Όπως φαίνεται, οι PC hardware enthusiasts και γενικότερα οι καταναλωτές που θέλουν να χτίσουν νέο υπολογιστή ή να αναβαθμίσουν το υπάρχον σύστημά τους, προσεχώς θα πρέπει να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Αναλυτικότερα, πολλές κορυφαίες εταιρείες κατασκευής motherboards από την Ταιβάν, όπως οι ASUS, MSI και Gigabyte, φαίνεται ότι σχεδιάζουν αύξηση των τιμών στα προϊόντα τους, σύμφωνα με πληροφορίες που κάνουν το γύρο του διαδικτύου και προέρχονται από τα κινεζικά forums BoardChannels.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι από το 2020, οι τιμές των motherboards έχουν εκτοξευθεί, με τις Intel μητρικές να παρουσιάζουν μέση αύξηση 40% και τις AMD motherboards 35% σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Οι νέες αυξήσεις ενδέχεται να επηρεάσουν τα τρέχοντα μοντέλα, όπως τις διάφορες σειρές της AMD και τα μοντέλα με Intel 800-series chipsets, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα.
Οι λόγοι πίσω από την πιθανή αύξηση δεν έχουν αποσαφηνιστεί πλήρως, αλλά φαίνεται να συνδέονται με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής, που προκύπτει από την υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως τα PCI-E 5.0 και USB 4.0. Ο υψηλής ποιότητας χαλκός που χρησιμοποιείται στα κυκλώματα έχει επίσης ακριβύνει, ενώ το εργατικό κόστος συνεχίζει να ανεβαίνει. Παράλληλα, οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις και η λήξη των απαλλαγών από δασμούς στις Η.Π.Α. για ηλεκτρονικά προϊόντα από την Κίνα ενδέχεται να επηρεάσουν τις τιμολογιακές πολιτικές των κατασκευαστών, που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν οι αυξήσεις θα επεκταθούν και σε παλαιότερα μοντέλα motherboards. Στην αγορά, τα sockets AMD AM5 και Intel LGA 1851 αποτελούν τις πιο πρόσφατες επιλογές, ενώ το socket Intel LGA 1700 κυριαρχεί σε πωλήσεις. Για την ιστορία, πολλά μοντέλα της AMD 800 σειράς ξεπερνούν ήδη τα $300 παρόλο που θεωρητικά ανήκουν στην κατηγορία των προσιτών επιλογών, και μια περαιτέρω αύξηση θα μπορούσε να καταστήσει τη συναρμολόγηση PCs ακόμα πιο δαπανηρή για τους καταναλωτές.
Για την ώρα, οι ASUS, MSI και Gigabyte δεν έχουν εκδώσει επίσημες δηλώσεις σχετικά με τις φημολογούμενες προσαρμογές τιμών. Συνήθως όμως, τέτοιες αλλαγές πραγματοποιούνται διακριτικά, χωρίς δημόσιες ανακοινώσεις, αφήνοντας τους καταναλωτές απλά να αντιμετωπίσουν το υψηλότερο κόστος.
Πηγή: unboxholics.com