Τεχνολογία

Επανάσταση στους κβαντικούς υπολογιστές – Η Microsoft γράφει ιστορία με τον Majorana 1

Η Microsoft ανακοίνωσε ένα τεράστιο ορόσημο για την κβαντική υπολογιστική με την εισαγωγή του Majorana 1, του πρώτου κβαντικού chip στον κόσμο που βασίζεται στην εντελώς νέα αρχιτεκτονική Topological Core. Αυτή η καινοτομία αναμένεται να επιταχύνει σημαντικά τον χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη κβαντικών υπολογιστών βιομηχανικής κλίμακας, πιθανώς επιλύοντας πολύπλοκα προβλήματα μέσα σε λίγα χρόνια αντί για δεκαετίες. Το chip βασίζεται στον πρώτο topoconductor παγκοσμίως, ένα πρωτοποριακό hardware ικανό να χειρίζεται ‘Majorana particles’ για την παραγωγή πιο αξιόπιστων και επεκτάσιμων qubits, των θεμελιωδών μονάδων της κβαντικής υπολογιστικής.

Η ανάπτυξη των topoconductors αποτελεί σημαντικό ορόσημο στον τομέα της κβαντικής τεχνολογίας. Όπως οι ημιαγωγοί έφεραν την επανάσταση στην κλασική υπολογιστική, οι topoconductors προσφέρουν έναν δρόμο προς τη δημιουργία κβαντικών συστημάτων που μπορούν να κλιμακωθούν σε ένα εκατομμύριο qubits! Αυτό το επίπεδο κλιμάκωσης είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση κρίσιμων βιομηχανικών και επιστημονικών προκλήσεων. Η καινοτομία της Microsoft υπόσχεται λύσεις για προβλήματα όπως η αποδόμηση μικροπλαστικών, η δημιουργία αυτοθεραπευόμενων υλικών και η πρόοδος στην έρευνα φαρμάκων.

Σύμφωνα με τον Chetan Nayak της Microsoft, η εταιρεία προσέγγισε την κβαντική υπολογιστική με τη νοοτροπία σχεδιασμού ενός «τρανζίστορ για την κβαντική εποχή». Αυτό οδήγησε στη δημιουργία ενός νέου stack υλικών που επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός νέου τύπου qubit και μιας εντελώς νέας αρχιτεκτονικής κβαντικής υπολογιστικής. Η αρχιτεκτονική του Majorana 1 επιτρέπει την τοποθέτηση ενός εκατομμυρίου qubits σε ένα ενιαίο, μικροσκοπικό chip, ένα κρίσιμο όριο για την εφαρμογή της κβαντικής τεχνολογίας στον πραγματικό κόσμο.

Το καθοριστικό επίτευγμα που επέτρεψε αυτήν την τεχνολογία είναι η επιτυχία της Microsoft στη δημιουργία και μέτρηση των Majorana particles. Αυτά τα εξωτικά κβαντικά σωματίδια, που δεν υπάρχουν φυσικά, δημιουργήθηκαν μέσω μιας προσεκτικά σχεδιασμένης σύνθεσης ινδιούχου αρσενιδίου και αλουμινίου, καθιστώντας δυνατή την υλοποίηση των topological qubits. Σε αντίθεση με τα συμβατικά qubits, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο περιβάλλον, τα topological qubits είναι εγγενώς σταθερά, μειώνοντας την ανάγκη για εκτεταμένη διόρθωση σφαλμάτων και διευκολύνοντας την ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας κβαντικών υπολογιστών.

Η πρόοδος της Microsoft έχει αναγνωριστεί από τον οργανισμό DARPA, ο οποίος ενέταξε την εταιρεία στο πρόγραμμα Underexplored Systems for Utility-Scale Quantum Computing (US2QC). Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάπτυξη του πρώτου εμπορικά χρήσιμου, ανθεκτικού σε σφάλματα κβαντικού υπολογιστή. Η Microsoft είναι μία από τις δύο εταιρείες που επιλέχθηκαν να προχωρήσουν στη τελική φάση του προγράμματος, εδραιώνοντας περαιτέρω την ηγετική της θέση στην κβαντική έρευνα και ανάπτυξη.

Η παρουσίαση του Majorana 1 αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς την κατεύθυνση της πρακτικής κβαντικής υπολογιστικής. Συνδυάζοντας τις δυνατότητες της κβαντικής τεχνολογίας με την τεχνητή νοημοσύνη μέσω της πλατφόρμας Azure Quantum, η Microsoft τοποθετείται στην πρώτη γραμμή μιας τεχνολογικής επανάστασης. Καθώς ο τομέας συνεχίζει να εξελίσσεται λοιπόν, η δυνατότητα εκτέλεσης τρισεκατομμυρίων αξιόπιστων κβαντικών υπολογισμών θα μπορούσε να ξεκλειδώσει πρωτοφανείς εξελίξεις σε αμέτρητους κλάδους, αλλάζοντας δίχως υπερβολή τον κόσμο.

Πηγή: unboxholics.com

Related posts

Αν έχετε παλιό iPhone ή iPad αναβαθμίστε τη συσκευή σας

TEO

Windows 11: Η εφαρμογή των φωτογραφιών αλλάζει ξανά

TEO

Οι χρήστες iPhone στις Η.Π.Α. λένε όχι στις αναβαθμίσεις αποθηκευτικού χώρου

TEO

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies