίες για τους άκρως αναμενομένους Ryzen 7000 επεξεργαστές της.
Οι νέοι αυτοί CPUs της AMD αναμένεται να κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο του 2022 και πέρα από τη νέα Zen αρχιτεκτονική, αναμένεται να φέρουν στο προσκήνιο και την ολοκαίνουργια AM5 πλατφόρμα, μέσω των νέων μητρικών της 600 σειράς. Μετά από χρόνια η εταιρία αλλάζει socket, εγκαταλείποντας το AM4 που φιλοξενεί τους Ryzen από το αρχικό τους ντεμπούτο το 2017.
Περνώντας σε λεπτομέρειες, το νέο AM5 socket που θα φιλοξενεί τους Zen 4 και άλλους μελλοντικούς Ryzen ανεβάζει την μέγιστη τροφοδοσία στα 170W, αύξηση της τάξεως των 28W σε σχέση με το μέγιστο των 142W του προηγούμενου socket, ενώ θα είναι LGA τεχνολογίας (Land Grid Array). Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα pins δε θα βρίσκονται στην πλευρά του επεξεργαστή, αλλά αντιθέτως θα φιλοξενούνται από τη μητρική.
Θέλοντας να προετοιμάσει το κοινό για την αλλαγή, η πασίγνωστη κατασκευάστρια μητρικών MSI έσπευσε να αναρτήσει ένα tutorial βίντεο, το οποίο δείχνει πως ακριβώς λειτουργεί το νέο socket της AMD. Όσοι είχαν χτίσει Intel υπολογιστή τα τελευταία χρόνια θα νιώσουν απευθείας γνώριμα. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Στη μια πλευρά του socket υπάρχει ένας μοχλός που άμα απασφαλιστεί επιτρέπει στο μεταλλικό κάλυμμα που στερεώνει τον επεξεργαστή να σηκωθεί. Έπειτα, ο χρήστης τοποθετεί τον CPU με βάση τις δύο εγκοπές του, κατεβάζει το κάλυμμα και κλείνει ξανά τον μοχλό, με το πλαστικό προστατευτικό να αφαιρείται αυτόματα.
Αξίζει να σημειωθεί πως το socket της AMD, σε αντίθεση με αυτό της Intel, έχει μόνο pins στην κάτω πλευρά, χωρίς να υπάρχει κενό στο κέντρο για πυκνωτές, με όλο το hardware να βρίσκεται στην πάνω πλευρά. Μάλιστα, σε αντίθεση με τα προηγούμενα Ryzen μοντέλα, πλέον υπάρχουν δύο εγκοπές για το σωστό προσανατολισμό του chip και έτσι δε θα χρειάζεται οι χρήστες να ευθυγραμμίζουν το χρυσό τριγωνάκι στη σωστή γωνία, όπως γινόταν εδώ και χρόνια στα AMD συστήματα.
Μιας και το βίντεο της MSI έχει κατέβει, παρακάτω μπορείτε να δείτε βήμα-βήμα τις εικόνες που πρόλαβε να απαθανατίσει το μέσο Tom’s Hardware.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως η νέα αυτή πλατφόρμα θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για εξίσου πολλά χρόνια με την AM4, με τους χρήστες να έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χωρίς κανένα πρόβλημα τις υπάρχουσες ψύκτρες τους.
Πηγή: unboxholics.com