Η ΕΕ εξετάζει να επιβάλλει τον Συντελεστή Χρησιμότητας που θα πενταπλασιάσει τις μέσες εκπομπές CO2 των συγκεκριμένων μοντέλων
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλει ένα νέο χαράτσι στα plug-in υβριδικά αυτοκίνητα (PHEV) που θα μπορούσε να έχει δραματικό αντίκτυπο στην επιτυχία που καταγράφουν ώστε να επιταχυνθεί η άνοδος των πωλήσεων στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Όλα τα PHEV είναι πιθανό να έχουν τα επίσημα στοιχεία εκπομπών τους – μετρημένα σε γραμμάρια ανά χιλιόμετρο CO2 (g/km) – υπερδιπλασιασμένα έως το 2027 σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς EU6e.
Αυτό πρόκειται να συμβεί επειδή οι τιμές εκπομπών CO2 θα αυξηθούν δραματικά από τον Συντελεστή Χρησιμότητας (utility factor-UF), έναν αριθμό που χρησιμοποιείται από τους γραφειοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συνδυάσουν τα στοιχεία εκπομπών CO2 από την οδήγηση με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης μαζί τα δεδομένα λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Συντελεστής Χρησιμότητας θα κυμαίνεται σε περίπου 800 το 2025 ενώ έως το 2027 ο παραπάνω αριθμός θα έχει πενταπλασιαστεί και θα ανέρχεται σε 4.000 ή ακόμη και παραπάνω!
Το αποτέλεσμα για τις μέσες εκπομπές CO2 των plug-in υβριδικών αυτοκινήτων που εκπέμπουν σήμερα 50 γρ./CO2 ανά χλμ. θα είναι το 2027 να εκπέμπουν περίπου 125 γρ./CO2 ανά χλμ. προκαλώντας σημαντικές επιβαρύνσεις στο κόστος χρήσης τους λόγω των υψηλότερων φόρων και των επιπλέον επιβαρύνσεων που προκαλεί η αύξηση των εκπομπών ρύπων.
Οι υψηλότερες μέσες εκπομπές CO2 που προκαλεί ο Συντελεστής Χρησιμότητας θα επηρεάσει και τις μέσες εκπομπές ρύπων των κατασκευαστών αυτοκινήτων οι οποίες θα πρέπει να υπολογιστούν εκ νέου.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα PHEV παρέχουν τουλάχιστον το 50% των πωλήσεων για να διευκολύνουν τη σταδιακή κατάργηση των οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης το 2035.
Οι κατασκευαστές θα πρέπει να κινηθούν πιο γρήγορα σε έναν πολύ ισχυρότερο συνδυασμό ηλεκτρικών μοντέλων και μάλιστα για να καλύψουν τις απαιτήσεις της ΕΕ με αποτέλεσμα για κάθε όχημα με κινητήρα εσωτερικής καύσης που θα πωλείται θα πρέπει να ταξινομούνται επίσης 2 έως 3 ηλεκτρικά μοντέλα. Και αυτό θα είναι μια πραγματική πρόκληση για όλες τις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Το σχέδιο αναμφίβολα θα υπονομεύσει την βιωσιμότητα των PHEV τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, επιβαρύνοντάς τους με επιπλέον εκπομπές CO2 περίπου 130 γρ./χλμ. την ίδια στιγμή που ο μέσος όρος CO2 του στόλου απαιτείται να μειωθεί στα 42 γρ./χλμ.
Δύσκολες και δαπανηρές μηχανολογικές λύσεις μπορεί να μειώσουν τα ποσοστά CO2 των plug-in υβριδικών, όπως μεγαλύτερες μπαταρίες για να επεκτείνουν μόνο την ηλεκτρική αυτονομία και μικρότερους κινητήρες εσωτερικής καύσης για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, αλλά κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι το ελάχιστο μέγεθος μπαταρίας που απαιτείται μπορεί να είναι 30-40 kWh με αποτέλεσμα τα plug-in υβριδικά μοντέλα του μέλλοντος να βρίσκονται πολύ κοντά στα αμιγώς ηλεκτρικά.
Και καθώς η ΕΕ δημιουργεί ένα εχθρικό περιβάλλον για τα PHEV, οι κατασκευαστές θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές για τη δέσμευση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη, ειδικά με περιορισμένη διάρκεια ζωής προϊόντων πέραν του 2030, όταν οι μηδενικές εκπομπές CO2 πρόκειται να επιβληθούν σε λίγα χρόνια.
Κατά συνέπεια, η συμφωνία ο τρόπος υπολογισμού του Συντελεστή Χρήσης αποτελεί μια επίμαχη συζήτηση μεταξύ αυτοκινητοβιομηχανιών και αξιωματούχων της ΕΕ, ειδικά εν μέσω των αμφιλεγόμενων κανονισμών εκπομπών της ΕΕ, που θα ωθήσουν τις μέσες εκπομπές CO2 του στόλου στα 42 g/km το 2030.
Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ, έχουν εκδώσει αναρτήσει πολλά μηνύματα κατά των PHEV, συμπεριλαμβανομένης και μιας πρόσφατης είδησης τον Μάρτιο σύμφωνα με την οποία φέρεται να πουλήθηκαν έως και 600.000 λιγότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη πέρυσι λόγω των πωλήσεων plug-in υβριδικών μοντέλων.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων εξεπλάγησαν που η ΕΕ επέλεξε να χτυπήσει τόσο σκληρά τα PHEV, καθώς οι προσδοκίες τους ήταν ο Συντελεστής Χρήσης να αυξήσει κατά 50% τις μέσες εκπομπές CO2.
Η προσέγγιση της ΕΕ πηγάζει από την εμπειρία των χρηστών ότι πολλά PHEV διανύουν περισσότερα χιλιόμετρα με τον κινητήρα εσωτερικής καύσης από ό,τι προβλεπόταν όταν εισήχθη το EU6 το 2015. Τότε, υποτίθεται ότι τα PHEV θα ξεκινούσαν πάντα το ταξίδι τους με… γεμάτη μπαταρία.
Πηγή: newsauto.gr